Špaldová tvarohová štola

Ivana K. Kuchařka: Ivana K.

Doba přípravy: 1 hodina včetně doby pečení Moučníky , Ostatní 0 názorů

Suroviny

400 g celozrnné mouky (použila jsem hladkou špaldovou)
100 g pšeničné hladké mouky
250 g polotučného tvarohu
60 g lískových ořechů
60 g vlašských ořechů
60 g mandlí
45 g sušených švestek
45 g sušených meruněk
45 g sušených brusinek
45 g sušených rozinek (předem namočených v rumu)
100 g změklého másla
80 g třtinového cukru
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
lžičku pomerančové kůry
lžičku citronové kůry
rum a rozpuštěné máslo na potření hotové štoly
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou, citronovou a pomerančovou kůrou. Přidáme tvaroh, nasekané ořechy a mandle, pokrájené sušené meruňky a švestky, brusinky a rozinky.

  2. Vejce utřeme se změklým máslem a cukrem a hmotu pak přidáme ke zbytku směsi a vytvoříme vláčné těsto. Pokud bude moc řídké, přidáme ještě trochu mouky, pokud moc tuhé, přidáme trochu vymačkané šťávy z pomeranče.

  3. Zpracované těsto pak vytvarujeme do štoly a dáme péct na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 50 minut na 170 stupňů Celsia. Štolu po upečení potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

Poznámka

Kdo nemá rád nějaké výše uvedené sušené ovoce, může ho nahradit i jiným oblíbeným.

Stejně tak lze nahradit nebo doplnit více druhů ořechů (pekanové, kešu, para, pistácie, piniové apod.)

Pro milovníky čokolády lze přidat i nahrubo pokrájenou hořkou čokoládu (doporučuji min. 50% kakaa).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 53 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Špaldová tvarohová štola

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo