Oatgurt

Suroviny

1 hrnek ovesných vloček
1.5 – 2 hrnky filtrované nebo převařené vody

Postup přípravy receptu

  1. Ovesné vločky namočíme přes noc do filtrované vody. Ráno je i s namáčecí vodou rozmixujeme na hladkou kaši. Přelijeme do pečlivě umyté porcelánové nebo skleněné misky, přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě kvasit.

  2. Každých 12 hodin promícháme, nejlépe čistou dřevěnou vařečkou. Pokud je směs příliš hustá, doředíme ji troškou filtrované vody. Jogurt bude pracovat a kysat, obvykle je hotový za 2-3 dny. Záleží na okolní teplotě a také na tom, jak hodně kyselý ho chceme. Když dosáhneme požadovaného stupně kyselosti, přendáme jogurt do uzavíratelné nádoby a uchováváme v lednici.

  3. Spotřebujeme do tří dní.

Poznámka od kuchařky

Kvašení potravin se stále tak nějak podvědomě bojím, takže mi trvalo víc jak rok, než jsem se odhodlala tento jogurt vyzkoušet. Stále jsem nevěřila, že to bude fungovat. Nakonec se ukázalo, že je to vlastně opravdu jednoduché. První den jsem si dala jen pár lžiček, nějak jsem mu nevěřila. Druhý den jsem najednou snědla celou misku, jak mi zachutnal. Od té doby vyrábím oatgurt téměř každý týden.

Pokud chcete jogurt extra jemný, můžete ho připravit hodně hustý a těsně před podáváním ho rozředit trochou rostlinného mléka.

Pokud použijete jemné ovesné vločky, je možné je rozmixovat asi hodinu po namočení.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.

Komentáře k receptu Oatgurt

  • petram petram(autor receptu)

    mysulka: Jé, to mám radost :) Moc děkuji za fotku a za vyzkoušení receptu. :-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Milá Petro, jogurt už dělám pravidelně, ale fotku přidávám až dnes, i když se mi moc nepovedla, když tak ji smázni:-). Jogurt je moc dobrý :yes:, vždy když už mám jen zbytek , tak si připravím další várku.
    Jen si dělám trochu hustější. Moc děkuji za recept :-K

    Odpovědět

  • Syza Syza(neregistrovaná)

    Měla jsem docela problémy se žaludkem a s trávením. Asi před 1/4 rokem mi tento recept poradila kamarádka. Jim ho 2x denně 1 čajový hrnek. Do hrnku, tak půl hodiny před jídlem, si pridavam ještě lžičku Chia seminek a 1lzici javoroveho siprupu, pro lepší chut. Problémy jsou pryč. Dělám jej z 1/2kg vloček naráz, klidně i 3x týdne. Je fact super.:yes:

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    Velmi zajímavý recept, který rozhodně vyzkouším! :yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-O to musím vyzkoušet :yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tak to je bombááááá!!! taky zrealizuji!! :-O

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Určitě zrealizuju :yes::yes:

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    To se mi líbí ;-):yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Vďaka, Peťka, si skvelá!!!

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    zizalka: To nic, já sbírala odvahu snad rok. A jak jsem psala v receptu, první seznamování se bylo víc než stydlivé :)

    Odpovědět

  • zizalka zizalka

    díky za recept :-K už nějakou chvíli chci tento ''jogurt'' vyzkoušet, ale pořád jsem se neodhodlala :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: kvasene ovesne vlocky domaci ovesny jogurt jogurt z ovesných vloček mysulka