Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!
Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!
Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 1. 2017 11:52
Dobrý den,vyzkoušela jsem a je super. Nevím jak si vysvětlit, že se někomu objevuje plíseň. Já dělám každoročně jitrocelový, bezový a smrkový. Dělám to na chalupě v polních podmínkách do jednolitrových lahví od okurek. Lahve vymeju jarem a opláchnu čistou převařenou vodou. Čerstvě natrhané části rostlin bez oplachování nejdéle do dvou hodin od utrhnutí nacpánám v přiměřených vrstvách do lahví a prokládám cukrem a každou vrstvu završím třemi plátky citronu. (Citron před krájením opláchnu a otřu.) Zašroubuju výčko a šup s tím do špajzu. Po pár týdnech, nebo měsících, až si vzpomenu, sirup přez bavlněnou plenu přecedím do lahviček od marmelády. Z jedné lahve jsou tak dvě deci sirupu. Po zcezení je uchovávám v lednici.JA jen taková poznámka na závěr. Dnes je 18.1.2017 a já teprve dnes zcedila sirup z bylin naložených v červnu 2016 a v lednici mám ještě sirup z roku 2015 a vše čisté, voňavé a chutné. Příroda je prostě úžasná
29. 6. 2016 22:33
Petra: Zdravím, já dělala sirup poprvé a jsem velmi ráda, že plíseň se neobjevila, možná je to tím, že jsem vrch polila malým panákem slivovice. :) Vyčetla jsem, že pomůže s konzervací.
7. 6. 2016 12:26
Ahoj letos jsem dělala poprvé sirup z výhonků.První várku jsem uzavřela folií a po týdnu začalo vše plesnivět.Druhá várka už byla s celofánem a opět se mi zdá,že to chytá plísenˇ´.Výhonky jsem umyla,usušila,dala vrtstvu,pak cukr,citron.Měla jsem teda jen 1litrovou lahev,vše napěchované.Kolegyně je nemyla a ten samý problém.Moc mi to mrzí.Pora´dte co udělat příští rok,aby se již zadařilo.
31. 5. 2016 20:29
Gabriela: Áno, tak to má byť, je to ok. Ide o vypustenú miazgu z vetvičiek, takže netreba čakať enormné množstvo. Tak ako to máš, je v poriadku.
31. 5. 2016 12:29
Gabriela: Gábinko, ono také záleží na tom, jak moc jsou konečky větviček šťavnaté a různé atribut Já jsem nakládala do 5 litrů a ve výsledku jsem měla necelý litr, jindy lit a půl a také už se mi vylouhovalo jen 250 ml, tak neklesejte na mysli, hlavně ať se povede
31. 5. 2016 08:47
Dobry den. Chtela bych se zeptat, kolik bych mela mit sirupu z 5 l lahve? Aspoň približne.
Dělam sirup letos poprve. Vse jsem podle navodu dala do 5 l lahve. Nyni po tydnu me vse kleslo na polovic. A vody ( sirupu?) je tam 1/3. Je to v poradku?Děkuji
Dělam sirup letos poprve. Vse jsem podle navodu dala do 5 l lahve. Nyni po tydnu me vse kleslo na polovic. A vody ( sirupu?) je tam 1/3. Je to v poradku?Děkuji
28. 5. 2016 07:01
Vojtěch : Už začátkem května jsou některé smrky narašené a ještě včera -27.5. -jsem trhal výhonky a dost smrků ještě nestačilo narašit. Stačí chodit do lesa na procházky.
26. 5. 2016 18:52
Dobrý den, chtěla bych sirup vyzkoušet jen nikde nepisou jak dlouho vydrží.
24. 5. 2016 18:32
honza: Nie je podstatné, aby sa umyli. Ja ich síce umývam a nechávam vysušiť, ale skutočne to nie je nutné, pokiaľ sú čisté. Čo väčšinou sú.
24. 5. 2016 12:50
tejaja: dobry den letos delame poprve videli jsme v TV nejakeho pana ze Slovenska tak jsme zkusili.Po 10 dnech prozatim vypada dobre.Ja jsem vyhonky nemyl.Tam je myslim velke nebezpeci ze to bude vlhky.Houby z lesa ani bylinky na suseni taky nemyjeme.Ta vec s celofanem je zajimava- ted se ten celofan denne nafoukne.
22. 5. 2016 19:34
Kateřina Dufková: Je niekoľko možností. Buď ste mali niekde niečo vo fľaši, čo kontaminovalo obsah, prípadne sa niečo pri umývaní výhonkov na ne dostalo. Preto pred prípravou musíte pracovnú plochu dôkladne umyť a nechať vyschnúť, všetky jedlá musia preč. Mohlo to byť spôsobené aj tým, že ste nenatlačili výhonky poriadne a ostalo medzi nimi veľa vzduchu. Možno ste nepoužili celofán, ale zavreli ste fľašu niečím iným, a obsah nedýchal. A ešte jedna rada, používajte repný cukor, klasiku, nie trstinový.
22. 5. 2016 11:11
Dobrý den, zkoušela jsem dělat sirup letos poprvé přesně podle návodu, jednu várku jsem udělala s třtinovým cukrem a druhou s bílým. Asi po týdnu se nahoře objevila u obou sklenic plíseň. Tak jsem se na sirup těšila, nevíte, co bylo špatně?
Díky za postřehy pro příští rok, Kateřina.
Díky za postřehy pro příští rok, Kateřina.
21. 5. 2016 21:12
V žiadnom prípade neriediť vodou, potom je zbytočné celú prípravu sirupu vykonávať.
21. 5. 2016 15:38
Henri: Henri, určitě to ještě nech. Možná, že jsi to trhal později a výhonky už nebyly tak šťavnaté jako jsou na začátku když povyrostou. Tak toho budete mít méně, nedá se nic jiného dělat. Až to bude vylouhované, můžete to naředit převařenou vodou.
18. 5. 2016 17:42
Dobrý den, netuším čím to je, ale mám suroviny "naložené" jen necelý týden a tekutiny je tam asi tak, že bych cca litr z toho udělal. Mám to nechat ještě ten týden až dva uležet nebo můžu "sklízet" ? díky
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Maková náplň nastavená
Přidáno před 3 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 8 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 8 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 22 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 1 hodinou
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 2 hodinami
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 2 hodinami
Zapečená kuřecí prsa se žampiony a nivou
Marylka uvařila před 4 hodinami
Domácí chleba z trouby
Iveta17 uvařila před 4 hodinami
Hrbaté maso
Leona P. uvařila před 4 hodinami
Krkovička po znojemsku
krisstus uvařila před 5 hodinami
Bulgur i jako příloha
Verounek uvařila před 5 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
Ryngle uvařila před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: sirup z jehličí sirup z mladého jehličí sirup ze smrkového jehličí med z jehličí smrčkový sirup sirup ze smrkového jehličí recept sirup z jehličí recept smrkové špičky recept na sirup z jehličí sirup z borovice recept borovicový sirup recept med z mladého jehličí med ze smrkového jehličí sirup ze smrcku borovicový med recept sirup z mladého jehličí recept med z borovice recept med z smrkového jehličí šťáva ze smrkových větviček smrčkový med
Suroviny: výhonky ze smrkových větviček, cukr krystal, citron bio
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j25R
226 názorů