Selský bochník

Suroviny

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
Dále:
150 g vody
200 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
120 g hladké mouky
70-80 g strouhaných vařených brambor
2 lžičky soli
2-3 lžičky drceného kmínu

Postup přípravy receptu

  1. 10-12 hodin předem smícháme kvásek s vodou a celozrnnou žitnou moukou a zakryté necháme kvasit v teple.

  2. Do hotového rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, malinko tužší než jindy – delším stáním při kynutí díky bramborám těsto zřídne.
    Asi po 2-2,5 hodinách vykynuté těsto na moukou posypané desce lehounce propracujeme a uděláme bochník.

  3. Protože jsem chtěla péct v remosce a mám problém s vkládáním měkounkého nakynutého bochníku do poměrně hluboké remoskové mísy tak, aby se nezbortil, vložila jsem bochník spojem dolů do cedníku, vyloženého kruhem z pečící fólie (kdo nemá, použije pečící papír) a tak nechala v teple nakynout.

  4. Přibližně po 1,5 hodině jsme dali bochník péct do trochu předehřáté remosky – vytáhlii jsme ho za fólii a do remosky vložili i s ní.
    Upečeno bylo za 50 minut.

Poznámka od kuchařky

Díky bramborám velmi vláčná lehká střída, kůrka pevná, tvrdá tak akorát, nahořklá a celý bochník voní kmínem.

(A kdo zná, všimne si, že je bochník po stranách karbovaný, nechtěně – sklady pečící fólie v cedníku.)

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz)

Komentáře k receptu Selský bochník

Tématické fráze: karbovaný chléb bochnik karbonovaný chleba karbovaný chléb recept bochnik recept karbovaný chleba co je karbovaný chleba selsky bochnik karbovaný chleba recept bochník recepty co to je karbovaný chléb recept na bochnik chleba na polevka