Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krakonošův mazanec

Velikonoce bez nadýchaného mazance si jen stěží představíme. Letos ho nekupujte, ale upečte si poctivý domácí podle našeho receptu. Chutná výtečně, je vláčný, o jeho výjimečnost se postarají mandle, rozinky namočené v rumu a citrónová kůra.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí těsta

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta)

11. 4. 2009 15:22

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie16 037 kJ / 3 833 kcal
Bílkoviny90,44 g
Tuky135,29 g
Vláknina30,31 g
Cholesterol 911 mg
Sodík 193 mg
Sůl0,40 g
Sacharidy548,27 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Bibinka Bibinka

12. 4. 2009 11:31

Vy jste tak hodný- dokonce to někdo i pochválí, viď Jiřinko a Iljušo. Za to Janě s Láďou je to k smíchu-cha,cha:-D, ale já když to viděla, taky jsem se chechtala, jsou svátky, tak vem čert nějaké nedostatky, stejně se to sní a nakonec to opálený chutná moc pidilidem, tak nic nepřijde na zmar. Je to ukázka, jak i zkušenou kuchařku může lecos v kuchyni zradit:-!;-):-)):-)
Iljušo, s tou žáhou máš pravdu (já na to netrpím), můj muž už snědl všechno, co tu měl a teď už do sebe sype "prdopeč", ale jíst to musí, protože mu to tak chutná, že to i vydrží-já se picnu:-O

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

12. 4. 2009 11:03

Jano.samozřejmě máš pravdu. Je to jinej recept, ale ne o moc. To já někdy tak blbnu, když se mi podaří přesvědčit ženu a ona mne poslechne a udělá to jak já radím a pak to někdy blbě dopadne. Určitě si musí někdy myslet, jestli jen nechci bejt škodolibej, když se to nezdaří podle jejich představ. Ale u mne to tak není. Jen rád zkouším. My to dělali takhle:500g Pl.hr.mouky, 250 ml mléka, 80g cukru, 1 vanilkový cukr, 120g másla(Hery), 70g rozinek namočených v rumu, 30g kandovaný papáji, špetka soli, citrónová kůra z 1 ks citrónu, 1 sáček kvasnic v prášku( na 500g mouky), 2 vejce(trochu ubráno na konečné potření, aby se přilepily mand¨.lupínky). Pekli 10 min. na 220°C a pak ubrali na 150 a dopekli.Před koncem dyli navrch alobal. Jak říkám , jsou moc dobré i pěkné ale před dáváním na plech (s papírem) se to rozjíždělo a trochu se spojili jako u taky jedné fotky u tebe.//Snad moc rumu,nebo nemají bejt vejce s bílky ? nebo moc másla?- Nevím// Snad jsem nic nezapoměl.;-(

Iljusa Iljusa

12. 4. 2009 10:58

Všechny "vzorky" vypadají chutně, Bibinko, náhodou věnec je moc pěkný - není to žádná tragedie;-):yes: Pořád lepší domácí výtvor než kupovaný ;-)

Jikotka Jikotka

12. 4. 2009 10:28

Bibi bravo,člověk je tvor škodolibý,ale stávají se horší věci než jeden připálený bochánek :-O:-O,ale když je to kvůli pidilidím.....:-D Mirčo jak to děláš že ti tak krásně drží kříž :-? Já ho mám vždycky rozlezlý :-S:-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

12. 4. 2009 10:12

Bibi, to jsem se hned z rána zasmála:-D:-)) Ale o tom to je!! Že se nám ne vždy všechno povede a i na to se my ostatní chceme podívat. Náhodou, jsem si říkala-ááááááá nějaký mazaneček s dílků tady přibyl a ten můj říká, jéé, je nějak popraskaný a koukáme a koukáme a pak čteme komentář a jóóó:-)) on je to věnec.:-)) Hlavně, že je dobrý a že se nevyhodí na vzhledu nezáleží!:yes: a Vašku, říkáš-předevčírem? Tak to asi není tenhle recept, že? Protože tenhle je tady od včerejška. Já jsem ho dělala z receptů, které jsi my myslím poslal ty!! Na meil a taky je v zadání 400g mouky a já musela přidávat, aby se to nelepilo, takže jsem tady rovnou napsala 500g. No, za ty roky už to má člověk trochu v oku. Kdyby to byl koláč na plech, tak bych nepřidávala mouku, ale když je z toho potřeba udělat nějaký tvar, bochánek, nebo, co já vím, že Bibi:-)) věneček, tak musí to těsto mít takovou hustotu, aby se s ním dalo pracovat a neteklo nám přez prsty. Měl jsi tady taky vložit ten mazanec, jako Bibi, abychom viděli. Je tady krásná galerie mazanečků! To je krááása;-):-)

