Pajšl - nepajšl

clupmi Kuchař: clupmi

Doba přípravy: 1,5 hod 6 porcí Drůbeží maso 5 názorů

Suroviny

500 g kuřecích skeletů
250 g drůbežích jater
250 g drůbežích srdíček
250 g drůbežích žaludků
5 kuliček nového koření
2-4 bobkové listy
malá čajová lžička celého pepře
2 mrkve
jíška
kyška (acidofilní mléko, kefír)
ocet
sůl
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné skelety, drůbeží játra, srdce a žaludky dáme vařit s novým kořením, bobkovým listem a pepřem do slané vody.

  2. Zvlášť dáme vařit na kostičky nakrájenou mrkev.

  3. Maso obereme z kostí, vnitřnosti nakrájíme.

  4. Zahustíme např světlou hotovou jíškou, přidáme kyšku a dochutíme octem a solí.

Poznámka

Pajšl jsou vlastně plíce. Plíčky na smetaně bylo relativně často vařené jídlo ve školních i závodních jídelnách. Kolega tomu říkal "hubka" a nejedl to. Dnes se plíce nedostanou koupit. Asi to zakázala EU. Mamka dělávala "pajšl" z vnitřností králíka (někdy navíc s těmi bočními blánami a hřbetem). Králíky sice v Kauflandu mají, ale jsou to takoví "chcípáčci" a za nekřesťanské peníze. Tak jsme si našli náhradní řešení.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pajšl - nepajšl

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Eja57: Děkuji za komentář a těším se na fotku. :-K

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    <3<3<3.

    Jana Dorazinová-Remková: Práve kuracia pečeň tam vytvára "pľúckovú" chuť. Verte mi, práve sme dojedli.


    bofinka: V Maďarsku sme si dali držkový guláš a podávali ho cestovinou. ;-(;-(;-(. Možno by ste mali rovnaký pocit ako ja, keby vám dali pľúcka na smotane s ryžou:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Mozna zadelavane drubezi droby polevkove konzistence, ten knedlik mi tam nejak nepasuje :-O

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Jo:yes: Dovedu si z toho představit docela luxusní jídlo - játra bych osmahla zvlášť a přidala až do hotového, mrkev bych naopak vařila v základu a nakrájela jen na kolečka....rozhodně vyzkouším a pošlu foto....
    Pajšl od mé babičky byla naprostá delikatesa.....:yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Tak, správně napsáno-pajšl, nepajšl, protože to fakt pajšl není. Nicméně super nápad na zpracování drobů. Já bych to možná ještě pak pomlela. Líbí se mi to ;-):yes: Jo a játra bych asi vynechala.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo