Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Listové" těsto snadno a rychle

Domácí listové těsto uvítá každý, kdo často peče, protože bude vonět, bude čerstvé a bez konzervantů. Jak udělat doma listové těsto snadno a rychle vám poradí tento recept. Není to úplně klasické listové těsto, ale svůj účel splní velmi dobře. Domácí "listové" těsto vyrobíte snadno a rychle.

Hodnocení receptu je 4,9 (36×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

28. 2. 2014 23:32

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie12 924 kJ / 3 089 kcal
Bílkoviny46,08 g
Tuky218,76 g
Vláknina9,30 g
Cholesterol 897 mg
Sodík 1,71 g
Sůl4,21 g
Sacharidy229,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Zdroj, upraveno:

http://www.labuznik.cz/recept/listkove-cesto-rychl...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

casino casino

29. 1. 2018 22:22

Dajda:
No jo, no... popletl jsem pořadí rajčat a sýra;-(
***
Já dal na dva menší plechy 1/4 kila mozzarelly a 450 g rajčat :-)
To kilo náplně na malý koláč nacpala autorka vašeho odkazu :-O
Tak ať vám i nadále chutná... :-)

Dajda Dajda

29. 1. 2018 21:43

Dajda: Možná že ten recept až zas tak pitomý není, protože mně těsto při přípravě tohohle koláče listuje vždycky! :-O Přinejmenším to chce si ho dobře přečíst: 1. Nikdo Vás nenaváděl k tomu, abyste naskládal na jeden koláč celé kilo náplně; 2. a už vůbec ne k tomu, abyste je dával na těsto, měl jste je dát na sýr! Ale když Vám to nechutná, nechte být. My máme tenhle koláč moc rádi. <3

casino casino

29. 1. 2018 20:52

Nevěřil bych, že za odpoledne sním půl kila těsta (kupované listové), 1/4 kila mozzarelly a 450 g rajčat (keříčkových, 4 cm))
No, nebylo to bůh ví co, ale jíst se to dalo... :-)
Dajda:
"Tehle od tejaji je skoro totožný:
... "
Nepřehlédl jsem slůvko SKORO, ale váš výběr je poněkud nešťastný; nebo si snad dokážete představit na plátu z 250 g listového těsta asi 750 g rajčat 300 g tvrdého sýra (může být i Mozarella), tedy KILOGRAM náplně:-? Jóóó, představit si to samozřejmě lze, ale listovat to ani náhodou nebude a nebude:-!
Prošel jsem i francouzské stránky a fakt by mě zajímalo, jestli vámi použitý rcp nevytvořila třeba Nigella Lawson? :-D
***
Těsto jsem vyválel na 4 mm (ořezy listovaly skoro na 2 cm)
1. Část těsta jsem pokladl asi 1 cm silnými plátky rajčat (2 až 3 cm od sebe) která jsem překryl asi 0,5 cm plátky mozzarelly
a dal péci (220°C) Sýr se roztavil a vyplnil mezery mezi rajčaty.
Po upečení bylo těsto z rubu bledé.
Po vychladnutí nebylo lze okem ani skusem poznat, co je těsto a co sýr - byl to jednolitý srazek par excellence

2. Část jsem naslepo předpekl (220°C)
Po částečném vychladnutí jsem pokladl asi 1 cm silnými plátky rajčat (2 až 3 cm od sebe) které jsem překryl asi 0,5 cm plátky mozzarelly a dopekl (220°C) Sýr, kupodivu, zcela nevyplnil plochu mezi rajčaty:-O
Po upečení mělo těsto z rubu správnou barvu
Po vychladnutí bylo listování pod rajčaty poněkud propadlé, mezi rajčaty ne

3. Příště (ale žádné příště už nebude) bych zkusil předpečené těsto otočit vzhůru nohama a náplní pokladl plochu která byla původně na plechu. Teoreticky by rub upečeného těsta mohl lépe odolávat tlaku a vlhkosti náplně...:-p
***
No a ffčíííl mi jistá kolegyňka může napsat, že když vidí pitomý rcp, tak s ním ani neztrácí čas, že :-D:-D:-D

