Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravské jitrnice

Jedním z lákadel zabíjačky jsou bezesporu výborné, masité, dobře vychucené a v přírodním střívku zašpejlované jitrnice. Ty moravské mají oproti českým jednu odlišnost. Jsou jen z masa bez přídavku pečené kynuté buchty.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

19. 2. 2017 20:08

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie21 664 kJ / 5 178 kcal
Bílkoviny950,77 g
Tuky145,43 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 2,89 g
Sodík 2,55 g
Sůl5,35 g
Sacharidy16,43 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Někdy se radí jitrnice vařit ve vodě, my je vždy vařili v kotli v polévce. Část jitrnicoviny jsme dávali i do sklenic a klasicky zavařili - 2 hodiny při 100°C.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

PavelPetr

12. 2. 2023 15:37

Dajda: Na Moravě se dělají jelita koupová, do jitrnic se semele to co zbyde po udělání tlačenek a přidá se tzv mozaika z jemně nakrájeného tuku (z ovaru). Do jitrnic se na Moravě nedává žádná buchta ani žemle, to je výsada chudších Čech.

cathleen cathleen

2. 4. 2018 08:44

mika59: děkuji za vyzkoušení receptu i přidanou fotku :-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

1. 4. 2018 16:19

mika59: Tééda!!! :-O Tohle mi nějak uniklo:-K:yes::yes::yes:

mika59 mika59

1. 4. 2018 15:22

Dělali jsme taky tak, dovolila jsem si přidat foto...:-)

ivulinka ivulinka

26. 2. 2017 08:48

cathleen: u nás je to buď obcházka nebo bouřka:-8

cathleen cathleen

26. 2. 2017 08:39

Dajda: nevím :-) ale my na severní Moravě měli obcházku, kamarádka na jižní zase obíhanicu....

Dajda Dajda

26. 2. 2017 07:22

cathleen: Obcházka? Tak tenhle výraz jsem nikdy neslyšela (jsem Východočeška). :-O Souvisí to se zvykem obcházet po zabíjačce sousedy a darovat jim polévku a jitrnice?

Milan P.

25. 2. 2017 22:11

Zdravím všechny.
Víte ,že při čtení přízpěvků se člověk pobaví. Ale každý to dělá po svém způsobu.Rovněž nechápu, proč by se měly jitrnice vařit v jiné vodě. Zvládli jsme mnoho zabíjaček a vždy pár jitrnic uteklo do polévky ,stačí vyšší teplota . O to byla lepší polévka. Ale je to věc názoru a chutí. Kroupy jasně , jen do jelítek a do jitrniček se dělala buchta, která se namáčela.
Tento recept se mi líbí !!!
Milan P.

cathleen cathleen

21. 2. 2017 11:11

Dajda: u nás také kroupy jedině do obcházky a jelítek;-)

Dajda Dajda

20. 2. 2017 19:44

tejaja: Kroupy se u nás dávaly do jelit, nikoliv od jitrnic. Nebo se dělala jelita žemlová, ta mi chutnala více.

tejaja tejaja

20. 2. 2017 14:57

zizala: Samozrejme, že si pochutnáme. :-D V obchode dostať oboje, každý si pýta krúpové jaternice alebo ryžové jaternice. Ale kto robí doma zabíjačku, tak použije krúpy. Ale to už teraz málokto robí, neviem, ako u vás. ;-)

hosta hosta

20. 2. 2017 13:02

cathleen: když se vaří ve vodě, je ta voda pak tak divně "cítit" - podotýkám, že střeva jsou super praná, otáčená atd. V polévce se ten odér asi ztratí. Možná proto se tady v kraji vaří vždy ve vodě - neznám jinou přípravu. Nevím o případu, že by jitrnice nějak extra praskaly, pokud se dobře zašpejlují. Jestli je nějaký "kaz" ve střívku, pozná se už při nabíjení. Možná je to ale jinde jinak, nevnucuji tuto praxi dále.

cathleen cathleen

20. 2. 2017 12:48

casino: ano, z tohoto důvodu jsme je vždy vařili v polévce.
Ale prakticky ve všech receptech, které potkávám v různých kuchařkách, se jitrničky vaří ve vodě - proto jsem dopsala :-8

casino casino

20. 2. 2017 12:45

Doma dělávám akorát tlačenku, ale na zabíjačce děláme jitrnice stejné jako tyto zde :yes:

Na podobné thééma jsou komentáře i tady: https://www.toprecepty.cz/recept/25308-jaternice-%...

cathleen: "Někdy se radí jitrnice vařit ve vodě..."
hosta: "Vaří se v extra vodě, nikdy v polévce. "
Proč?
No, pominu-li nutnost další nádoby a čistě theoretickou možnost "vyvaření" jitrnic (difuze přes propustnou blánu:-D:-D:-D, tak co když, nedejbože, rupne střívko? Pokud se "vaří" v polévce, tak z prasklé jitrničky byla akorát chutnější polívčička, že:-)

cathleen cathleen

20. 2. 2017 11:31

I pro to miluji krajová jídla. Ať si zajedete kamkoliv a pohostí vás známou dobrotou, všude chutná maličko jinak;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: buchta do jitrnic pečená jitrnice v troubě jitrnice pečené v troubě buchta do jitrnic recept jitrnice a jelita recepty obchazka recept buchta do jitrnic jitrnice opečená jitrnice jitrnice recept pečené jitrnice v troubě jitrnice v troubě jitrnice a jelita recept jitrnice a jelita recept na buchtu do jitrnic polevka z jitrnice buchta na jitrnice pečená jitrnice pečené jitrnice a jelita buchty do jitrnic

Suroviny: maso, játra vepřová, vývar masový, sůl, pepř mletý, majoránka, koření nové koření mleté, zázvor mletý, česnek

TopRecepty.cz

Moravské jitrnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ooB