Hříbkové risotto (Risotto ai fungi porcini)

Suroviny 4 porce

400 g rýže Arborio nebo Vialone nano
50 g sušených hříbků nebo 250 g čerstvých hříbků
asi 3/4-1 l horkého zeleninového vývaru
olivový olej
1 středně velká šalotka
1 velký stroužek česneku
1 dcl dobrého bílého vína
sůl
hladkolistá petržel
lžíce másla
asi 50 g sýra parmazánového typu

Postup přípravy receptu

  1. Sušené hříbky namočíme na hodinu do vody.

  2. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku a rozmáčknutý stroužek česneku, nesmí zrůžovět. Přidáme houby (sušené namočené vymačkáme a svaříme vodu, ve které jsme je namáčeli, použijeme ji potom k podlévání), zarestujeme, přidáme nepropláchnutou !! rýži, opečeme, dokud nezačne být rýže sklovitá, pak podlijeme vínem a necháme ho odpařit. Osolíme a postupně podléváme vývarem (pokud jsme použili sušené houby, použijeme horký svařený nálev z namáčení), vždy promícháme a necháme na mírném plameni vsáknout tekutinu a opakujeme tak dlouho, dokud není rýže měkká, ale nesmí se rozvařit, musí býr tzv. na skus.

  3. Do hotového horkého risotta vmícháme máslo, které pokrm uhladí, nastrouhaný sýr a nasekanou petržel.

  4. Podáváme horké v hlubokých talířích. Můžeme dozdobit hoblinkami parmezánu.

Poznámka od kuchařky

Moje další recepty najdete na http://www.mlsoty.estranky.cz/

Komentáře k receptu Hříbkové risotto (Risotto ai fungi porcini)

Tématické fráze: porcini rizoto fungi rizoto porcini risotto con funghi rizoto con fungi risotto ai funghi hribkove rizoto porčíny risotto funghi rissoto con fungi recept risotto con funghi recept italske hribkove risotto rissoto porcini kremove hribkove rizoto rizoto funghi porcini hříbkové rizoto na víně hříbkové rizoto na víně špagety porcini risotto recept houby porcini