Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvkový koláč se smetanovým krémem

Hodnocení receptu je 4,7 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vareniste.cz Vareniste.cz

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 1 koláč o průměru cca 30 cm

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 216 kJ /
5 549 kcal
Bílkoviny112,73 g
Tuky335,66 g
Vláknina17,50 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 466 mg
Sůl1,11 g
Sacharidy510,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypejte mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte.
Přidejte na kousky pokrájené změklé máslo, vejce a zpracujte vláčné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň 2 hodiny. Krok 2: Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 0,5 cm. Přeložte do dortové formy a urovnejte. Okraj seřízněte do rovna. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Formu s těstem vyložte alobalem a vysypte luštěninami. Pečte korpus naslepo asi 15 minut při 210 °C. Poté z formy alobal s luštěninami sejměte a pečte při 170 °C dalších cca 20 minut dorůžova.
Korpus nechte vychladnout. Krok 3: Připravte si borůvkovou náplň. Želatinu nechte dle pokynů na obalu nabobtnat ve 3 – 4 lžících vody. Borůvky rozmixujte s tvarohem a moučkovým cukrem. Nabobtnalou náplň rozpusťte. Teď se připravte na velice rychlou práci. Do želatiny přilijte asi 3 lžíce borůvkové směsi, rychle promíchejte a vmíchejte do zbytku směsi. Zjistila jsem, že pokud jsem s touto fází pomalá, zůstane v krému hodně želatinových cucků. Krok 4: Důkladně promíchanou směs nalijte do vychladlého korpusu a rovnoměrně rozetřete. Povrch uhlaďte a nechte ztuhnout. Krok 5: Připravte si smetanový krém. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem smetany. Tvaroh rozmíchejte s moučkovým cukrem. Do tvarohu postupně vmíchejte vyšlehanou smetanu. Směsí rozetřete na borůvkovou náplň. Krok 6: Koláč ozdobte kokosem a borůvkami.

Zveřejněno 25. 8. 2017

Poznámka autorky Vareniste.cz

Pár rad k tomuto recepty a další tipy do kuchyně najdete na: http://www.vareniste.cz/boruvkovy-kolac-se-smetano...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Borůvkový koláč se smetanovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0n75

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Borůvkový koláč se smetanovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0n75

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:yes::yes::-K nádhera

Skvělé :yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Nemáte někdo nějaký fígl, jak dostat těsto takhle krásně úhledně do formy? Aby po upečení takhle krásně drželo?

casino: Moc děkuji :-K

Daninka: Osvědčený fígl je ten, že si dno vyložím pečicím papírem. Pak se dá skvěle pohybovat těstem tak, aby bylo pěkně uprostřed. Okraje pak zarovnáte prsty - kde vyčuhuje, tam přehnete a srovnáte. Pak jde o to pečení s luštěninami - to je nezbytná fáze :)

Radost pohledět na tu nádheru:yes::yes::yes:

ivulinka: Děkuji :)

Hmm, ten je nádherný :-) :yes:

Krásný dezert;-):yes:hned bych zhřešila:-p:yes:

Tématické fráze:
borůvkový kolac, nejlepší borůvkový koláč, borůvkový koláč se smetanou, americký borůvkový koláč, borůvkový zákusek, americký koláč s borůvkami, borůvkový koláč se ztuzovacem, borůvkový koláč americký, recepty borúvky smetana tvaroh, borůvkový koláč s krémem, zakusek s boruvkami, skvělý borůvkový koláč, krehky boruvkovy kolac s kremem, boruvkovy krem, koláč se smetanou, křehký koláč s krémem a s borůvkami, boruvkovy zakusek s kremem, nejlepsi boruvkovy zákusek, boruvkový dorty recepty, borůvkový koláč s kokosem

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, sůl, prášek do pečiva, máslo, vejce, borůvky, tvaroh polotučný, cukr moučkový, želatina, tvaroh polotučný, cukr moučkový, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, kokos, borůvky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu