Švestkový koláč s pekanovými ořechy

veganotic Kuchařka: veganotic

Dietní recepty , Veganské 21 názorů

Suroviny

(Korpus a drobenka:)
150 gr rostlinného tuku (ideálně Alsan)
1/3 hrnku opražených pekanových ořechů
1,5 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku hnědého cukru
2 lžíce hnědého cukru
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli
TofuKešu krém:
1/3 hrnku natural kešu oříšků (ideálně namočených na pár hodin do vody)
1/2 balení tofu Bio Sunfood natural
1 lžíce vanilkového pudingu (prášku)
šťáva a kůra z 1 limetky
šťáva a kůra z 1 citrónu
vanilka (extrakt, semínka, cukr)
agáve sirup nebo cukr či jiné sladidlo dle chuti
cca 5 lžic Oatly smetany či dobrý sojový jogurt (Provamel či Sojadee)
1 lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
švestky
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Opražené ořechy dejte do mixéru (food processoru) a rozmixujte.

  2. Přidejte mouku, cukr, skořici a sůl a lehce promixujte. Přidejte vychlazený, na kostičky nakrájený Alsan a opět promixujte, dokud směs nemá konzistenci drobenky (můžete to dělat i bez mixéru, jen to bude trochu náročnější).

  3. Asi 2/3 směsi vtlačte na dno dortové formy, dejte do trouby a pečte asi 15 minut (dávejte pozor, ať se korpus nepřipálí). Poté dejte vychladnout do lednice.

  4. Na tofu vrstvu rozmixujte v mixéru kešu s trochou smetany, poté přidejte zbytek ingrediencí a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte.

  5. Krém navrstvěte na ořechový korpus a poklaďte ho švestkami, nakrájenými na čtvrtky. Posypte zbytkem těsta na korpus, tj. drobenkou a pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut. Před podáváním nechte koláč vychladnout.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 444 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Švestkový koláč s pekanovými ořechy

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    veganotic: Mam kamaradku, kt. k veganstvi presla ne z etickych, ale "diky" svym zdravotnim problemum, jiz ho praktikuje skoro 20let. Jelikoz zije v Kostarice, spoustu veganskych surovin tam nedostane, lepe receno jsou jen z dovozu, proto treba seitan a dalsi, se naucila vyrabet sama. Napriklad komercni pudinkovy prasek by nepozrela (umela barviva a vune), pece s pouzitim chleboveho kvasku, vanilin tez neuznava, sama si vyrabi pektin do ovocnych marmelad atd., proste spojila nutne s prospesnym.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Anna Kocikova: :-ODrahuš, odkaz na stránky tu má spousta lidí (včetně mě), ničím to "nezavání".;-)

    Odpovědět

  • veganotic veganotic(autor receptu)

    Jitkas: dekuji za dovysvetleni. Jen doplnim, ze primarne veganstvi nema nic do cineni s tim, jakou pouzijete mouku nebo zda jite ne/zdrave, jeho hlavni smysl je omezeni vyuzivani a zabijeni zvirat a tedy stravovani se bez zivocisnych ingredienci. V tomto ramci je pak ciste na vas, zda se stravujete zcela zdrave a jite treba ciste raw, nebo prezivate na bramburkach a kokakole :)

    Odpovědět

  • veganotic veganotic(autor receptu)

    Je pravda, ze tyto vyrobky (tofu, sojovy jogurt, ovesna smetana) se dnes daji sehnat pomalu v kazdem supermarketu (treba Tesco, Billa nebo Albert v Praze je maji). To, co je bio (tofu) snad vysvetlovat nemusim, a Sunfood je znacka (v CR temer nejprodavanejsiho) tofu. Stejne tak u Oatly ci Provamelu atd. se jedna proste o doporuceni mych oblibenych znacek, ktere mi nejvice vyhovuji, neprijde mi, ze ne v tom nejaka veda a myslela jsem, ze to je celkem jasne :)

    Hosta: tak to vyzkousejte, treba vas to prekvapi :)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jitkas: ;-) Takúto odpoveď by som si predstavovala na komentár Jany. Keby bola @veganka odpovedala takto slušne s vysvetlením ako ty, celá táto polemika by nevznikla. ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Myslím, že by měl být tento recept (i ostatní recepty autorky) zařazen do kategorie veganské diety, aby zbytečně nevyvolával polemiku. Tam si nepochybně své čtenáře najde a nebudou vznikat diskuse, co čím nahradit. Přečetla jsem ho dost podrobně, vůbec mne nepohoršuje ale nedovedu si představit ve sladkém koláči chuť lahůdkového droždí. Vždycky ho používám do úplně jiných jídel.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    casino: Nesedím

    Odpovědět

  • casino casino

    Jana Remkova:
    Svatá prostoto...
    Chápu vás, ale nesedíte snad u PC?;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Mi se koláč moc líbí. Jen jsem podotkla, že některé suroviny vůbec neznám, tím pádem realizace koláče je pro mne nedostupná. Neznám ty názvy, nikdy jsem je neslyšela a ikdyž i já se stravuji jinak, často navštěvuji zdravou výživu, kdybych ten koláč chtěla upéct, asi bych se ujezdila, než bych všechno sehnala. Jak tak vidím, koláč se líbil jen mi, protože ač má své zastánce, jen já mu dala bod.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Je to ryze vegansky recept a da se tedy udelat (vseobecne) z jakehokoliv dobreho vega jogurtu, masla ci smetany, nevidim, kde je problem.
    Osobne, kdybych bych byla vegan, bych nepouzila "bilou" mouku a komercni pudinkovy prasek, ale jinak mne to vubec nepripada slozite a neproveditelne.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    zizala: autorky receptu se nikdo nedotknul, pouze vyjádření @veganka.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    tejaja: To souhlasím :-):yes:, já jsem se jen chtěla zastat autorky receptu a jejích ingrediencí, nic víc ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: Problém je v arogantnom správaní @veganka. Pokud je komentář napsaný slušně, je snad jedno, jak kdo na recept reaguje. ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Kdo se stravuje vegansky, žádné alternativy nepotřebuje, navíc použité ingredience důvěrně zná, a kdo ne - na netu i v kuchařkách je tolik druhů neveganských koláčů, že asi není těžké si vybrat. Nebo stačí místo vegan smetany dát tu klasickou, místo sójového jogurtu dát klasický, místo Alsanu třeba máslo nebo Heru a pod. Nechápu, v čem je problém :-O:-? Koláč vypadá moc dobře :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Anna Kocikova:;-):yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: svestkovy kolac recept na svestkovy koláč švestkový koláč recept orechovy kolac se švestkami čím nahradit lahůdkové droždí alsan recepty koláč s pekanovými ořechy alsan bio koláč švestkový a ořechů jogurt s marcipánem a mákem billa švestkový koláč s ořechy americký švestkový koláč celozrnný švestkový koláč svestkovy kolac billa kolac z kokakoly raw svestkovy kolac svestkový koláč bio jablečný koláč s pekanovými ořechy recept