Suroviny
Porce: 8-10 dílků
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 798 kJ / 4 493 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 98,77 g |
Tuky | 222,05 g |
Vláknina | 24,00 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 261 mg |
Sůl | 0,59 g |
Sacharidy | 512,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve si zaděláme těsto. Všechny přísady na těsto smícháme na pomoučněném vále a důkladně propracujeme. Pozor! Těsto je opravdu velmi křehké a může se stát, že se bude stále trochu drolit. Pokud by se drolilo příliš, přidejte trochu rozpuštěného másla. Po propracování těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho nejméně na půl hodiny rozležet do lednice, můžeme ho ale také udělat den předem.
Krok 2: Když je těsto v lednici, můžeme si umíchat náplně. Nejprve umícháme makovou náplň, protože musí vychladnout. Do malého kastrůlku dáme mléko a začneme ho ohřívat. Když se mléko začíná vařit, nasypeme do něj mák a cukr. Důkladně zamícháme.
Krok 3: Když se směs opět začne vařit, přidáme strouhaný perník a švestková povidla. Důkladně rozmícháme aby v náplni nebyly žádné hrudky a provaříme. Náplň zhoustne tak, že půjde dobře roztírat. Po té, co sundáme kastrůlek z plotny rozmícháme v náplni rum. Necháme náplň vychladnout.
Krok 4: Začneme s tvarohovou náplní. Rozinky spaříme horkou vodou, nebo je na chvíli zalijeme rumem (já osobně je raději spařuji vodou). Do misky dáme tvaroh a cukr a rozmícháme ho se žloutkem. Pokud máte raději sladší tvaroh, přidejte ještě moučkový cukr. Do náplně přidáme rozinky.
Krok 5: Uleželé těsto vyndáme z lednice a opět propracujeme na pomoučněném vále.
Krok 6: Těsto by mělo být křehké, ale nemělo by se už drolit. Pokud se drolí, přidejte trochu másla a propracujte.
Krok 7: Z těsta odebereme asi dvě třetiny. Ty rozválíme na tenkou placku. Tuto placku přendáme do formy, ve které je pečicí papír anebo je vymazaná a vysypaná moukou.
Krok 8: Placka by měla být tak velká, aby pokryla dno a okraje koláčové formy. Začneme plnit.
Krok 9: Zhruba v polovině formy si vytlačíme drážku, do které zasadíme váleček z těsta.
Krok 10: Vzniknou nám tak 2 poloviny koláče. Do jedné poloviny rozetřeme tvarohovou náplň na jejíž vrch opatrně rozetřeme jahodovou marmeládu. Na dno druhé půlky rozetřeme makovou náplň na kterou navrch rozetřeme švestková povidla (povidla můžeme trošku rozmíchat s rumem či mlékem aby se snáz roztírala).
Krok 11: Ze zbylé třetiny těsta vyválíme placku, kterou rozřežeme na proužky a na vrchu koláče vytvoříme mřížku. Tuto mřížku potřeme bílky, které nám zbyly z vajec. Mřížku posypeme plátky mandlí.
Krok 12: Koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C přibližně 30-40 minut.
Koláč poprášíme moučkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.
Koláč poprášíme moučkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.
Zveřejněno 26. 11. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dvojctihodná crostata po česku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok7r
Moje poznámka
Dvojctihodná crostata po česku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok7r
Nejnovější recepty
Toasty s anglickou slaninou
Přidáno před 53 minutami
Točený dort plněný ovocem
Přidáno před 1 hodinou
Jednohubky s dírou
Přidáno před 2 hodinami
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 21 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 08:31:03
Cukeťák
Přidáno 18. 7. 2025 07:00:03
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
Lela5774 před 15 minutami
Tvarohovo-meruňková zmrzlina
kremik před 3 hodinami
Tvarohová buchta s meruňkami
EvaSte před 3 hodinami
Levná a rychlá buchta z remosky
Evajira před 3 hodinami
Zeleninová polévka bez zasmažení
trdlo před 3 hodinami
Zelná polévka s klobásou
coolbinsz před 3 hodinami
Špagety s mletým vepřovým masem
Tynaja před 3 hodinami
Pudingová bublanina z 1 vejce
Lucie Kuku před 4 hodinami
Kynutý se švestkami ... koláč
PetaP před 4 hodinami
Tématické fráze:
crostata,
jahodová crostata,
crostata s tvarohem,
krostata,
crostatta,
crostata koláč s tvarohem,
babiččiny dvojctihodné koláče,
crostata recept,
recept italská crostata s jahodami,
crostata jahodova,
jak zpracovat zbylý tvaroh na strouhání,
recept na pasta frolla,
maková crostata,
crostata se švestkama,
polopate kolac s jahodami,
crostata kolač,
proc se droli mak na kolaci,
recept na testo pasta frolla,
jahodova crostata,
jahodov8 croscata
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
žloutek,
kůra citronová,
sůl,
mák mletý,
cukr moučkový,
mléko,
perník strouhaný,
povidla švestková,
rum,
tvaroh plnotučný,
žloutek,
cukr vanilkový,
rozinky,
jahodová marmeláda,
povidla švestková,
bílek,
mandle plátkové
Komentáře (13)
Píšete:"Já vím, ale zní to tak-nejak, co já vím, blbe."
Ano, máte recht..., ale nemyslím ten název receptu
Jitkas:
Ano, máte recht, křehká těsta (pokud nejde o třená těsta), se dělají z vychlazených surovin
Odkud víte, ze je dulezitý, kdyz ho nemáte?
A to "a" není dlouhé, jenom je na nem prízvuk, ne tak jak v cestine, kde je na první slabice...
Já vím, ale zní to tak-nejak, co já vím, blbe.
https://www.google.cz/?gws_rd=cr&ei=Za6UUtfkLcaBtA...
Zmente ten název.
Dekuji.