Biftek
Hovězí svíčková je velmi kvalitní a poměrně drahé maso, které si žádá jemné zacházení a přesně odměřený čas přípravy. Na pánvi mu stačí opravdu jen chvilka; není žádoucí maso zcela propéct. S hranolkami a tatarskou omáčkou získáte skvělý oběd.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 194 kJ / 1 002 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 162,40 g |
Tuky | 39,20 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 360 mg |
Sodík | 3,64 g |
Sůl | 8,80 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Svíčkovou nakrájíme na 2–3 cm široké špalíky, které otevřenou dlaní naklepeme. Následně osolíme a opepříme. Pepř vtlačíme do masa, potřeme olivovým olejem a maso dáme na hodinu odležet do ledničky.
Krok 2: Troubu zapneme na 50 °C.
Krok 3: Na rozpálenou pánev nalijeme olej a maso na něm opékáme 3–4 minuty z každé strany. Při této délce pečení dosáhneme propečení medium.
Krok 4: Pak biftek zabalíme do alobalu a necháme 5–10 minut odležet ve vyhřáté troubě.
Krok 5: Podáváme s hranolky nebo opečenými bramborami a tatarskou omáčkou. Můžeme dle chuti doplnit volským okem.
Zveřejněno 3. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Biftek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rgkq
Moje poznámka
Biftek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rgkq
Nejnovější recepty
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 3 hodinami
Dietní kapr s bylinkami připravený v páře
Přidáno před 3 hodinami
Linecký koláč s tvarohem a červenou řepou
Přidáno před 4 hodinami
Slepičí válečky na houbách
Přidáno před 4 hodinami
Škubánky plněné houbovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Zbouchnuté brambory
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dýňové muffiny
Slivci před 3 minutami
Oříšková bábovka od Marty
4Kala před 1 hodinou
Hruškový koláč s tvarohem
Petik05 před 1 hodinou
Dušená mrkev
Tajemnost před 2 hodinami
Poctivá květáková polévka
oligarda před 2 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
TommyKoci před 2 hodinami
Kuřecí prsíčka s kokosovým mlékem a kari (Kuřecí na kari)
TommyKoci před 2 hodinami
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
KytkaS před 3 hodinami
Dýňová polévka
BublinaF před 3 hodinami
Tématické fráze:
biftek recept,
biftek,
hovězí biftek,
jak udělat biftek,
recept na biftek,
biftek medium,
recept biftek,
biftek ze svíčkové,
steaky a bifteky recepty,
hovězí biftek recept,
biftek recepty,
bifteky,
jak spravne udelat biftek,
biftek na grilu,
recept na hovězí biftek,
recepty biftek,
jak se dela biftek,
hovězí maso recepty,
hovězí panenka,
jak připravit biftek
Suroviny:
svíčková hovězí,
sůl,
pepř,
olej olivový,
olej
Komentáře (28)
Před prvním použitím je potřeba ji vypálit. Panev vymyjte běžným saponátovým prostředkem na nádobí a horkou vodou. Po umytí pánev vysušte.
Suchou pánev poště na sporák a velmi silně rozehřejte. Až nyní pridejte olej.
Až se olej rozpálí přidejte nahrubo nakrájené plátky syrových brambor s se slupkami. Brambory dobře opečte a pak vyhoďte.
Po skončení železnou kovanou pánev opět umyje a vytřete mastný papírem, aby při skladování nerezla.
Železnou konanou pánev koupíte např. Zde http://www.gastronom.cz/Panev+zelezna+kovana
http://dolcevita.blog.cz/0703/hovezi-steak-beefste...
Biftek = beefsteak = steak...
http://www.trebonskykapr.cz/biftek-z-kapra
Jinak naprosto souhlasím s Elizou, těžká železná pánev co po vložení masa ihned nevychladne. Asi bude v Česku potíž dostat,aso které se flákne na suchou pánev mastí se samo zevnitř. Svíčková je na to podle mne dost suchá a bez oleje to nepůjde. Jen tedy strašně horký, aby se maso co nejrychleji "zatáhlo".
Bodík pro tebe!
Biftek připravit umím (dědictví po dědovi, byl dost proslulý šéfkuchař) a tomuto receptu bych nic nevytýkala, jen dodala maximální rozpálení pánve (nejlépe železné s těžkým dnem), teprve poté přilití oleje (nebo ani ne, pokud je maso v oleji naložené)a ono zmíněné odpočinutí opečeného masa. Většinou by se mělo solit až po opečení, ale úplně nutné to není...
Jendo, bod Tě nemine!!
Dlouho jsem zvažoval, zda vůbec na tento komentář reagovat.
Pokud si ještě jednou prohlédnete přiložené fotografie, tak ten barbar, jak jste mě nazval, v průběhu konzumace vzal foťák, aby v detailu vyfotil pro všechny na topreceptech, jak vypadá stak propečený na "medium".
Je mi opravdu líto, že vy jako jediný jste to z fotografií nepoznal.
Podám tu návod jak to poznat po hmatu: Dejte k sobě volně, bez mačkání, ukazovák a palec a pak si druhou rukou sáhněte na bříško palce. Cítíte jak je to měkké? Tak to je syrový, (rare). Palec s prostředníkem je středně syrový (medium) , s prsteníkem je středně a s malíčkem je středně dobře propečený (medium well). Na dobře propečený (well done), se to srovnává snad jen s deskou stolu.
Tohle mne naučil Mistr kuchař a je to ta nejsprávnější metoda.
Musíš dočíst recept do konce
Já jsem to pouze nafotil
,
Jinak Jano, "panenka" se snad říká jen svíčkové z vepřového, né? Tohle je ale evidentně hovězí! Nicméně, bod je tam!