

Skalické zelí
Suroviny 4 porce
- 500 g vepřového na ovar
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře
- 500 g kysaného zelí
- 2 střední brambory
- popř. masox
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Maso dáme vařit s oloupanou cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Vaříme pomalu s probubláváním do změknutí masa.
Přidáme zelí a vaříme další půl hodiny.
Přidáme na jemno nastrouhané syrové brambory, osolíme, opepříme, popř. přidáme masox.
Povaříme 10-15 minut a je hotovo. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo chlebem. Výborná slovenská specialita ze Skalice - 5 km od Hodonína.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Skalické zelí
-
Dáváme také smaženou cibulku a zahušťujeme syrovým bramborem, eee, syrovou bramborou
a jsem z Brna
Už to tak dělala babička, maminka a snad i prabába
-
janek53: mamča je z jižních Čech a ta zásadně zásmažkou
když mě viděla,jak do zelí strouhám syrový brambor, kroutila hlavou.Ale když zelí většinou je jako příloha k mastným masům,nakonec to pochopila
D já na to sám nepřišel,viděl jsem to kousek od Brna.
Jo,a jsem od Teplic
-
jarda Kadic: jak kdy. Nastrouhanou bramborou nebo cibulovou zásmažkou a místo mám v Hodoníně
-
janek53: Mně je jedno,kolik je kam kilometrů
ale když jses místní,tak čím ty zahušťuješ zelí?
já jsem že severních Čech a tady to zvykem není.
-
-
Pardon, malé upřesnění Hodonín - Skalica = 14 kilometrů
-
jarda Kadic: Jardo, to máš pravdu, já také dělám přílohové zelí jedině se strouhanou bramborou a když jsme jezdívali na hody na Moravu, tam jsem se ho naučila a odtud i pochází
-
To může být dobré.Škoda,že není foto.
a protože se 13.2. objevilo i foto,tak už vidim,jak má být jídlo husté
ukládám a dávám bodík
to zahuštění bramborem se mi líbí,já už takhle dělám i zelí jako přílohu
myslím,že jsem kdysi četl,že je to moravský způsob