Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 87 864 kJ / 21 000 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 306,56 g |
| Tuky | 1 047,12 g |
| Vláknina | 110,70 g |
| Cholesterol | 3,85 g |
| Sodík | 3,01 g |
| Sůl | 7,32 g |
| Sacharidy | 2 532,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mírně nahřátý tuk třeme s moučkovým cukrem, po částečném zpěnění hmoty pomalu při neustálém šlehání zaléváme vejce a přitom dbáme, aby se hmota nesrazila. Když je hmota vyšlehaná, vyjmeme ji ze šlehacího stroje a zlehka zamícháme směs prosáté mouky, sekaného proslazeného ovoce, rozinek a kypřícího prášku.
Krok 2: Hmotu rozdělíme do olejem vymazaných a moukou vysypaných tvořítek (chlebíčků) nebo do kapslového tvořítka.
Urovnanou hmotu pečeme nejprve při teplotě 180 °C a dopékáme při teplotě asi 200 °C. Po řádném propečení a mírném vychladnutí korpusy zlehka poprášíme moukou a otočíme na plech pokrytý papírem. Krok 3: Druhého dne vyklopíme z tvořítek pomocí jejich lehkého nahřátí, pokud jsme pro pečení použili kapslového tvořítka, tak korpus rozkrojíme na příslušný počet kusů. Při tomto způsobu pečení je nutné pro zachování potřebné výšky korpusu vyrobit 1 ½ dávky. Krok 4: Jednotlivé kusy celé hladce potahujeme cukrářskou kakaovou polevou a po jejím ztuhnutí balíme do celofánu s příslušným označením výrobce a data výroby. Popřípadě krájíme na jednotlivé kusy.
Urovnanou hmotu pečeme nejprve při teplotě 180 °C a dopékáme při teplotě asi 200 °C. Po řádném propečení a mírném vychladnutí korpusy zlehka poprášíme moukou a otočíme na plech pokrytý papírem. Krok 3: Druhého dne vyklopíme z tvořítek pomocí jejich lehkého nahřátí, pokud jsme pro pečení použili kapslového tvořítka, tak korpus rozkrojíme na příslušný počet kusů. Při tomto způsobu pečení je nutné pro zachování potřebné výšky korpusu vyrobit 1 ½ dávky. Krok 4: Jednotlivé kusy celé hladce potahujeme cukrářskou kakaovou polevou a po jejím ztuhnutí balíme do celofánu s příslušným označením výrobce a data výroby. Popřípadě krájíme na jednotlivé kusy.
Zveřejněno 19. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3ny9
Moje poznámka
Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3ny9
Nejnovější recepty
Ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka
Přidáno před 43 minutami
Ragú z červené čočky a zeleniny
Přidáno před 14 hodinami
Tlačenkový salát podle ČSN
Přidáno před 15 hodinami
Medové kornoutky s krémem
Přidáno před 18 hodinami
Kokosové sušenky
Přidáno před 20 hodinami
Drážďanská štóla
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Listový salát s ořechy
Limek před 10 hodinami
Margot kuličky
Junys před 10 hodinami
Zapečené kuřecí řízky
Elivet před 11 hodinami
Oříškovočokoládová bábovka
[email protected] před 11 hodinami
Rychlá ořechová bábovka
Misatomanova před 11 hodinami
Jihočeská kulajda
RomanaMonika před 13 hodinami
Jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky
Mi_Ky před 13 hodinami
Sypaný jablečný koláč
magdalenka před 14 hodinami
Polévka z oranžové tykve
Kajkajak před 14 hodinami
Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
NikolaHlatka před 14 hodinami
Tématické fráze:
vláčný biskupský chlebíček,
biskupský chlebíček na plech,
biskupský chlebíček z bílků na plech,
biskupský chlebíček třený,
biskupský chlebíček bez snehu,
lehky biskupsky chlebíček,
třená biskupský chlebíček,
alena pulpánová recepty olejová hmota,
technologie přípravy cukrářského výrobku,
biskupský chlebíček starý recepty,
biskupský vláčný chlebíček hrnkový,
třené na biskupský chlebíček,
výroba biskupského chlebíček,
sváteční biskupský chlebíček,
j biskubsky chlebíček recept,
biskupský chlebíček z oleje,
vláčný biskupský chlebíček z bílků,
vláčný biskupský chlebíček na plech,
biskupský chlebíček z bílků trvanlivost,
originalni cukrarska kavova zrna recept
Suroviny:
cukr moučkový,
mouka hladká,
margarín,
vejce,
rozinky,
ovoce,
kypřící prášek,
olej,
mouka hrubá,
poleva
Komentáře (9)
Nadja:
Z vás by měl A. Einstein radost
Asi to cítím jinak, ale řekl bych, že velmi staré resp. historické rcp jsou od M. D. Rettigové + z období "Starého Procházky"
Za staré považuji prvorepublikové rcp, např M. J. Sandtnerové
Poválečné, např. od V. Vrabce, čerpají z předválečných a světových...
Sametové, které jdou bez skrupulí proti času a kdejaká hvězdička vydala "svou" kuchařku...
Moderní teď, posledních 15 let, vydávají Michelini a další MasterChefové...
***
A. Půlpánová své rcp přizpůsobila praktickým účelům a požadavkům původně "učňovských" škol:
1. Takřka výhradně používá hladkou mouku
2. Kde je to jen trochu možné, šlehá CELÁ vejce
***
Např. Marie Janků (vydání 1932 i 1939) uvádí v receptech na Biskupský chlebíček sníh a krupičkovou mouku
Ten méně sladký rcp je: 70 máslo, 70 cukr, 4 žl., 140 hr. mouka, sušené ovoce, kůra, 4 bílky - sníh...
...a samozřejmě bez
Nebo snad v kapslu, he?
(a jak znám A. P., tak toto na starý rcp nevypadá