Dort s ořechovo-jogurtovým krémem a marcipánem

zizala Kuchařka: zizala

Dorty 21 názorů

Suroviny

Korpus:
2 větší vejce
4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
malá špetka (mezi 2 prsty) soli
Krém:
1 šlehačka Rama Cremefine
500 g hustého bílého jogurtu
1 želatinový ztužovač za studena (Dr. Oetker)
moučkový cukr podle chuti (ale ani nemusí být)
250 g mletých oříšků (měla jsem lískové)
Ozdoba:
250 - 300 g marcipánu (nejlépe pravého)
100 g kvalitní hořké čokolády (čokoládová modelovací hmota)
2 lžíce kukuřičného nebo pšeničného sirupu nebo tekutého medu
olej
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, do bílků dáme sůl a vyšleháme na hodně tuhý sníh. Pak postupně lehce smícháme žloutky, sníh a prosátou mouku, vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při 180°C, upečené poznáme pomocí zapíchnuté špejle.

  2. Krém: šlehačku ušleháme podle návodu, jogurt vyklopíme do větší mísy a rozšleháme. Ztužovač rozmícháme ve vlažné vodě podle návodu na sáčku a ihned zašleháme do jogurtu a přimícháme ušlehanou šlehačku. Dosladíme podle chuti a nakonec vmícháme strouhané oříšky. Natřeme na korpus a necháme v chladnu ztuhnout.

  3. Marcipán rozválíme na moučkovým cukrem poprášeném válu, zarovnáme okraje a toto kolo přeneseme na krém.

  4. Čokoládová hmota: čokoládu pomalu rozpustíme ve vodní lázni, necháme zchladnout na pokojovou teplotu, vmícháme sirup v pokojové teplotě a ihned vylijeme na potravinovou fólii potřenou olejem. Necháme úplně vychladnout, zabalíme a uložíme do chladničky.

  5. Tím ji máme připravenou pro další práci. Pak ji stačí jen krátce nahřát v mikrovlnce, propracovat (aby se nelepila, pomůže ruce pomazat olejem) a můžeme s ní pracovat jako s marcipánem, jen musíme pracovat rychleji, teplem rukou taje.

Poznámka

Zdroj: https://www.labuznik.cz/recept/svatovintirsky-dort...

Tím, že je marcipán v podstatě přeslazený, ve ztužovači je taky přidaný cukr, není nezbytné krém ještě sladit.

Postup na růže zde:

http://cook.blog.cz/0903/modelovaci-cokolada-fotop...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dort s ořechovo-jogurtovým krémem a marcipánem

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Hanko, dík, jsem zase o něco chytřejší :-8;-)
    Cathleen, děkuju za pochvalu mého životního díla, obávám se, že víc už ze mě nevypadne :-8:-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-O tak tohle bych zase nesvedla já:-D:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    Zizalo nádhera :yes::yes::yes:
    Opravdový marcipán netvrdne proto, že je tam velký podíl mandlí, které jsou mastné, proto se z něj ani nedají moc tvořit fogurky a je lepší jen na potahování;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Ano, minule jsem z nouze dala med a šlo to taky ;-)

    Odpovědět

  • hankadc hankadc

    KRÁSNÝ DORT,NA U ČOKOLÁDOVOU HMOTU MUŽU POUŽÍT I MED??TO PRÁVĚ NEVÍM....:-S:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Sodovko, třetí den, když zbýval z dortu poslední kousek, byl marcipán už opravdu hodně měkký. Netekl vůbec, jen ty dva dny byl příjemně měkký. Já jsem byla ráda, vadí mi, když marcipán ztvrdne, pak už nám nechutná. Nemohla ta vyšší trvanlivost být i tím, že jsem měla opravdu pravý marcipán z mandlí?

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Žížalo, velice hezký dortík.:yes: Chci se jenom zeptat.
    Potahovací hmota z marcipánu ti netekla? Jde o to, že cukráři pod potahovací hmotu z marcipánu NEDOPORUČUJI krém s vysokým obsahem vody (šlehačkový, tvarohový, jogurtový, ze zakysané smetany). Tyhle ingredience by v krému (když se dort potahuje) neměly být. Pod marcipán je nejlepší krém máslový, nastavovaný kaší nebo pudinkem. Ale POZOR! Pudink se musí udělat z vody. Pokud je z mléka, stává se, že marcipán teče (vlhne). Proto by mě zajímalo, jak to bylo u tebe. Tvůj krém je fantastický
    :-p:-p:-p. Dělám ho dost často. Místo oříšků strouhám čokoládu. Jenom bych měla obavy, dát ho pod marcipán. Za nádherný dort, posílám bodíka.:yes::-p:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Dvěma slovy: nádherná práce:yes:.
    A mě se hnědá líbí. Bodík udělen.:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • Irrena Irrena

    Gábinko díky moc za informaci.Tady u nás na vesnici jsem ještě nic takového neviděla ,budu se muset vydat za hranice (SRN)mám to jen přes kopec.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Jani, myslím, že ta od Nestlé by mohla být kvalitní...já bych ji už nebarvila, sirup by musel být nějaký čirý (med by nešel). Ta Míša z odkazu dělala celý dvoupatrový dort s bílými i hnědými růžemi:http://cook.blog.cz/0904/cokoladovy-dvoupatrak-se-...
    Na to, že je to teprve 15letá holka, je fakt šikovná:-O

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Irrenko, koukni sem http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7... Je to želatinový ztužovač,který se nemusí vařit

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Dort je opravdu nádherný, jen jaksi nevím co je to ztužovač za studena, to není ztužovač do šlehačky?I když jsem ho neochutnala posílám bodíka, protože ten může chutnat jen výborně.:-K:-K:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Jarko, tak to je krásné!!!:yes: Docela by mne zajímalo, jestli existuje i tak kvalitní bílá čokoláda, ze které by se dalo obarvením zhotovit takové krásné ozdoby. Bodík:yes::yes:+6.

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Moc hezký dortík a zajímavá náplň s těmi oříšky :yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: brněnský dort fotopostup brněnský dort-fotopostup dietní krém do dortu jak pracovat s marcipánem nejlepší dortové krémy nejlepší krém na dort máslový krém s jogurtem nejlepší krém do dortu nejlepší dortový krém krém na marcipánový dort marcipánový krém krém do marcipánového dortu dietní krém na dort nejlepsi kremy do dortu nejlepsi maslovy krem dortové ozdoby marcipán dr.oetker dortová potahovací hmota dvoupatrovy dort recept recept dort krémový s marcipánem

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít