Krakonošův mazanec
Nadýchaný a vláčný mazanec by na velikonočním stole neměl chybět. Letos ho nekupujte, raději si upečte poctivý domácí podle našeho receptu. O jeho výjimečnost se postarají mandle, rozinky v rumu a citronová kůra.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 037 kJ / 3 833 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 90,44 g |
| Tuky | 135,29 g |
| Vláknina | 30,31 g |
| Cholesterol | 911 mg |
| Sodík | 193 mg |
| Sůl | 0,40 g |
| Sacharidy | 548,27 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažného mléka. Přidáme 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky (odebrané z celkového množství) a zaděláme kvásek. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít asi 15 minut.
Krok 2: Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme cukr, žloutky, máslo, citronovou kůru, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Rozinky scedíme a necháme okapat.
Krok 3: Vypracujeme hladké těsto, do kterého na závěr zapracujeme rozinky a mandle.
Krok 4: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 45-60 minut vykynout na teplém místě.
Krok 5: Po vykynutí přesuneme těsto na vál a vytvarujeme z něj bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 6: Mazanec necháme na plechu ještě asi 45 minut dokynout. Mazanec by měl zdvojnásobit objem. Mezitím předehřejeme troubu na 170-180 °C.
Krok 7: Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem. Navrchu nastřihneme do kříže a posypeme mandlemi.
Krok 8: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 45 minut.
Krok 9: Špejlí vyzkoušíme, jestli je těsto správně propečené. Špejle by po vytažení měla být suchá a čistá.
Krok 10: Hotový mazanec necháme vychladnout a můžeme podávat.
Zveřejněno 11. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Krakonošův mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nZzW
Moje poznámka
Krakonošův mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nZzW
Nejnovější recepty
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 4 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 5 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřová plec se špenátem
Přidáno 19. 10. 2025 15:32:36
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 2 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 3 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 4 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 4 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 4 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 5 hodinami
Španělské ptáčky
Jan@Novy před 5 hodinami
Domácí šunka z králičího masa
Romanesku před 5 hodinami
Kuře na paprice
Kajkajak před 6 hodinami
Tažený štrúdl
Majkaa před 6 hodinami
Tématické fráze:
bochánek který se vždy povede,
mazanec recepty,
mazanec recept,
mazanec,
velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec recept,
recept na mazanec,
recept mazanec,
jak se peče mazanec,
dobrý mazanec,
recept na velikonoční mazanec,
mazanec který se vždy povede,
mazanec pro začátečníky,
dobrý recept na mazanec,
recepty na mazanec,
mazanec,který se vždy povede,
recept na dobrý mazanec,
jak udělat mazanec,
na kolik stupnu se pece mazanec,
hrníčková kuchařka velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
cukr krupice,
droždí,
žloutek,
sůl,
citron,
máslo,
mandle,
rozinky v rumu,
vejce
Komentáře (62)
Jé hele, vyguglila jsem to, není to přesně ten článek, co jsem myslela, ale je to vlastně totéž:
http://www.labuznik.cz/diskuse/spravne-pouzivani-a...
No, asi se dozvíte, že každý trouba peče jinak...
Já např. peču, (na rozdíl od Markéta: ) podobně jako Vaclav Fronek: zpočátku při 225°C a jen co těsto vyběhne a začne se barvit, tak ho nadstřeším alobalem (samozřejmě lesklou stranou nahoru) snížím na 160°C a dopékám asi 30minut na špejli...
(i s tím mlíííkem bych byl vopatrnej... já dávám na 600g mouky pouze 250ml, ale másla 200g)
Dobrý večer,jen se chci zeptat na kolik stupňů pečete mazanec a jak dlouho?Děkuji