Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitné dalamánky

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

26. 5. 2009 14:19

Suroviny

Porce: Asi 20 ks - dle velikosti

Nutriční hodnoty

Energie8 547 kJ / 2 043 kcal
Bílkoviny72,30 g
Tuky14,78 g
Vláknina18,36 g
Cholesterol 18 mg
Sodík 6,53 g
Sůl16,30 g
Sacharidy395,96 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou,) zkusila jsem v ní a šlo to.

Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jenda1 Jenda1

27. 5. 2009 20:43

Mirčo, dalamánky určitě vyzkouším, už mám uloženo;-):-).
Posílám bodíka.:-!:-)):yes::yes::yes:

mirca75 mirca75

27. 5. 2009 15:39

:-)Suzanna:-)tak už jsem ti připsala do receptu jak na to při ručním zpracování(nebo robotem;-)).Snad jsem pomohla a budu ráda když dáš vědět jak se povedly;-).

JanaDorazinova JanaDorazinova

27. 5. 2009 14:18

suzano, určitě bych to těsto udělala klasicky úplně stejně, jak třeba na koláče, to znamená kvásek, mouka a vše, co je zde napsáno a propracovat vařechou. Já mám dojem, že ani autorka nemá vlastní pekárnu a já jsem donedávna dělala těsto v ruce. Takže, pokud už jsi někdy dělala kynuté těsto, tak dej vše, jak je napsáno a kvásek zvlášt, aspoň já ho tak vždycky dělala. Je napsaná voda, nebo mléko. Použij asi spíš mléko.;-)

suzanna

27. 5. 2009 13:51

Take patrim k tem, co nevlastni pekarnu, presto bych tyhle dalamanky rada vyzkousela, protoze vypadaji naprosto uzasne :yes: S kynutym testem mam pramalo zkusenosti, proto bych zdejsi kucharinky pozadala o radu, jak na to, pri rucnim zpracovani. Predpokladam, ze se nejdrive udela kvasek, necha se tak 15 minut kynout, prida k ostatnim ingradiencim a vypracuje vlacne testo. A jak dlouho to pak mam jeste nechat kynout? Hodinu? Prosim poradte :-)

mirca75 mirca75

27. 5. 2009 08:17

Dzungilo:-)Jak už jsem psala v poznámkách tento recept je určen pro ruční zpracování,jen já jsem ho zkusila v pečce co to udělá;-)(rozbil se mi totiž robot;-().Jinak pekárnu také osobně nevlastním:-( a veškerá těsta zadělávám buď ručně nebo robotem;-).Zadělá se to stejně,jen u pekárny je ta úleva že ti vytvoří klima pro kynutí a člověk nemusí hledat teplé místo po bytě:-D.
Je to přesně jak píše Tejaja:-)Dřív takového nic nebylo a taky se peklo o stošest;-):-)).Tak se neboj,zkus a dej pak prosím vědět jak chutnali:-)
Jano R.:-)opravdu zkus i jiné mouky-celozrnnou,žitnou,grahamovou,..stojí to za to.Ta chuť je vždy jiná,daná typem mouky a je to opravdu dobré:-pJestli máš strach,zkoušej přidávat po troškách-nahradit třeba 50g hladké mouky celozrnnou,..a ucítíš na jazyku tu proměnu:-p.
A děkuji všem za pochvalu:-8;-)

tejaja tejaja

27. 5. 2009 07:31

dzungila, všetky recepty, kde sa používa pekáreň, dokážeš v pohode urobiť aj bez nej. Pekáreň je v obehu posledných pár rokov, dovtedy o nej nikto nepočul, a chleby sa piekli, koláče miesili a kysnuté cesto kyslo:-D:-D:-D Ja každé kysnuté cesto robím už 35 rokov v robote, slúži mi ešte stará ETA 022, na ktorú doteraz dostať v pohode náhradnú diely. A mnoho ľudí nemá robot a miesi cesto ručne. Ide o obyčajné kysnuté cestá, len sa podľa potreby menia dochucovadlá. Takže sa neboj, pekáreň-nepekáreň, rob si všetky recepty po svojom. Uvidíš, že to bude v pohode. Je jedno, kto cesto vymiesi, či pekáreň, či robot alebo tvoje ruky s varechou. Je to síce viac námahy, ale výsledok ten istý:-D:-D

pipre pipre

26. 5. 2009 22:52

Tejajo, tys mi fakt dodala odvahu a já asi fakt neodolám, zkusím těsto umísit ručně a ty dalamánky prubnu upéct :-)Také jako ostatní jsem se na výtvory z pekárny jen dívala s tím, že to ručně nebude tak umísené jako z pekárny a tudíž ani výsledek nebude nic moc. Ale hodně lidí dokáže upéct chleba i bez pekárny, tak by to snad mělo jít i s rohlíčky nebo s dalamánky. Jen to chce zkusit, takže recept už ukládám a vyzkouším.

spagetka spagetka

26. 5. 2009 21:27

Už se těším, jak si je upeču (taky bez pekárny :-D), Jani R. - Terezka má pravdu a i já jsem ti to řčíkala několikrát, žitná mouka je skvělá a i hlavně pro diabetiky - jen bacha na dobu záruky - žlukne rychleji než pšeničná (ale zas ne o tolik!!!!;-);-)):yes::-p

dzungila

26. 5. 2009 21:22

tetaja, díky moc za radu!:yes: Jak někde vidím, že se používá na přípravu těsta pekárna, tak se o recept ani nepokouším. Ale tohle teda prubnu...!;-)

tejaja tejaja

26. 5. 2009 20:54

dzungila, na túto dobrôtku nepotrebuješ pekáreň, cesto pripravíš klasicky a necháš vykysnúť.

dzungila

26. 5. 2009 20:38

Pekárnu nemám, tak se aspoň pokochám...:-p
Vypadají opravdu luxusně. Jak dalamánky, tak i fotky!;-)
Bodík k tomu!:yes:

tejaja tejaja

26. 5. 2009 18:25

Janka neboj sa ;-) Pečiem chlieb a nikdy nie z čistej pšeničnej múky. Vždy miešam s celozrnnou, grahamovou alebo ražnou múkou. A nestane sa aby bol problém. ražná múka je naopak veľmi chutná:-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

26. 5. 2009 16:24

No, já si to ukládám, Trochu se bojím té žitné mouky. Cokoliv jsem zatím dělala z jiné, než klasické hladké, nebo polohrubé, nebylo nic moc. Ale dalamánky zbožňuji. Musím si ale na jejich výrobu nejdříve zajet pro tu hrubozrnnou sůl. Už o tom mluvím dlouho, ale tomu mému se nechce jet do Lídlu, nebo Kauflandu jen kvůli soli:-/ Ale jinak, jsou, jak živé, Miruš!:-D:-)):-p:yes: +

pipre pipre

26. 5. 2009 15:06

Mirčo, já dalamánky zbožňuji a tyto vypadají skvěle!!! :-) Velký bodík!:yes::yes::yes:

Jikotka Jikotka

26. 5. 2009 14:48

Zkusím, vyzkouším,vypadají krásně a fotopostup je super:-p:yes: jsou na bodík

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: dalamánky z domácí pekárny žitná mouka recepty dalamánky domácí dalámánky dalamánek z žitné mouky žitný dalamánek recept žitný dalamánek dalamánky recept vyroba dalamánků jak upéct dalamánky recepty ze žitné mouky dalamánky domácí pekárna dalamanek recept recept na dalamánky recepty z žitné mouky žitná mouka těsto na dalamánky žitná mouka - recepty dalamánky z žitného kvásku dalamanky z kvasku

Suroviny: mléko, brambory, sůl, cukr, mouka, mouka hladká, droždí, voda, sůl, kmín celý

TopRecepty.cz

Žitné dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k5KY