Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.

Hodnocení receptu je 5,0 (46×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení)

29. 4. 2009 22:02

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!

Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!

Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marie

18. 1. 2017 11:52

Dobrý den,vyzkoušela jsem a je super. Nevím jak si vysvětlit, že se někomu objevuje plíseň. Já dělám každoročně jitrocelový, bezový a smrkový. Dělám to na chalupě v polních podmínkách do jednolitrových lahví od okurek. Lahve vymeju jarem a opláchnu čistou převařenou vodou. Čerstvě natrhané části rostlin bez oplachování nejdéle do dvou hodin od utrhnutí nacpánám v přiměřených vrstvách do lahví a prokládám cukrem a každou vrstvu završím třemi plátky citronu. (Citron před krájením opláchnu a otřu.) Zašroubuju výčko a šup s tím do špajzu. Po pár týdnech, nebo měsících, až si vzpomenu, sirup přez bavlněnou plenu přecedím do lahviček od marmelády. Z jedné lahve jsou tak dvě deci sirupu. Po zcezení je uchovávám v lednici.JA jen taková poznámka na závěr. Dnes je 18.1.2017 a já teprve dnes zcedila sirup z bylin naložených v červnu 2016 a v lednici mám ještě sirup z roku 2015 a vše čisté, voňavé a chutné. Příroda je prostě úžasná:-K

Zuzana

29. 6. 2016 22:33

Petra: Zdravím, já dělala sirup poprvé a jsem velmi ráda, že plíseň se neobjevila, možná je to tím, že jsem vrch polila malým panákem slivovice. :) Vyčetla jsem, že pomůže s konzervací.

Petra

7. 6. 2016 12:26

Ahoj letos jsem dělala poprvé sirup z výhonků.První várku jsem uzavřela folií a po týdnu začalo vše plesnivět.Druhá várka už byla s celofánem a opět se mi zdá,že to chytá plísenˇ´.Výhonky jsem umyla,usušila,dala vrtstvu,pak cukr,citron.Měla jsem teda jen 1litrovou lahev,vše napěchované.Kolegyně je nemyla a ten samý problém.Moc mi to mrzí.Pora´dte co udělat příští rok,aby se již zadařilo.:-((

tejaja tejaja

31. 5. 2016 20:29

Gabriela: Áno, tak to má byť, je to ok. Ide o vypustenú miazgu z vetvičiek, takže netreba čakať enormné množstvo. Tak ako to máš, je v poriadku. ;-)

Bibinka Bibinka

31. 5. 2016 12:29

Gabriela: Gábinko, ono také záleží na tom, jak moc jsou konečky větviček šťavnaté a různé atribut Já jsem nakládala do 5 litrů a ve výsledku jsem měla necelý litr, jindy lit a půl a také už se mi vylouhovalo jen 250 ml, tak neklesejte na mysli, hlavně ať se povede:yes:

Gabriela

31. 5. 2016 08:47

Dobry den. Chtela bych se zeptat, kolik bych mela mit sirupu z 5 l lahve? Aspoň približne.
Dělam sirup letos poprve. Vse jsem podle navodu dala do 5 l lahve. Nyni po tydnu me vse kleslo na polovic. A vody ( sirupu?) je tam 1/3. Je to v poradku?Děkuji

Bejbís

28. 5. 2016 07:01

Vojtěch : Už začátkem května jsou některé smrky narašené a ještě včera -27.5. -jsem trhal výhonky a dost smrků ještě nestačilo narašit. Stačí chodit do lesa na procházky.

Jarča

26. 5. 2016 18:52

Dobrý den, chtěla bych sirup vyzkoušet jen nikde nepisou jak dlouho vydrží.

tejaja tejaja

24. 5. 2016 18:32

honza: ;-) Nie je podstatné, aby sa umyli. Ja ich síce umývam a nechávam vysušiť, ale skutočne to nie je nutné, pokiaľ sú čisté. Čo väčšinou sú. ;-)

honza

24. 5. 2016 12:50

tejaja: dobry den letos delame poprve videli jsme v TV nejakeho pana ze Slovenska tak jsme zkusili.Po 10 dnech prozatim vypada dobre.Ja jsem vyhonky nemyl.Tam je myslim velke nebezpeci ze to bude vlhky.Houby z lesa ani bylinky na suseni taky nemyjeme.Ta vec s celofanem je zajimava- ted se ten celofan denne nafoukne.

tejaja tejaja

22. 5. 2016 19:34

Kateřina Dufková: Je niekoľko možností. Buď ste mali niekde niečo vo fľaši, čo kontaminovalo obsah, prípadne sa niečo pri umývaní výhonkov na ne dostalo. Preto pred prípravou musíte pracovnú plochu dôkladne umyť a nechať vyschnúť, všetky jedlá musia preč. Mohlo to byť spôsobené aj tým, že ste nenatlačili výhonky poriadne a ostalo medzi nimi veľa vzduchu. Možno ste nepoužili celofán, ale zavreli ste fľašu niečím iným, a obsah nedýchal. A ešte jedna rada, používajte repný cukor, klasiku, nie trstinový.

Kateřina Dufková

22. 5. 2016 11:11

Dobrý den, zkoušela jsem dělat sirup letos poprvé přesně podle návodu, jednu várku jsem udělala s třtinovým cukrem a druhou s bílým. Asi po týdnu se nahoře objevila u obou sklenic plíseň. Tak jsem se na sirup těšila, nevíte, co bylo špatně?
Díky za postřehy pro příští rok, Kateřina.

tejaja tejaja

21. 5. 2016 21:12

V žiadnom prípade neriediť vodou, potom je zbytočné celú prípravu sirupu vykonávať. :-)

Bibinka Bibinka

21. 5. 2016 15:38

Henri: Henri, určitě to ještě nech. Možná, že jsi to trhal později a výhonky už nebyly tak šťavnaté jako jsou na začátku když povyrostou. Tak toho budete mít méně, nedá se nic jiného dělat. Až to bude vylouhované, můžete to naředit převařenou vodou.:yes:

Henri

18. 5. 2016 17:42

Dobrý den, netuším čím to je, ale mám suroviny "naložené" jen necelý týden a tekutiny je tam asi tak, že bych cca litr z toho udělal. Mám to nechat ještě ten týden až dva uležet nebo můžu "sklízet" ? díky

1 2 3 4 5 6 16

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sirup z jehličí sirup z mladého jehličí sirup ze smrkového jehličí med z jehličí smrčkový sirup sirup ze smrkového jehličí recept sirup z jehličí recept smrkové špičky recept na sirup z jehličí sirup z borovice recept borovicový sirup recept med z mladého jehličí med ze smrkového jehličí sirup ze smrcku borovicový med recept sirup z mladého jehličí recept med z borovice recept med z smrkového jehličí šťáva ze smrkových větviček smrčkový med

Suroviny: výhonky ze smrkových větviček, cukr krystal, citron bio

TopRecepty.cz

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j25R