Bibinka Bibinka

12. 4. 2009 09:15

To jsem si teda letos s těma mazancema užila:-!,první 2 menší jsem díky pidilidem trochu připálila, pak jsem chtěla udělat kynutej věnec a vyšlo z toho něco neidentyfikovatelného-jako kolo od vozu, strašně to nakynulo. No, posoudíte sami, já sem vložím fotky těch výtvorů-ale stydím se,:-8:-* i když jsou moc dobrý a rychle mizí.....:-D:-))

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

12. 4. 2009 08:13

Jani. Předevčírem jsme pekli 2 kousky. Jsou moc dobré a vcelku se povedli, ale když jsme těsto po vykynutí chtěli dál zpracovat na 2 bochánky, tak jsme museli přidávat dost mouky protože se těsto lepilo a nedal se udržet pěkný tvar. Oba se nám pak trošíčku při pečení spojili. (ne moc).
Jinak vyběhli a bylo vše vpořádku. Co bylo za chybu. ? :-((

mirca75 mirca75

12. 4. 2009 06:29

Také posílám pochvalu na všechny pěkné mazance pod tímto receptem;-).Dělám podobné těsto (jen s jiným poměrem surovin)a tak jestli i já můžu přidám své foto sem:-).Je to manželův bochánek a protože on nemá rád všechny ty dobrůtky uvnitř i vně mazance :-(je tedy prostý rozinek,mandlí,..;-):-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

11. 4. 2009 23:16

Jiřko, super fotka! Ten můj vypadá bez mandlí, jako chleba!:-)):-)):-)):-))

JanaDorazinova JanaDorazinova

11. 4. 2009 23:12

No, Verunko, to nevím, ty ho nechceš příště dělat v pekárně?:-)):-D:-)):-D

Jikotka Jikotka

11. 4. 2009 22:19

Jasně Janko,příště ho uděláš v pekárně,i když je tenhle krásný :-O:-O,ten Jenda je ale šikovný kluk co :-?,kam se něj hrabem :-8:-D,já jdu udělat fotku toho mýho bochánku :-!:-D

Boubelinda

11. 4. 2009 22:04

No právě Jani, na to si asi půjčím od mamky pekárnu. ;-)
Příště ho už budeš dělat v pekárně, teda to těsto aspoň.;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

11. 4. 2009 19:28

Verčo, ale jo, když se to povedlo mi.( Nemysli si, vzadu mi trochu prasknul) Ale jinak je krásně hebký, super. Přikládám fotku řezu. Jo a Verčo, bolí mne ruka z toho těsta, auvajs, auvajs:-//:-)):-D

Boubelinda

11. 4. 2009 18:33

Jani, pěkný mazanec a bude dobroučký. :yes: jendo, opravdu krásné mazance. Takové se mi nikdy nepovedou.:-D:yes:

Iljusa Iljusa

11. 4. 2009 16:42

Krásné, jen si představím, jak mě po nich pálí žáha:-D:-D

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bochánek který se vždy povede mazanec recepty mazanec recept mazanec velikonoční mazanec velikonoční mazanec recept recept na mazanec recept mazanec jak se peče mazanec dobrý mazanec recept na velikonoční mazanec mazanec který se vždy povede mazanec pro začátečníky dobrý recept na mazanec recepty na mazanec mazanec,který se vždy povede recept na dobrý mazanec jak udělat mazanec na kolik stupnu se pece mazanec hrníčková kuchařka velikonoční mazanec

Suroviny: mléko, droždí, mouka polohrubá, kvásek, mouka polohrubá, sůl, cukr moučkový, kůra citronová, žloutek, máslo, mandle, rozinky v rumu, vejce

TopRecepty.cz

Krakonošův mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nZzW