Dajda Dajda

26. 1. 2018 09:13

casino:
Ne, nejedná se o převrácený koláč, a jak už jsem psala, je to strašně jednoduché, vystačíte si s listovým těstem, mozzarellou, čerstvými rajčaty a provensálským kořením. No a to je vlastně vše. Líná kuchta koupí hotové listové těsto, ta ještě línější už to rozválené na pečícím papíru ;-), vyloží jim plech a těsto propíchá vidličkou. Pak ho poklade mozzarellou, nakrájenou na plátky, na ně dá plátky dobře vyzrálých rajčat nebo půlky menších například třešňových rajčátek. Lehce osolí, okoření provensálským kořením a pokropí dobrým olivovým olejem. Pak už zbývá jen dát do dobře rozehřáté trouby a upéct. Těsto listuje, přestože rajčata pustí vodu :-O (proto je dobré vybírat pevná rajčata, která obsahují co nejméně tekutin, ideální jsou právě menší tvary). Už vůbec nevím, kde jsem tenhle recept sebrala, ale na topkové stránky jsem ho nedávala, protože je zde řada podobných. Tehle od tejaji je skoro totožný: https://www.toprecepty.cz/recept/6736-rajcatovy-ko...

casino casino

24. 1. 2018 11:26

Dajda:
To, že "existuje nepřeberné množství slaných koláčů, kde lze tato těsta uplatnit," ještě neznamená že díky náplni a způsobu pečení nevzniknou nepodarky...
Rád vyzkouším váš " skvělý recept na slaný koláč francouzského původu" pokud se nejedná o převrácený koláč, což je něco jiného, že. Pokud tedy koláč listuje i POD náplní (a nejen v okrajích), tak sem s ním na TOPky:-! Budu první, kdo rcp vyzkouší :-D
A jaký že je rozdíl mezi štrúdlem a závinem? Na to není jednoduchá odpověď. Právě z hlediska kulinářského je to velmi zapeklitá otázka. Jinak by bylo šumafuk, zda se nohavice přeloží, nebo roluje, že :-8

Dajda Dajda

24. 1. 2018 09:36

casino: Listové těsto samozřejmě do "pravé" pizzy nepatří , stejně jako tam nepatří různá těsta jogurtová, s práškem a podobně. Ale na druhé straně existuje nepřeberné množství slaných koláčů, kde lze tato těsta uplatnit, a není proto třeba se ušklíbat nad "línými kuchtami" - každý nemá přece čas stát celé dny u plotny! :-//
Mám skvělý recept na slaný koláč francouzského původu, kde si vystačíte s listovým těstem, mozzarellou, čerstvými rajčaty a provensálským kořením - když koupíte hotové těsto, máte skvělou teplou večeři za pár minut. Tak proč ne, například babické těsto není vůbec špatné. To ovšem neznamená, že někdy zase nepřipravím tohle Vaše domácí. Chválit už Vás ale nebudu, nedělá Vám to dobře, příliš Vás to nadýmá, tak Vás budu raději šetřit zdravotních následků! :-(

tejaja tejaja

24. 1. 2018 09:04

casino: Aha, je mi to jasné. Len to asi bolo treba napísať tam alebo ozrejmiť hneď, na čo reagujete. :-)

Dajda Dajda

24. 1. 2018 07:46

casino: A Vy jste zase nějaký přemoudřelý, casino! :-D Pravdu máte v tom, že to byl to závin přeložený, nevařím přece od včerejška.
A jaký je rozdíl mezi štrúdlem a závinem? Na to je jednoduchá odpověď. z hlediska kulinářského žádný, slova se liší pouze z jazykového aspektu: závin je slovo českého původu, štrúdl je česká varianta německého výrazu Strudel! :-O

casino casino

23. 1. 2018 23:10

tejaja:
Jj, můžu odpovědět:-)
Dajda: níže píše:
Z těsta jsem vyrobila Závin s batáty od tejaji https://www.toprecepty.cz/recept/54737-batatovo-mr...

