Perník na strouhání našich babiček
Tento perník má široké použití a navíc má tu výhodu, že vám v suchu a chladu vydrží opravdu velmi dlouho. Naše babičky využívaly toho, že je tuhý, krájely ho na menší plátky, máčely do rumu a obalovaly v čokoládě a pak v kokosu.
Suroviny pro 3 kusy
3 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 8 727 kJ / 2 086 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,26 g |
Tuky | 26,87 g |
Vláknina | 40,20 g |
Cholesterol | 533 mg |
Sodík | 305 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 368,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Strouhaný perník používáme na sypání sladkých kaší a ovocných knedlíků, do sladkých omáček jako rajská, slivovačka, staročeská odvarka, polská atd. na kapra na černo, zahušťování makových náplní, jako náplně do třených bábovek nebo zahušťování do jablečných štrúdlů místo strouhanky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2023 18:13
Peraja: Je moc dobře, že tady máme tyto recepty.
22. 12. 2023 14:00
Geniální recept
Povedl se, viz foto, a je skvelej, jím ho i jen tak samotný, pripomina mi ten pernik z pohadek ze starych časů
Povedl se, viz foto, a je skvelej, jím ho i jen tak samotný, pripomina mi ten pernik z pohadek ze starych časů
24. 2. 2018 09:42
Nadia22: 200 ml a pak dle potřeby přilít.
18. 2. 2018 11:18
Taky by me zajimalo, kolik je salek mleka? 1/4 litru, nebo mene?
5. 12. 2014 23:54
casino:šikula, dík za foto.
2. 12. 2014 23:57
Perníkové koření (Vitana) má Albert. Používám ho i při přípravě rajské omáčky
2. 12. 2014 20:47
Severinka:
...a já zase nesehnal perníkové koření (tak jsem si ho musel namíchat...)
Dnes upečíííno a s tím domácím kořením jsem to utrefil
Nevím, zda jsem soudruh udělal chybu či čo, ale při přípravě těsta jsem utopil mlynáře Měl jsem za to, že 1šálek mléka je totéž co 1hrnek mléka tedy 240ml mléka...
...a já zase nesehnal perníkové koření (tak jsem si ho musel namíchat...)
Dnes upečíííno a s tím domácím kořením jsem to utrefil
Nevím, zda jsem soudruh udělal chybu či čo, ale při přípravě těsta jsem utopil mlynáře Měl jsem za to, že 1šálek mléka je totéž co 1hrnek mléka tedy 240ml mléka...
30. 11. 2014 20:39
Dneska jsem objela krám kolem dokola a v místech kde by měl být perník na strouhání nebylMám v plánu rajskou, tak zkusím upéci tento
24. 11. 2014 21:03
fb.lib:
Už odpočívá...
Už odpočívá...
9. 12. 2013 14:01
arrefeena: Amonium jsou cukrářské kvasnice koupite je v drogérii nebo se dají objednat na internetu.
Jitkas (neregistrovaný/á):Já peču s hladký chlebový žitný.Mě se to osvětčilo.Zkuste to a dejte vědět.
Jitkas (neregistrovaný/á):Já peču s hladký chlebový žitný.Mě se to osvětčilo.Zkuste to a dejte vědět.
9. 12. 2013 13:32
Budu si muset upéct, skvělé
9. 12. 2013 13:10
fb.lib: Paradni recept, asi by nebylo spatne ty dve mouky namichat, co myslite?
9. 12. 2013 12:34
co je to amonia
9. 12. 2013 12:17
9. 12. 2013 11:34
Perník sám o sobě se nekazí,jako takto čistý perník.Já ho peču tak 3x do roka jelikož ho hodně používám,a když je tvrdší lépe se strouhá, nastrouhaný je jemnější a tím lepší na zahušťování omáček. Déle jak na půl roku si zásobu nedělejte.On se dělá ještě litý perník na strouhání,myslím že jsem ho viděl na labužníku,je porovitější a myslím že trvanlivost bude o něco málo kratší s ohledem na menší množství medu a větší množství mléka.Hezké pečení.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 7 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 21 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Právě bylo uvařeno:
Focaccia (z lednice)
st3la uvařila před 5 hodinami
Domácí langoše
Marcela0123 uvařila před 5 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Mauna uvařila před 8 hodinami
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
bartman5 uvařila před 9 hodinami
Bábovka s tvarohem
Denisa7 uvařila před 12 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
asset01@seznam.cz uvařila před 12 hodinami
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Lpetrzilkova uvařila před 13 hodinami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Wanilor uvařila před 15 hodinami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 15 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Fitulka uvařila před 16 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: domácí perník na strouhání perník na strouhání-recept zahuštování perníkem jablečný koláč co s tvrdým perníkem recepty ze strouhaného perníku zitna mouka pernik odpocivat 14 dni pernik na struhani perniknastrouhani pernik jak pecu ja strouhaný perník na knedlíky náplň ze strouhaného perníku strouhaný perník v těstě pernik na strohání pernik nastrouhani sypani na ovocne knedliky recept na tvrdy pernik na strouhani recept ze strouhaného perníku kde koupit perník peník na strouhání
Suroviny: med, mléko, mouka žitná, koření do perníku, vejce, amonium, tuk
Perník na strouhání našich babiček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8AML
16 názorů