Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.

Hodnocení receptu je 5,0 (46×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení)

29. 4. 2009 22:02

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!

Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!

Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

balluuu123

29. 5. 2011 17:11

Bohunka: mě bohužel chytla malilinkou plíseň jedna větvička po cca 3 týdnech (druhá sklenice mi zplesnivěla celá) :-(( no a dneska jsem otevřela už ten slitý sirup v lednici a je nakvašený a půlka vyšuměla... takže asi byl chycenej i tou jednou většičkou, která byla úplně navrchu a v sirupu nebyla :-// Takže bohužel můj první sirup se tedy nevydařil ;-(

Bibinka Bibinka

27. 5. 2011 08:55

Bohunka: to se ti tam Bohunko muselo něco dostat, nějaká nečistota, nebo mohlo být něco nedobrého na výhonkách, jinak by se to nemělo stát;-)

Bohunka

27. 5. 2011 08:20

Před týdnem jsem naložila dvě velké zavařovačky a dneska ráno jsem na výhoncích objevila začínající plíseň. Postupovala jsem podle návodu, tak nevím, kde se stala chyba ;-(;-(;-(

Děda Milan

19. 5. 2011 20:29

Ještě důležitý dodatek. Ostříhané větvičky napřed opláchnu! Přesněji řečeno vyperu v lavoru se studenou vodou. Zbavíte se tak případného prachu nebo i hymyzu. Potom nechám dobře odkapat a dále postupuji stejně. Bez citrónu.

Děda Milan

19. 5. 2011 20:20

Dělám ho už léta, dnes hlavně pro vnoučata. Je výborný a dělala ho už moje babička, když jsem byl ještě malý. Jen tam nedávám ten citrón a moc se mi to ani nezdá, ale je to asi jen otázka chutí. Jinak přesně to samé můžete dělat i z listů Jitrocele kopinatého, taky je to výborné a jistě i léčivé. Celofán který dávala babička jsem nahradil mikrotenem, vůbec to nevadí. Také dpporučuji občas, v době louhování, promíchat, ale ne kovem! Třeba dlouhá dřevěná vařečka je ideální. :-)

Bibinka Bibinka

14. 5. 2011 20:10

Marie: myslím, že bys to mohla vyzkoušet, naopak to bude ještě zdravější;-)

hanahcotton hanahcotton

14. 5. 2011 19:39

Opravdu výborný a myslím, že docela vyzkoušený recept, sama jsem ho dělala dětem - časté problémy s průduškama :yes:

Jen doporučuji sbírat pouze na svém pozemku - v lese je toto sbírání trestné a hrozí dokonce pokuta:-!

Marie

14. 5. 2011 19:16

Dobrý den, poradte máte zkušenost s třtinovým cukrem?že bych zaměnila? děkuji:-)

finneta

10. 11. 2010 09:24

tak my děláme z výhonků smrčkovici. :-D:-D je výborná při nastydnutí.

Leo

10. 6. 2010 17:41

Jestli je tajemstvím úspěchu neprodyšnost, proč ten celofán a gumičky když to můžu neprodyšně uzavřít prostým otočením víčka? :-8
PS: další várku už letos ne, právě kvete černý bez a šťávy musíme mít opravdu mraky...nebude čas.

ŠvoSt

10. 6. 2010 08:02

Sirup jsem vyrobil někdy před třiceti lety protože děti trpěly kohoutím kašlem loni při stěhování jsem objevil lahev se záhadným obsahem po přivonění jsem si vzpomněl smrkový sirup paní která mi dávno recept dala doporučovala použít s alkoholem tak jsem to zkusil doporučuji vodka či slivovice poměr cca 1 ku 3 nebudu komentovat zkuste.www.toprecepty.cz

Bibinka Bibinka

9. 6. 2010 21:03

Leo(neregistrovaný) ještě žě jsi to řekl;-)i když to mohlo padnout hned a bylo by vyřešíno. Na příště si pořiď celofán, ten nepropouští, ale pečící papír propouští vzduch a všechno. Tak to samozřejmně vyházej a udělej to znovu, větvičky ještě jsou, já mám stromky na zahradě a jsou pořád světloučký, narostlý:yes: Poradím ti, všechno dělej podle receptů, protože všechno chce své:-D:-));-)

Leo

9. 6. 2010 20:10

Tak jo, kápnu božskou: neměl jsem celofán, tak jsem to přikryl papírem na pečení :-( Každopádně už je tý plísně tolik, že to neriskuji, zítra ráno jdou všechny 3 várky do popelnice. A takový jsem měl megalomanský plány ;-(

spagetka spagetka

8. 6. 2010 19:56

Souhlasím s Bibinkou - a možná to bylo všechno dohromady, co vyjmenovala. Na tyhle bylinné sirupy, šťávy je třeba klást fakt velký důraz při čistotě a sterilitě používaných sklenic i těch rostlinek a i ten celofán mít čistý a opravdu dobře utěsněný.
Leo (neregistrovaný/á) - nevzdávej to, vyzkoušej znovu, třeba jen do jedné skleničky a uvidíš, že se to povede.;-):yes::yes:

Bibi, já ti nedala bod!!!:-O:-O, napravuju :yes:

Bibinka Bibinka

8. 6. 2010 19:50

Leo(neregistrovaný), člověčě zlatej, to jedině, že by so to neměl tím celofánem s gumičkou špatně, nebo málo a těsně přikrytý, nebo se ti tam dostala nějaká věc(špína) co tam být nemělo. Nebo mě ještě napadá, že ty větvičky mohli být z těch dešťů špinavé. Jinak nevím co jiného by bylo špatně.:-(;-)
S tím medíkem souhlasím, je dobrej, jemnej a skoro se to nepozná, kdo to neví:yes:dělám ho každý rok a k tomu ještě pampeliškovej:yes:

1 10 11 12 13 14 16

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: sirup z jehličí sirup z mladého jehličí sirup ze smrkového jehličí med z jehličí smrčkový sirup sirup ze smrkového jehličí recept sirup z jehličí recept smrkové špičky recept na sirup z jehličí sirup z borovice recept borovicový sirup recept med z mladého jehličí med ze smrkového jehličí sirup ze smrcku borovicový med recept sirup z mladého jehličí recept med z borovice recept med z smrkového jehličí šťáva ze smrkových větviček smrčkový med

Suroviny: výhonky ze smrkových větviček, cukr krystal, citron bio

TopRecepty.cz

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j25R