

Kokosový koláč s jablky
Suroviny
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 80 g strouhaného kokosu
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g změklého másla
- 1 vejce
- Náplň:
- 400-500 g jablek, oloupaných, nastrouhaných
- 2 lžíce vanilkového pudinku (sypkého)
- cukr krupice dle chuti
- 2-3 lžíce strouhaného kokosu
- pečící papír
Postup přípravy receptu
Do mísy nasypeme mouku, kokos (plnější lžíci kokosu dáme stranou) a cukry, vše promícháme, přidáme změklé máslo s vajíčkem a vypracujeme tvárné těsto, které necháme v chladnu alespoň hodinku odležet. Je-li třeba, můžeme přidat maličko mléka nebo naopak mouky, záleží to na kvalitě mouky a hrubosti (jemnosti) použitého strouhaného kokosu.
Oloupaná, očištěná jablka nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s kokosem, vanilkovým pudinkem a cukrem dle chuti.
Odleželé těsto opět propracujeme. Rozdělíme na dva díly. Jeden (o něco větší) rozválíme na pečícím papíru na slabší plát, který přeneseme do kulaté dortové formy s průměrem zhruba 22 cm nebo do malého pekáčku, kdy okraje maličko přizvedneme.
Na plát těsta nandáme jablečnou náplň, kterou zakryjeme plátem ze zbylého těsta, které vyválíme do velikosti formy, kdy při válení do plátu zapracujeme kokos, který jsme dali stranou a to tak, že těsto, které rozvalujeme, posypeme kokosem, který válením do těsta vtlačíme.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů nebo remosce cca 25 - 30 minut dorůžova.
Po vychladnutí pokrájíme a před podáváním můžeme pocukrovat.
Poznámka od kuchařky
Koláč je po upečení křehký. Do druhého dne zvláční a zvlhne. Jablka můžeme zaměnit za hrušky nebo jablka smíchat s nastrouhanou dýní 1 : 1.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kokosový koláč s jablky
-
Zzzik: ...tak to mám velkou radost
...těší mě Vaše důvěra v recept i Vaše pochvala
-
Naprosto vynikající
pekla jsem přesně podle receptu, s těstem se úžasně pracovalo, do jablíček cca 60 dkg jsem dala pouze1 vanilkový cukr a 1 vanilkový puding prášek. Koláč je ještě vlahý, nevydržela jsem to a je vážně křehoučký a krásně šťavnatý