Bochník mlynáře Máchala

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 6 názorů

Suroviny

Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 g vody
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné mouky celozrnné jemné
Dále:
300 g šlehaného podmáslí
400 g pšeničné chlebové mouky
60 g celozrnných ovesných vloček
60 g syrové, jemně strouhané brambory
10-15 g pšeničných otrub
2 lžičky drceného kmínu
2-2,5 rovné lžičky soli
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme volné těsto, které vyškrábneme do lehce naolejované misky. V misce hned těsto naolejovanou nebo ve vodě namočenou rukou popřekládáme, balíček těsta otočíme vzhůru nohama a necháme odpočinout 30 minut. Podruhé popřekládáme, složený balíček opět otočíme vzhůru nohama a necháme kynout dalších 30 minut. Pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, přeložíme naposledy a po krátkém odpočinku sformujeme do bochníku. Bochník uložíme kynout na moukou vysypané utěrce do ošatky.

  3. Včas rozehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 230°C. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech nebo sázecí lopatku s pečícím papírem (fólií) a jen na papíru (fólii) vložíme do trouby na rozehřátý pečící kámen. Upečeme 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).

Poznámka

Maličko větší, vzdušný chleba, je zadělaný ze surovin, které může mít každý doma po ruce. Celozrnné vločky a otruby jsou viditelné ve střídě, podmáslí a strouhaná brambora prodlužují trvanlivost (vláčnost) tohoto voňavého chleba.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/bochnik-mlynare-machala...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 46 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bochník mlynáře Máchala

  • janatka janatka

    Ukládám a v brzké době vyzkouším ke grilovanému masíčku.:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    jahoda: děkuji!!!:-* Za vyzkoušení i krásnou fotku :-K
    Syrový brambor jsem kdysi vyzkoušela úplně náhodou a vzpomněla si na něj až teď, když o něm psali na Pecnu. Strouhané syrové brzo černají, ale když jsou zabalené do těsta, zůstávají světlé. A upečou se s těstem - takže jednou provždy odpadá starost o obstarání si vařené brambory proto, že s ní chci péct chleba :-8

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Kromě vloček bylo doma vše, ale i tak je to výborný měkounký chlebík. Zatím jsem pekla jen z vařených brambor, tak jsem byla zvědavá, jestli tam syrový brambůrek poznám, ale rozdíl tam není. Budu už péct jen ze syrových:yes:. Můj favorit byl doposud Venkovský chléb, ale tento s bramborou a podmáslím je snad ještě lepší a nadýchanější. Nemám moc ráda pevné chleby málo pórovaté, takže tento:yes::-K

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM

    Krásný chlebíček zase<3 opět přidávám bodík :yes: :-K a hned ukládám :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    srettka: ....asi vítr, Máchale! :-D Jojo...
    A přesně, jak píšeš - krajíc, jen s máslem, hrnek dobré kyšky nebo mléka k tomu....a jsem v nebi:-8
    Děkuju :-K

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Mankote, to je zas parádní chlebíček <3 hned mi to evokuje pravé máslo, hrnek mléka a spokojenost:-):yes: Navíc vločky, otruby..to vše mám v pečení ráda.
    P.s. Máchale, spadlo ti to:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: chléb mlynáře máchala rozkvas příprava chléb mlynáře rozkvas recept top recepty z kvasu

Zapomněl/a jsem heslo