Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trnkové vdolek

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Maja Motti Maja Motti

Náročný

Suroviny

Porce: cca 20 ks

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 886 kJ /
4 036 kcal
Bílkoviny111,32 g
Tuky105,79 g
Vláknina25,14 g
Cholesterol 588 mg
Sodík 203 mg
Sůl0,47 g
Sacharidy647,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V kastrůlku si rozpustíme máslo a sádlo a odstavíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí s lžičkou cukru, zalejeme mlékem tak, aby kvasnice byly ponořené, a dáme na teplé místo vykynout. Krok 2: Prosátou mouku smícháme s prosátým cukrem a špetkou soli a promícháme. přilijeme rozpuštěné máslo a sádlo, vlažné mléko (není třeba všechno najednou, je lepší nechat si 1/3 mléka a domíchávat). Těsto by nemělo být ani hutné, ani řídké. Krok 3: Do kastrolku si nalijeme horkou vodu (stačí z kohoutku) a na něj postavíme mísu s těstem, které krásně nakyne během cca 40 minut. Těsto jemně poprášíme moukou a mísu zakryjeme čistou plátěnou utěrkou. Krok 4: Po nakynutí si těsto dáme na vál a nachystáme si přibližně stejné kousky těsta na jednotlivé vdolky. Každý kousek ještě přikryjeme na vále dlaní a mírným krouživým pohybem prohněteme tak, aby z něj unikly velké vzduchové bubliny. Krok 5: Pak každý kousek naplníme 1 vrchovatou ČL tvarohu (všechny suroviny na tvarohovou náplň smícháme) a pečlivě uzavřeme. Spodní část hrníčku si pomoučíme, přiložíme dno na vdolek a jemně zatlačíme. Do vzniklého důlku dáme trochu švestkových povidel a zasypeme posýpkou (máslo, mouku a cukr promneme v prstech, dokud nám nevznikne jemná posýpka). Krok 6: Vdolky si skládáme na olejem vytřený plech, necháme cca 15 - 20 minut odpočinout a poté upečeme v troubě předehřáté na 175°C a pečeme cca 25 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme okraje vdolků máslem s rumem a cukrem.

Zveřejněno 11. 7. 2016

Poznámka autorky Maja Motti

Trnkové vdolek - babička říkávala povidlům trnky. Žila na Moravě, proto "Trnkové vdolek". Vdolky jsou podle jejího receptu a jsou úžasné a nadýchané. Jako děti jsme se o ně klidně i porvaly. Do každé ruky a vdolek - a už nás nebylo. A ani vdolků :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trnkové vdolek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7B8w

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trnkové vdolek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7B8w

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Kedysi ma mamka učila piecť kysnuté a vravievala, čím viac žĺtkov, tým je cesto jemnejšie a nevysychá. Pred časom som objavila cesto bez žĺtkov, kde sa do cesta dávajú bielka. (Rec. som pridala.) Cesto je mäkké a chutné aj na druhý deň, nie je tvrdé...
Maja Motti, prosím, doplníš hmotnosť tvarohu? Na toto množstvo múky si asi koľko použila?

casino: No vidíte, já je z tohoto těsta dělala na svatbu (jen malé vdolečky s tvarohem, povidly nebo mákem) dcery mé kamarádky a všem chutnalo, že lepší nejedli. Okamžitě mizely vdolky ze stolu.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Jane Simek 17. 7. 2016 19:32
Nejprve se chci zeptat, jaky je rozdil mezi vdolkem a kolacem. Jsem z jizni Moravy. Cetla jsem vas recept a vsechno odpovida jako na kolace. Ja davam jedno cele vejce a dva zloutky. Zloutky zkutecne delaji kolace jemnejsi.

casino: nebylo těso "Ž" těmi žloutky trochu řidší? Volnější těsta kynou rychleji a lépe....

Zobrazit 5 starších odpovědí

Marie Honová 12. 7. 2016 14:44
Jsem taky z Moravy, z Hané, čistě hanácky už nemluvíme, ale často si na svačinku taky uděláme "trnkové" vdolek, aji dva če tře pro každyho . Moja maminka a stařenka říkaly, že zadělajó na vdolke a dež bela sezóna karlátek a eště z nich nebele nadělany trnke, tak navrch nakladle rozpuleny karlátke. Jako malá jsem chodila k tetině, kde bel na véminko velké kotel a vněm se karlátke michale kopisťó a ovařele se z nich slaďóčky trnke. Jaja, to ož je ale dávno pryč, včel si jich kopojo namichany s jabkama a to ož néni vono......Tento recept na těsto je vynikající, vyzkoušejte!
<3

Maja Motti a Maruško Honová - hezky vzpomínáte a povídáte, je to milé čtení:-)

Zobrazit starší odpověď

Krásný recept! <3 Určitě vyzkouším. Jen se trošku bojím množství mouky versus tak malé množství droždí, aby to řádně nakynulo. :-? Ale vypadají úžasně, jen se sliny sbíhají. :yes:

Maja Motti: To se může stát každému. ;-) Myslím, že zítra se na ně vrhnu. :-8

Zobrazit 10 starších odpovědí

Tématické fráze:
trnková buchta, trnkový kolač, vdolek, trnkové koláče, trnkove buchty, vdolky, trnky recepty, trnkova buchta s tvarohem, trnkova buchta recept, kynuté trnkové buchty, nadychany svestkovy vdolek, vdolek s trnkama, tvarohova napln staniol, jogurtove vdolky, trnkový koláč recepty, trnková buchta kynutá, recept na vdolky, povidlovy vdolek s posypka, vdolky od babičky, trnkový koláč s kynuteho těsta

Suroviny:
mouka hladká, droždí, mléko, máslo, sádlo vepřové, sůl, cukr moučkový, tvaroh, žloutek, pudink vanilkový, sultánky, povidla švestková, máslo, mouka hrubá, cukr moučkový, máslo, rum, cukr

Přidat fotografie receptu