Pomazánka z černých fazolí, karamelizované cibule a fenyklu

Madla Novak Kuchařka: Madla Novak

Doba přípravy: 20 minut + odležet v chladu 2-3 porce Luštěniny 0 názorů

Suroviny

1 lžíce oleje (olivový, kokosový,…)
1 střední cibule pokrájená na drobno
1 lžička soli (používám růžovou himalájskou, ta solí o něco méně než klasická kamenná)
necelé 1/2 lžičky fenyklových semínek (neměla jsem drcená, tak jsem je podrtila v hmoždíři)
200 g černých fazolí (již uvařených nebo slitých z konzervy)
voda podle potřeby na doředění správné hustoty
jako bonus si můžete dopřát:
slunečnicová semínka (cca 1 vrchovatá lžíce, můžete je i předem namočit)
1 vrchovatou lžíci lahůdkového droždí (koupíte ve Zdravce)
1 lžíce chia semínek
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Pomazánka z černých fazolí, karamelizované cibule a fenyklu je velmi snadná a rychlá, pokud máte připravené fazole dopředu. Ale když máte fazole jen sušené, tak na cca 12 h namočte, slijte, dejte vařit do čerstvé vody s bobkovým listem na cca 45 minut a až ke konci osolte.

  2. Bylinky a namáčení omezují případné nadýmánín, tak to nepodceňujt.

  3. Slijte uvařené fazole a na cedníku nechte vychladnout.

  4. Odeberte potřebné množství luštěnin a zbytek zamražte.

  5. Pokud nemáte jinou možnost, použijte fazole z konzervy, ty slijte, propláchněte a nechte okapat.

  6. Na středním plameni pomalu osmahněte na oleji cibulku s půl lžičkou soli do zlatova za občasného míchání.

  7. Cibule začne zhruba po 15 minutách karamelizovat a v ten okamžik přidejte fenyklová semínka, promíchejte a ihned vsypte i fazole, zbylou půl lžičku soli a tak 2 lžíce vody. Směs jen prohřejte a přemístěte do mixeru (food procesoru nebo do vyšší misky s ponorným mixerem).

  8. Vymixujte ne zcela do hladka.

  9. Když budete přidávat bonusové lahůdkové droždí, chia či slunečnicová semínka, tak je tam dejte ještě před mixováním a přilejte tak panáka či dva vody.

  10. Já nakonec přidla skoro půl hrnečku. Semínka totiž do sebe nasáknout tekutiny a pomazánka by se bez přidané vody hůř mazala. Vodu přidávejte postupně. No a máte hotovo. Fakt snadné a velmi rychlé!

Poznámka

Více inspirací, informací a fotek najdete na webu www.korenizivota.com

Tento konkrétní recept naleznete ZDE:

http://www.korenizivota.com/pomazanka-z-cernych-fa...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pomazánka z černých fazolí, karamelizované cibule a fenyklu

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: příprava černých fazolí cerne fazole recepty jak vařit černé fazole jak varit cerne fazole? voda z uvarenych fazoli pouzit? pomazanka zfeniklu karamelizovaný cibule fazolová pomazánka recept pomazánka z černých bílých fazolí spravna priprava cernych fazoli cerné fazolemi pomazánka z černých fzolí kadlíkovy konzervy co uvarit z cernych fazoli drcené fazole míchání cibule v oleji černá fazole jak ji vařit fazole černé oko recept pmazánka z černých fazolí recept smes fazole černe oko