Krémové risotto s pečeným květákem a mandlemi

zizala Kuchařka: zizala

Doba přípravy: asi 40 minut 4 porce Bezmasá jídla 23 názorů

Suroviny

500 g květáku
300 g rýže Arborio
máslo, parmezán
balíček celých mandlí
1 - 1,5 dl bílého vína
1,5 l kuřecího vývaru
1 větší šalotka
asi 30 lístků čerstvé šalvěje
2 lžíce mascarpone nebo 4 lžíce tekuté šlehačky
olivový lej
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květák očistíme, rozebereme na malé růžičky, promícháme s olejem, solí a pepřem a dáme na plech vyložený papírem na pečení a do trouby péct při 220°C, dokud není měkký a růžový. Příště ho ale upeču raději na pánvi, v troubě jsem měla pocit, že se zbytečně vysušil. Mandle spaříme a oloupeme. Na pánev dáme trošku oleje, pražíme na něm mandle dočervena a na závěr přihodíme polovinu celých šalvějových lístků, až budou křupavé. Vše udržujeme v teple.

  2. V kastrolu na másle zpěníme drobně nakrájenou šalotku, pak přilijeme víno a necháme odpařit, přidáme přebranou nepropláchnutou !! rýži, zbylou šalvěj nasekanou na drobno a postupně přiléváme horký vývar vždy po jedné naběračce, hlídáme, necháme vsáknout a znovu přilijeme vývar. Takto postupně vaříme, až je rýže měkká na skus, ale pevná (al dente). Zcela nakonec vmícháme mascapone nebo smetanu, která jídlo uhladí (zakulatí).

  3. Podáváme v hlubším talíři s pečeným květákem, mandlemi a šalvějí a na talíři doplníme hoblinkami parmezánu.

Poznámka

Vařila jsem podle knihy Recepty z farmářského trhu 2

http://www.mlsoty.estranky.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Krémové risotto s pečeným květákem a mandlemi

  • zizala zizala(autorka receptu)

    magdalenka: ;-) Možná...anebo má něco společného s mariou o něco níže :-)) V tom případě by měla víc číst, aby měla nějakou slovní zásobu a nemusela se dorozumívat posunky :-))

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zizala:možno si nevšimla, že sa to stalo, alebo...;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    magdalenka: :-)) Aha, to mne nenapadlo. Ale jako registrovaná mohla chybu opravit ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zizala: možno je to "preklep" - chcela dať palec hore a ťukla vedľa, na palec dolu...už som to tiež spravila niekedy...:-))

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    zizala:dám,ale nejdříve musím koupit tu šalvěj;-)fákt se mi to moc líbí;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Simona Kucerova: Moc to není, je to pro 4 osoby a ta smažená šalvěj je pochoutka :-p Pokud vyzkoušíš, dej vědět :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Ittiska: Něco se Ti nelíbí? Buď konkrétní :-))

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Receptík se mi líbí;-)akorát není 30lístků šalvěje moc????:-8,ale asi není.;-)
    Nechápu ty palce dolů:-O:-O
    Recept je zajímavý a foto se mi líbí:yes:,ráda vyzkouším,ale musím mít šalvěj,mi bohužel zašla;-)

    Odpovědět

  • Ittiska Ittiska

    zizala::no:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Moc hezky připravená dobrůtka,mě by chutnalo:-p:-KA ty mandličky,ty vypadají nádherně:-)):yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    RozmarynaH: :-8 Fotka je z léta, ale jednu sazenici šalvěje mám doma v truhlíku a je OK ;-)


    Sylva01: šalvěj patří k mým nejoblíbenějším bylinkám, používám ji opravdu často :-)

    Oběma též děkuju za milý komentář :-K

    Odpovědět

  • Sylva01 Sylva01

    Šalvěj by mě tam dát nenapadlo :-O ale ty mandle....a vlastně všechno dohromady - musí to být moc dobré :-8

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Já bych si tedy velmi pochutnala:-p:-p. Samé dobré ingredience. Mandle mám moc ráda. Koukám, že i tvoje šalvěj přežila zimu:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    vybusna: My jsme doma velcí milovníci různých oříšků a mandlí. Toto jídlo mi obě dcery chválily :-8:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Palec dolů od Marienky bez jakéhokoliv vysvětlení považuju za pouhé plivnutí jedovaté slinky, doufám, že se jí po tomto výkonu dobře spalo :-))

    Ostatním děkuju za milé komentáře, jsem ráda, že se vám recept líbí :-K:-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: rizoto s pečeným květákem a parmazánem květákové kremove rizoto risotto s řepou a tempeh rizoto s kvetakem květák s mandlemi curry sazenice rizoto s pečeným květákem koláč z mascarpone s květákem kremove rissotto recept na krémové rizotto

Zapomněl/a jsem heslo