Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 87 864 kJ / 21 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 306,56 g |
Tuky | 1 047,12 g |
Vláknina | 110,70 g |
Cholesterol | 3,85 g |
Sodík | 3,01 g |
Sůl | 7,32 g |
Sacharidy | 2 532,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mírně nahřátý tuk třeme s moučkovým cukrem, po částečném zpěnění hmoty pomalu při neustálém šlehání zaléváme vejce a přitom dbáme, aby se hmota nesrazila. Když je hmota vyšlehaná, vyjmeme ji ze šlehacího stroje a zlehka zamícháme směs prosáté mouky, sekaného proslazeného ovoce, rozinek a kypřícího prášku.
Krok 2: Hmotu rozdělíme do olejem vymazaných a moukou vysypaných tvořítek (chlebíčků) nebo do kapslového tvořítka.
Urovnanou hmotu pečeme nejprve při teplotě 180 °C a dopékáme při teplotě asi 200 °C. Po řádném propečení a mírném vychladnutí korpusy zlehka poprášíme moukou a otočíme na plech pokrytý papírem. Krok 3: Druhého dne vyklopíme z tvořítek pomocí jejich lehkého nahřátí, pokud jsme pro pečení použili kapslového tvořítka, tak korpus rozkrojíme na příslušný počet kusů. Při tomto způsobu pečení je nutné pro zachování potřebné výšky korpusu vyrobit 1 ½ dávky. Krok 4: Jednotlivé kusy celé hladce potahujeme cukrářskou kakaovou polevou a po jejím ztuhnutí balíme do celofánu s příslušným označením výrobce a data výroby. Popřípadě krájíme na jednotlivé kusy.
Urovnanou hmotu pečeme nejprve při teplotě 180 °C a dopékáme při teplotě asi 200 °C. Po řádném propečení a mírném vychladnutí korpusy zlehka poprášíme moukou a otočíme na plech pokrytý papírem. Krok 3: Druhého dne vyklopíme z tvořítek pomocí jejich lehkého nahřátí, pokud jsme pro pečení použili kapslového tvořítka, tak korpus rozkrojíme na příslušný počet kusů. Při tomto způsobu pečení je nutné pro zachování potřebné výšky korpusu vyrobit 1 ½ dávky. Krok 4: Jednotlivé kusy celé hladce potahujeme cukrářskou kakaovou polevou a po jejím ztuhnutí balíme do celofánu s příslušným označením výrobce a data výroby. Popřípadě krájíme na jednotlivé kusy.
Zveřejněno 19. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3ny9
Moje poznámka
Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3ny9
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 1 hodinou
Panenka v kopru
Přidáno před 2 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 11 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 5 minutami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 14 minutami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 40 minutami
Kulajda z cukety
Romana20 před 1 hodinou
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 1 hodinou
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 2 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 3 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 3 hodinami
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 3 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 4 hodinami
Tématické fráze:
vláčný biskupský chlebíček,
biskupský chlebíček na plech,
biskupský chlebíček z bílků na plech,
biskupský chlebíček třený,
biskupský chlebíček bez snehu,
lehky biskupsky chlebíček,
třená biskupský chlebíček,
alena pulpánová recepty olejová hmota,
technologie přípravy cukrářského výrobku,
biskupský chlebíček starý recepty,
biskupský vláčný chlebíček hrnkový,
třené na biskupský chlebíček,
výroba biskupského chlebíček,
sváteční biskupský chlebíček,
j biskubsky chlebíček recept,
biskupský chlebíček z oleje,
vláčný biskupský chlebíček z bílků,
vláčný biskupský chlebíček na plech,
biskupský chlebíček z bílků trvanlivost,
originalni cukrarska kavova zrna recept
Suroviny:
cukr moučkový,
mouka hladká,
margarín,
vejce,
rozinky,
ovoce,
kypřící prášek,
olej,
mouka hrubá,
poleva
Komentáře (9)
Nadja:
Z vás by měl A. Einstein radost
Asi to cítím jinak, ale řekl bych, že velmi staré resp. historické rcp jsou od M. D. Rettigové + z období "Starého Procházky"
Za staré považuji prvorepublikové rcp, např M. J. Sandtnerové
Poválečné, např. od V. Vrabce, čerpají z předválečných a světových...
Sametové, které jdou bez skrupulí proti času a kdejaká hvězdička vydala "svou" kuchařku...
Moderní teď, posledních 15 let, vydávají Michelini a další MasterChefové...
***
A. Půlpánová své rcp přizpůsobila praktickým účelům a požadavkům původně "učňovských" škol:
1. Takřka výhradně používá hladkou mouku
2. Kde je to jen trochu možné, šlehá CELÁ vejce
***
Např. Marie Janků (vydání 1932 i 1939) uvádí v receptech na Biskupský chlebíček sníh a krupičkovou mouku
Ten méně sladký rcp je: 70 máslo, 70 cukr, 4 žl., 140 hr. mouka, sušené ovoce, kůra, 4 bílky - sníh...
...a samozřejmě bez
Nebo snad v kapslu, he?
(a jak znám A. P., tak toto na starý rcp nevypadá