Hovězí jazyk na černo

Hovězí maso Doba přípravy: 90 minut 6 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 90 minut 6 názorů

Suroviny cca 8 porcí

1 kg hovězího jazyka
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
1 větší cibule
1 lžíce octa
sůl
pepř
6 kuliček nového koření
6 kuliček celého pepře
špetka tymiánu
3 hřebíčky
Omáčka:
3 dl červeného vína
3 lžíce švestkových povidel
perník na strouhání
hladká mouka na jíšku (nebo tmavá hotová jíška)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve omyjeme a očistíme kořenovou zeleninu. Pokrájíme ji spolu s cibulí na kolečka.

  2. Jazyk omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do tlakového hrnce (pokud máte, když ne, stačí normální hrnec, ale doba přípravy se o hodinu prodlouží). Jazyk v hrnci zalijeme vařící voudou a přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, pepř, sůl, ocet, nové koření, celý pepř, tymián a hřebíček. Kuličkové koření vkládám do hrnce v uzavřené nádobce na koření. Vaříme 50-60 minut v tlakovém, v obyčejném hrnci 2 hodiny.

  3. Poté jazyk vyjmeme a sloupneme (stáhneme), pokrájíme na plátky. Také vyjmeme nádobku s kořením.

  4. Do omáčky vlijeme 3 dl červeného vína, vložíme povidla, strouhaný perník a dohustíme jíškou. Tyčovým mixérem omáčku mixujeme do hladka. Ještě asi 20 minut provaříme. Dochutíme solí, pepřem a můžeme popřípadě přidat i cukr. Plátky masa přidáme před koncem, aby se prohřály.
    Servírujeme s houskovým knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Za mě je to české jídlo, tudíž dobrota. Pochvalu sem měla se slovy - jako od babičky :-). Co víc si přát :-)

Komentáře k receptu Hovězí jazyk na černo

  • Miru17 Miru17(autor receptu)

    Ivana Ch: :-) Věřte, že to opravdu stojí za to :-). Je to prostě něco jiného a přesto české jídlo.

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Na černo znám a dělám ale jazyk jsem ještě nedělala, určitě až ho někde koupím tak ho udělám:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Miru17: Děkuji.

    Odpovědět

  • Miru17 Miru17(autor receptu)

    zizala: Jazyk neuzený. V omáčce "na černo" by uzená chuť nevinikla. Ale ten uzený nám chutná v křenové omáčce. Taky s houskovým knedlíkem, nejlépe domácím :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    zizala:
    Vařívám klasickou povidlovou omáčku a podávám s tim či oním jazyčiskem :yes:
    ***
    (omáčka "na černo" je trošku složitější... :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Já se jen zeptám - jazyk uzený nebo čerstvý? Zní to lákavě, takové recepty my rádi :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí jazyk hovězí jazyk recept hovězí jazyk recepty recepty hovezi jazyk recept hovězí jazyk recept na hovězí jazyk uzený hovězí jazyk na černo hovězí na černo uzený hovězí jazyk recepty omacka na černo uzený hovězí jazyk se švestkovou omáčkou recepty na hovězí jazyk recept na hovězí jazyk neuzený recepty-hovĕzí jazyk co varit z hoveziho jazyka. hověz jazyk varenyhovezi jazyk hovezi jazyk s omackou připrava hovězího jazyka hovězíjazykrecept