Bochník mlynáře Máchala

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 6 názorů

Suroviny

Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 g vody
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné mouky celozrnné jemné
Dále:
300 g šlehaného podmáslí
400 g pšeničné chlebové mouky
60 g celozrnných ovesných vloček
60 g syrové, jemně strouhané brambory
10-15 g pšeničných otrub
2 lžičky drceného kmínu
2-2,5 rovné lžičky soli
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme volné těsto, které vyškrábneme do lehce naolejované misky. V misce hned těsto naolejovanou nebo ve vodě namočenou rukou popřekládáme, balíček těsta otočíme vzhůru nohama a necháme odpočinout 30 minut. Podruhé popřekládáme, složený balíček opět otočíme vzhůru nohama a necháme kynout dalších 30 minut. Pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, přeložíme naposledy a po krátkém odpočinku sformujeme do bochníku. Bochník uložíme kynout na moukou vysypané utěrce do ošatky.

  3. Včas rozehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 230°C. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech nebo sázecí lopatku s pečícím papírem (fólií) a jen na papíru (fólii) vložíme do trouby na rozehřátý pečící kámen. Upečeme 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).

Poznámka

Maličko větší, vzdušný chleba, je zadělaný ze surovin, které může mít každý doma po ruce. Celozrnné vločky a otruby jsou viditelné ve střídě, podmáslí a strouhaná brambora prodlužují trvanlivost (vláčnost) tohoto voňavého chleba.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/bochnik-mlynare-machala...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 163 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bochník mlynáře Máchala

  • janatka janatka

    Ukládám a v brzké době vyzkouším ke grilovanému masíčku.:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    jahoda: děkuji!!!:-* Za vyzkoušení i krásnou fotku :-K
    Syrový brambor jsem kdysi vyzkoušela úplně náhodou a vzpomněla si na něj až teď, když o něm psali na Pecnu. Strouhané syrové brzo černají, ale když jsou zabalené do těsta, zůstávají světlé. A upečou se s těstem - takže jednou provždy odpadá starost o obstarání si vařené brambory proto, že s ní chci péct chleba :-8

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Kromě vloček bylo doma vše, ale i tak je to výborný měkounký chlebík. Zatím jsem pekla jen z vařených brambor, tak jsem byla zvědavá, jestli tam syrový brambůrek poznám, ale rozdíl tam není. Budu už péct jen ze syrových:yes:. Můj favorit byl doposud Venkovský chléb, ale tento s bramborou a podmáslím je snad ještě lepší a nadýchanější. Nemám moc ráda pevné chleby málo pórovaté, takže tento:yes::-K

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM

    Krásný chlebíček zase<3 opět přidávám bodík :yes: :-K a hned ukládám :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    srettka: ....asi vítr, Máchale! :-D Jojo...
    A přesně, jak píšeš - krajíc, jen s máslem, hrnek dobré kyšky nebo mléka k tomu....a jsem v nebi:-8
    Děkuju :-K

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Mankote, to je zas parádní chlebíček <3 hned mi to evokuje pravé máslo, hrnek mléka a spokojenost:-):yes: Navíc vločky, otruby..to vše mám v pečení ráda.
    P.s. Máchale, spadlo ti to:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: sázecí lopatka na chleba chléb mlynáře máchala chleba mlynare machala recept na bochánek sázecí lopatka chléb venkovsky bochnik recept chléb mlynář rozkvas příprava recept na chleb mlynáře machali těsto na bochánek z pečící z trouby recept na bochnik pečení chleba jemný bochánek recept sázecí lopatka na pečení chleba chléb mlynář machala recept bochanek jak poznám rozkvas bochník chlebová sázecí lopatka recept rozkvas sýrový bochník

Zapomněl/a jsem heslo