Rizoto z pečeného kuřete se žampiony

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

3 - 4 porce Drůbeží maso 2 názory

Suroviny

¼ - ½ pečeného (nebo grilovaného) kuřete
výpek z kuřete
1 – 1,5 hrnku dlouhozrnné rýže
4 – 5 žampionů (nebo lesní houby, pokud máme)
plnější lžička másla
mražený hrášek (nebo konzervovaný)
1 KL sladké červené papriky
1 větší jarní cibulka
grilovací koření podle chuti (nebo koření na kuře)
sůl a pepř
K podávání:
strouhaný sýr a nakládané okurky,
případně zelenina
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné a pokrájené žampióny podusíme na kousku másla, trošku podlijeme a přisolíme. Výpek z kuřete dáme do pekáčku s víkem, nebo do kastrólu, který má celokovová ucha (je vhodný do trouby). Do výpeku dáme rýži a podušené houby, přisypeme lžičku sladké papriky, lžičku grilovacího koření (nebo směs koření na kuře) a špetku pepře (podle chuti). Pečlivě promícháme. Dolijeme vodou tak, aby rýže byla asi 1-2 cm ponořená. Zatím nesolíme, výpek je slaný, směsi koření také. Pekáček zaklopíme víkem (na kastrol dáme vhodnou poklici s kovovým úchytem), dáme do trouby a necháme asi 15 minut dusit.

  2. Mezitím obereme maso z kuřete, pokrájíme na kousky, nakrájíme na menší čtverečky půlku červené papriky a na kolečka 1 jarní cibulku. Po 12 minutách odklopíme a zkontrolujeme, jestli je rýže dost slaná a ochucená a přidáme obrané pokrájené maso, kostičky papriky a pokrájenou jarní cibulku. Kdo rád, přidá i hrášek, množství podle chuti. Lze přidat i několik celých cherry rajčátek. Zaklopíme opět pokličkou a dáme zpět do trouby dodělat do změknutí rýže, asi tak 5 minut - podle druhu rýže a podle požadovaného změknutí rýže.

  3. Hotový pokrm ještě můžeme po vyndání z trouby dochutit, dosolit či dopepřit. Zamícháme a servírujeme posypané strouhaným sýrem, obložíme nakládanými okurkami. (Já ráda i se sladkokyselými houbičkami.) Na talíři také můžeme obložit směsí nejrůznější zeleniny, rajčátky, paprikami, jemně krájeným pórkem, fantazii se meze nekladou, stačí prohlédnout ledničku nebo v létě obejít zahrádku! (Svojí, přes plot nelezeme!)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Rizoto z pečeného kuřete se žampiony

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Tedy Evičko, tvoje pohotovost mně až (mile) zarazila a překvapila, ;-):-8:-D:yes:, tak rychle uvařený recept! :-D:yes: A taková kásná fotka! :yes::-K Máš na fotografování talent, <3;-) vždycky máš pěkné fotografie!:-D Moc děkuji za vyzkoušení receptu:-8:-D:-K a snad ti rizotko opravdu chutnalo! Až budou lesní houby a vzpomeneš si na tenhle recept, zkus s lesními houbičkami, je to ještě lepší;-):-8! A to kořeníčko, jak píšeš, že jsi vynechala, to je jasné, že každý vaří podle svého, jak mu to chutná:yes::-8 a změny a variace jsou na každém ;-):-8:yes: - vvvo tom to je!:-D:-D:yes: Děkuji ti na stotisíckrát za vyzkoušení a fotečku,<3 mám opravdu radost:-K a z radosti sváteční náladu! :-K Mněj se moc hezky:yes:, přeji krásný víkend:yes:, a moc zdravím:yes::-D:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Je to taková klasika - ale kombinace kuřecího, žampíků a papriky je fajn. Žádné grilovací ani jiné koření jsem nepřidávala.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo