Staročeské vdolky
Ochutnejte poklad české kuchyně - nadýchané staročeské vdolky, které voní tradici. Jemné kynuté těsto doplněné sladkými povidly nebo lahodnými karamelovými jablky vykouzlí na stole nezapomenutelnou pochoutku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 659 kJ / 3 743 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,94 g |
Tuky | 47,18 g |
Vláknina | 32,06 g |
Cholesterol | 351 mg |
Sodík | 240 mg |
Sůl | 0,46 g |
Sacharidy | 707,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem uvaříme brambory ve slupce.
Krok 2: Na kvásek rozmícháme droždí s cukrem na kašičku. Zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou odvážené mouky a necháme vzejít.
Krok 3: Pak k němu přidáme nastrouhané brambory, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, vejce a sůl. Pomocí zbytku mouky vypracujeme tužší těsto (během kynutí trochu zřídne, proto je potřeba, aby bylo tužší hned od začátku). Necháme v teple vykynout.
Krok 4: Lžící ukrajujeme kousky kynutého těsta a v rukou zakulatíme na bochánek.
Krok 5: Pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Nepotíráme, počkáme asi 20 minut, až opět vykynou.
Krok 6: Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C do světle červena.
Krok 7: Vlažné potřeme povidly a posypeme tvarohem.
Krok 8: Karamelová jablka: Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou.
Krok 9: Cukr rozpustíme na pánvi a umícháme světlý karamel.
Krok 10: Zalijeme rumem nebo likérem a troškou vody, přidáme jablka a rozdusíme. Do hotových zchladlých vmícháme nasekanou meduňku.
Krok 11: Podáváme s vdolky a kysanou smetanou.
Zveřejněno 16. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeské vdolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XwO5
Moje poznámka
Staročeské vdolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XwO5
Nejnovější recepty
Thajská kuřecí polévka s čajotem
Přidáno před 3 hodinami
Omeleta se švestkami
Přidáno před 8 hodinami
Melounový salát
Přidáno před 23 hodinami
Čabajkové lečo
Přidáno 8. 8. 2025 15:01:02
Kachní prsní plátečky
Přidáno 8. 8. 2025 14:19:56
Kuskus s dušeným květákem, kapií a žampiony
Přidáno 8. 8. 2025 06:27:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Strouhaný koláč s banánovou náplní
Alca B. před 4 minutami
Vepřové plecko v mrkvi a bazalce
poirotka před 54 minutami
Jednoduchý rajčatový salát se sýrem a majonézou
Pamp Eliska před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
Ferka před 1 hodinou
Kuřecí maso s houbami
Tesco před 1 hodinou
Jak zavařovat okurky
LusiPa před 1 hodinou
Ovocné tvarohové knedlíky
monulik před 2 hodinami
Bageta z domácí pekárny
Sabina.jonakova@seznam.cz před 3 hodinami
Domácí lečo
Jaruskaa před 3 hodinami
Žampiony s cuketou
Luciik. před 4 hodinami
Tématické fráze:
vdolky se švestkami,
švestkové vdolky,
kluci v akci vdolky,
vdolky ládi hrušky,
rybizova povidla,
vdolky kluci v akci,
co je lekvár,
vdolky podle ladí hrušky,
vdolky,
povidla na vdolky,
recepty ládi hrušky karamelový likér,
svestkovy vdolek,
vdolky s kysanou smetanou,
hrušková povidla na vdolky,
staročeský vdolek,
vdolky se svestkama,
vdolky s bramborami,
hrusky na vdolky,
co je to lekvar,
staročeské vdolky pečené v troubě
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
brambory,
vejce,
droždí,
mléko,
cukr,
máslo,
sůl,
kůra citronová,
povidla švestková,
tvaroh na strouhání,
jablko,
šťáva citronová,
meduňka,
cukr krupice,
rum,
voda,
smetana zakysaná,
meduňka
Komentáře (28)
Tak džem má byť s kúskami ovocia, marmeláda by mala byť skôr rôsolovitá, ale bez kúskov ovocia. Lekvár hustý, s prídavkom cukru. Viem, čo sú to povidla, u nás sa taký pojem nepoužíva.
Neviem ako na západnom Slovensku, Magduška by to vedela upresniť, ale u nás na východe sa vlastne používajú iba 2 termíny :
1. džem, ak to má kúsky ovocia
2. lekvár, ak to kúsky ovocia nemá
Takže džem je toto : http://www.toprecepty.cz/recept/34747-rybizovo-jos...
http://www.toprecepty.cz/recept/22949-2-dzemy-z-hr...
a lekvár toto :
http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...
Tu som síce použila pojem marmeláda, ale lekvár by v češtine vyznel blbo, vlastne nijako.
Nevím, proč se pořád řídit edle EU a neřídit se našimi zvyklosttmi, jak to dělali naši prarodiče, rodiče:
Marmeláda - Marmeláda je druh sladké polotekuté ovocné směsi, která vzniká vařením a želírováním ovocných šťáv a využívá se jako doplněk jídla, či na mazání na pečivo a sladké pokrmy.
Džem - Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody.
Povidla - Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původně se pro výrobu povidel používalo ovoce sušené. V některých oblastech se do švestkových povidel při vaření přidávaly zelené vlašské ořechy včetně slupek.
Ovoce k výrobě povidel by mělo být zcela dozrálé, případně též už přešlé prvními nočními
v tomto případě s wiki souhlasím.
Džem je rôsolovitá hmota (ovocie a cukor sa varí) s kúskami ovocia.
Lekvár sa pripravuje odparovaním vody do hustnutia, môže sa pridať cukor.
Zavařenina /marmeláda/ byla jako rosolovitá, jednolitá masa, tady bych snad myslela, že je ten lekvár.
PS. pomalu načítají stránky, tak se nás tu sešlo
Ale džem sme varili (aj varím) s cukrom. Volám to však častejšie tiež lekvár, je možné, že nesprávne.