Třený beránek
I když je receptů na tento tradiční velikonoční moučník nepřeberné množství, beránek z třeného těsta je pořád klasika, kterou asi nic nepřekoná. A nemusíte ho péct jen pro sebe - určitě potěší, když ho vezmete s sebou jako dárek třeba na návštěvu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 922 kJ / 4 284 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 64,72 g |
| Tuky | 231,24 g |
| Vláknina | 9,00 g |
| Cholesterol | 1,04 g |
| Sodík | 924 mg |
| Sůl | 2,80 g |
| Sacharidy | 481,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 2: Formu důkladně vymažeme sádlem (díky sádlu půjde beránek krásně vyklopit) a vysypeme hrubou moukou, strouhankou nebo dětskou krupičkou.
Krok 3: Žloutky utřeme společně s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Ke žloutkům vlijeme olej a mícháme vařečkou, až se směs zcela spojí.
Krok 4: Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Kdo má rád, přidá kandované ovoce. Opět promícháme a přilijeme 100 ml vody, aby bylo těsto řidší.
Krok 5: V jiné míse vyšleháme bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Díky soli bude co nejpevnější. Poté sníh opatrně po částech zapracujeme do těsta (nemícháme, spíše převalujeme).
Krok 6: Těsto nalijeme po okraj formy a pokud má i druhou část, přiklopíme ji. Postavíme na plech a pečeme asi 45 minut. Zkusíme špejlí, kterou zapíchneme do beránka a po vytažení musí být suchá.
Krok 7: Po upečení odklopíme vrchní část formy a necháme beránka trochu zchladnout. Poté ho vyklopíme, pocukrujeme a dozdobíme.
Zveřejněno 27. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Třený beránek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rxYL
Moje poznámka
Třený beránek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rxYL
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 7 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 6 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 7 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 8 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 9 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 12 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 12 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 12 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 13 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 13 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 13 hodinami
Tématické fráze:
treny beranek,
treny beranek recept,
beránek třený,
recept na beránka,
beránek recept,
treny beranek recepty,
recept třený beránek,
recept na třený beránek,
třeny beránek,
trenyberanek,
trreny beranek,
beránek treny recept,
nadychany treny beranek,
recept na beránka třeného,
třený beránek s olejem,
treny berank,
třenny beranek,
treny beranrk,
recept beránek,
velikonocni beranek recept třeny
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
olej slunečnicový,
mouka polohrubá,
voda,
prášek do pečiva,
kůra citronová,
sůl,
ovoce kandované,
sádlo,
mouka hrubá
Komentáře (3)
beránek je chuťově opravdu TOP