Žloutkové věnečky dle p. Romana Vaňka

ylenulkay Kuchařka: ylenulkay

Doba přípravy: 1,5-2h 24 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Drobné pečivo 5 názorů

Suroviny

Na těsto :
300 ml vody
125 ml oleje ( slunečnicový)
250 g hladké mouky
7 vajec
špetka soli
Na žloutkový krém:
1 l mléka
200 g cukru krupice
250 g másla
150 g vanilkového pudingu ( 4 x 37g sáček)
4 žloutky
Na polevu:
1 kg fondánu
50 ml vody
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Postup na těsto:
    Sůl, vodu a olej dáme vařit do hrnce. Jakmile se voda začne vařit, přisypeme hladkou ouku a mícháme vařečkou tak dlouho až hmota zanechává na dně hrnce bílý povlak. Hmotu vyjmeme a dáme do robotu. Mícháme hákem a za postupného přidávání vajec vymícháme hustou hmotu.

  2. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, na plech vyložený pečícím papírem stříkáme tvar kolečka s otvorem.

  3. Pečeme v troubě rozehřáté na 200°C 15 - 20 minut do světle hněda. Záleží na velikosti výrobku. BĚHEM PEČENÍ TROUBU OTVÍRÁME, ABYCHOM ODVĚTRALI PÁRU. Pokud vyjmeme jeden korpus během pečení a ťukneme do něj, musí být tvrdý, pak je správně pečený.

  4. Postup na krém:
    Mléko s cukrem ohřejeme na 38°C a část odlijeme do misky, kde ho smícháme s pudinkovým práškem. Zbytek mléka přivedeme k varu.

  5. Jakmile se začne mléko vařit, vlijeme do něj pudinkovou směs a za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté necháme opět za stálého míchání vychladit.

  6. Jakmile je krém vychladlý, nasypeme do něj na kostky nakrájené máslo povolené na pokojovou teplotu a nakonec vmícháme žloutky. Důkladně prošleháme, aby byl krém hladký.

  7. Postup na polevu:
    Fondán vložíme do rendlíku, přidáme vod a za stálého míchání na mírném ohni necháme rozpustit do tekuté konzistence, podle potřeby přidáme vodu. Fondán nesmí být horký, jinak by byl průhledný a ztratil by sytost barvy.

  8. Dokončení:
    Upečené korpusy necháme vychladnout, rozřízneme je vodorovně, vršky dáme stranou a na spodek korpusu nastříkáme žloutkový krém. Vršek korpusu položíme upečenou stranou do rozehřátého fondánu, vyjmeme a řeznou stranou položíme na spodní část korpusu naplněného krémem. Fondán by měl z vrchní strany stékat.

Poznámka

Troubu můžete nechat celou dobu přiotevřenou, tak že mezi dvířka dáte vařečku - bála jsem se toho, ale opravdu krásně naskočily :)

Já nedělala polevu, nemáme rádi přeslazené zákusky, můžete jen tak, nebo pocukrovat.

Na fotu jsou ,,zbytky", ty hezčí putovaly dál :D

Tento recept je z kuchařky : Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček od Romana Vaňka

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žloutkové věnečky dle p. Romana Vaňka

  • ylenulkay ylenulkay(autorka receptu)

    Arielka: Taky jsem si to myslela... ale tu vařečku jsem tam nakonec přece jen strčila - čímž, byla trouba pootevřená po celou dobu pečení a věnečky krásně naběhli..... Nevím, čím to je :)

    Odpovědět

  • Arielka Arielka(neregistrovaná)

    S tím otevíráním trouby moc nesouhlasím, mě vždy spadly když jsem jí otevřela.:-// Nejlepší je nakonci stáhnout teplotu a nechat je mírně dosušit.

    Odpovědět

  • ylenulkay ylenulkay(autorka receptu)

    Podle mě v Makru,nebo cukrárnách ;):-)

    Odpovědět

  • Hell. Hell.

    rendule: Zkus google ;-) Je tam i recept i možnost si ho koupit hotový :yes:

    Odpovědět

  • rendule rendule

    Můžu se zeptat,kde se dá sehnat ten fondán ?

    Odpovědět

Tématické fráze: roman vaněk kuchařka recepty domácí fondán na věnečky fondan na věnečky fondán na věnečky recept fondán na žloutkové věnečky vaříme podle vańka žloutkové věnečky kuchař vaněk recepty věnečky podle vaňka roman vaněk kuchařka on line recepty romana vaňka roman vaněk věnečky venecky podle romana vanka paštika podle romana vaňka roman vaněk recepty online odpalovane testo vanek jak rozehřát fondán věnečky vaněk jak rozpustit fondan věnečky roman vaněk

Zapomněl/a jsem heslo