

Čokoládové bílkové dortíčky
Suroviny 10 porcí
- 4 bílky
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžíce škrobu
- špetka soli
- kakao
- na náplň:
- puding čokoládový
- káva
- 100 g másla
- cukr dle chuti
Postup přípravy receptu
Bílky vyšleháme a přisypeme polovinu dávky cukru. Vyšleháme do tuha.
V míse si připravíme druhou dávku cukru, smícháme se škrobem, kakaem a špetkou solí. Tuto směs vmícháme do vyšlehaných bílků.
Pak nastříkáme na plech s pečícím papírem spirálky a pečeme nebo spíše sušíme na 80°C asi 2 hodinky.
Půlku spirálek namočíme do polevy, necháme zatuhnout a plníme náplní. Přiklopíme druhou spirálkou a zdobíme.
Náplň: Čokoládový puding uvaříme dle návodu, jen dáme malinko méně mléka.
Máslo vyšleháme s cukrem a spojíme s vychlazeným pudinkem. Stříkáme na spodní spirálku a přiklopíme.
Poznámka od kuchařky
Příště snad budou hezčí na vzhled. Nejspíš jsem bílky přešlehala. A už při stříkání se to roztejkalo. Takže bacha na šlehání bílků.
Další mé recepty najdete zde:http://www.vareniapeceni.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čokoládové bílkové dortíčky
-
terezicka1: v náplni je uvedena káva - tekutá, či mletá, nebo instantní ?
A kam s ní? Vmíchat do hotového krému nebo dát do mléka (v surovinách ale není), v němž se bude vařit pudink? -
terezicka1:
-
Dopíšu to :)
-
Milí a milé zúčastněné. V dávných letech, kdy mnohé z vás nebyly ještě na světě,třeba v r.1950 a neexistovaly vymoženosti mléka v krabici, v lahvi, baleného másla ap. se chodilo pro mléko a máslo do mlékarny.Já chodila s modrou bandaskou pro 1/2 l mléka k pí.Wintrové do mlékárny v Karlíně,mléko nabírala odměrkou z konve/co by na to asi dnes EU/ a když mne maminka poslala koupit ČTVRTKU másla,které se prodávalo krájené na váhu, rozumělo se tím 1/4 kg másla, t.j. 250 gramů. Když osminku tak 125 gramů. To jsou takové zavedené míry.Takže až příště budete uvádět kolik másla, uvádějte váhu,aby se předešlo dotazům co je 1/4 másla. Mějte se hezky.
-
Máš je pěkné, jen bych asi dala světlé jako spodní, na to krém a s polevou nahoru
. Těmto posílám 5. bod
-
terezicka1: Tak to jsem opravdu překvapená, jak při tom menším množství másla krém krásně drží. Nicméně taky nemám ráda, když jsou krémy moc "mastné".
-
Maris: Nedrobí to. Je to taková vláčná pusinka. Jen jsem při kousnutí stlačila krém hořejškem
casino: dejme tomu 100g gramů másla. Nevážila jsem to, prostě jsem tam dala kousek másla, necelou půlku. A jestli jsem přešlehala bílky, nebo je to rukama, to už nevím. Co vím, že to bylo dobré a všichni si pochutnali -
Coleta: Polemizovat nechci, ale pojmem čtvrtka másla se podle mě označuje 1/4 z 1 kg, tudíž 250 g = 1 celé máslo. Z celého pudinku a 60 g másla by krém takhle hezky nedržel.
-
casino: 62,5g, když se vychází z toho, že máslo má obvykle 250g, zbytečně polemizovat dále, že?
-
"1/4 másla"
Kolik je to gramů?
"Nejspíš jsem bílky přešlehala."
Ba ne, to není přešlehanými bílky... -
Určitě velká dobrota
, já bych ale asi měla " technický " problém - jak to sníst
. Dezertní vidličkou ani lžičkou by to asi moc nešlo, kousnout do toho - to se asi celé rozdrobí, takže - nabrat si pár kousků, sednout si někam do ústraní a tam si jen a jen pochutnávat a vychutnávat
-
-
Mně se jeví povedené
jen mají trošku rozostřené kontury, to vychytáš
Máš to lákavé