Kuřecí podle Jirky

HUSTENKA Kuchařka: HUSTENKA

Doba přípravy: 50 min 4 porce Dietní recepty , Ostatní 5 názorů

Suroviny

600 g kuřecích prsou bez kosti
200 ml zeleninového vývaru
3 snítky čerstvého tymiánu může být i sušený (cca 1-2 kávové lžičky)
3 ks bobkového listu
1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
1 kávová lžička pepře
špetka soli
1-2 polévkové lžíce citronové šťávy
1 lžíce oleje
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Očistit a odblanit maso, nakrájet na nudličky, dát do misky - nejlépe se zavíráním, kvůli marinování.

  2. Přidáme 1 lžíci olivového extra panenského oleje, pepř, sůl, citronovou šťávu, muškát. oříšek, bobkové listy, tymián a to celé zalijeme vývarem. Kdo nechce mít moc řídké, tak stačí 125-150 ml, jinak lze zahustit 1-2 lžičkami bramborového škrobu - solamylu.

  3. Nechat min. 1 hodinu marinovat v lednici.

  4. A nyní pár variant na dodělání: 1. nalít do pekáčku a dát do trouby, ale přikrýt alobalem či víkem od pekáče, aby se nám směs dusila; 2. dáme na pánvičku rozpálenou na sucho; 3. nebo lze v parním hrnci, což je momentálně nejzdravější varianta tohoto pokrmu. Podáváme s rýží, s bramborovou kaší domácí, lze též v parním hrnci vařit.

Poznámka

Tento recept je pro Crohnovu chorobu, po propuštění muže z nemocnice jsme zkoušeli a bylo to jeho první normální jídlo po operaci, je vyzkoušen přímo v parním hrnci, druh přípravy pokrmů samozřejmě záleží na každém. Suroviny jsou kupované kvalitnější, ne Tesco výrobky apod., použitá masa jsou čerstvá, od řezníka, včetně mletého. Tavené sýry, tvarohy, jogurty apod. jsou nízkotučné. Pro zdravého člověka doporučuji polo či plnotučné. Množství odpovídá 3-4 porcím, záleží na velikostech porcí. Ke konci bych ráda ještě přidala sladké, co má muž povolené.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kuřecí podle Jirky

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    tejaja: to jsem rada

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Robila som dnes s deťmi v škole. Zvolili sme variant č.1, teda šup s tým do rúry. Jedlo bolo výborné, podávali sme s ryžou a deťom chutilo. ;-):yes:

    Odpovědět

  • HUSTENKA HUSTENKA(autor receptu)

    Evula:Ten název je již upravený,ale měl svůj důvod:-),byl to upravený recpetík z francouzského vepřového:-)))))))),a předělaný.Jak jse mjiž řekal,každý si musí vyzkoušet ,co mu chutná a nechutná ,a pokud je všeho opravdu malinko ,skoro jako malému dítěti tak v roce a půl nevadí to,i ve špitále to měl okořeněný,což jsem se divila:-S,nicméně ,neřikám,že je to jen Crohnaře,ale že je to vhodné pro ně,hlavně je to dělané na parním hrnci :_),to jsme ráda,že jsem se terefila do chutí:-)))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    evula: Opravená kategória. ;-)

    Odpovědět

  • evula evula

    Copak recept je to pěkný, ale marně hledám to vepřové, nechceš upravit název? A nejsem dietní odbornice, ale pro Crohna mi to připadá dost kořeněné pepřem, vavřínem i muškátem, asi bych po operaci volila přírodnější úpravy. Na redukční dietu ovšem super, mám ráda kaloricky slabá, ale chuťově silná jídla.

    Odpovědět

Tématické fráze: pokrm pašerák recepty pro cronovu chorobu kuřecí marinované v jogurtě kuřecí prsa s kostí dietne dieta č.5v parním hrnci dietní ryza kurecim masem recepty na crohna jak odblanit kuřecí prsa jak odblanit kuřecí maso uprava kupovane tortilly