tejaja tejaja

23. 1. 2018 22:39

casino: Môžem sa spýtať, prečo ste časť svojho komentáru venovali mne? Ja som sa pri tomto vašom recepte nevyjadrovala.

casino casino

23. 1. 2018 21:04

Technická:
Žel přírodě, nikde patrně nezjistíme, je-li jaký rozdíl mezi produkty s jednoslovnými názvy "závin" a "štrúdl";-(
Ať nejsme jako v Babylonu, tak pro rozlišení použiji popisný dvojslovný název "závin přeložený" a "závin rolovaný":-)

Dajda:
No a vy račte být učebnicový příklad zmatení pojmů...:-):-D:-K
Tejaja: píše "Stočíme do závinu." (a podle fotopostupu tomu není jinak). Znám rolovaný závin z kynutého, nebo taženého těsta. Pokud ale stočíte máslové, či toto "listové" těsto, tak vyrobíte srazek jako kopyto:-(:-):-D Proto si myslím, že jste připravila závin přeložený :yes:

Wikki:
Jj, máte recht:yes:
Jenom líné kuchty používají listové těsto jako podklad pod náplně všeho druhu (např. na pizzu) ááá nééébo ho kluncou do štrúdlu... A že takových rcp je tady hafo! Odhadem tak čtyři z pěti závinů jsou rolované z listového těsta.
No, ale proti gustu...:-D

Wikki

22. 1. 2018 17:58

Těsto je výborné, dnes jsem pekla rohlíčky a šátečky a jsou moc dobré.:yes:

Dajda Dajda

16. 1. 2018 07:00

Druhou půlku jsem upekla v plátech, skvěle listovala. Pláty jsem slepila tvarohovo-pudinkovým krémem s kávovou příchutí a vršek polila čokoládovou polevou (inspirace u Dadaly - tady jsou kremeše s klasickým pudinkovo-máslovým krémem a já chtěla nějaký méně tučný, když už bylo hodně tučné těsto). Výsledek: <3!

Dajda Dajda

9. 1. 2018 20:18

Už dlouho jsem plánovala, že vyzkouším domácí listové těsto, nicméně vyrábět těsto a tukovou kostku, překládat a zdlouhavě válet se mi opravdu nechtělo (i když se to kdysi u nás doma dělalo). Stále jsem okukovala zdejší "rychlorecepty", až mě Lenčina poznámka inspirovala, že zkusím tohle, a myslím, že už jiné zkoušet nebudu. Z těsta jsem vyrobila Závin s batáty od tejaji https://www.toprecepty.cz/recept/54737-batatovo-mr...a nezbývá mi než chváli a chválit! Kromě toho, že je těsto opravdu dobré, je neskutečně rychle hotové. :yes:

Lenka

7. 1. 2018 18:18

Vyzkoušela jsem hodně receptů,ale tento je nejlepší.Zavin měl u nás velký úspěch :-)

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: listove testo láďa hruška lístové těsto listové těsto láďa hruška rychle listove testo domácí lístové těsto recepty ládi hrušky z listového těsta listove testo recept listové těsto ládi hrušky recept na listove testo recept na rychlé listové těsto recepty ládi hrušky listové těsto listové těsto recepty listové těsto podle ládi hrušky rychlý recept na listové těsto domácí listové těsto ladi hrusky listove testo od ladi hrusky listové těsto rychlé láďa hruška recepty z listového těsta láda hruška recepty listove testo listové těsto domácí

Suroviny: vejce, ocet, sůl, voda, mouka hladká, máslo

TopRecepty.cz

"Listové" těsto snadno a rychle

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Plvw