Játrový dort podle starého receptu

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 40 minut + chlazení 8 porcí Studená kuchyně 8 názorů

Suroviny

250-300 g kuřecích jater
2 celá vejce
100 g hladké mouky
200 ml mléka
3 cibule (2 větší a 1 malá)
1 mrkev
4 lžíce slunečnicového oleje
majonéza podle potřeby
sůl
na ozdobu
2 vejce uvařená natvrdo
petrželová nať
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěná játra nakrájíme na kousky a umeleme na masovém strojku (lze i mixovat), vložíme překrojenou malou cibuli a umeleme k játrům. V jiné misce smícháme metličkou vejce, mouku, mléko a 3 lžíce oleje do hladkého těsta bez žmolků. Směs vlijeme k játrům s cibulí, promícháme, podle chuti osolíme a necháme cca 20 minut odpočinout.

  2. Zatím nasekáme na kostičky 2 cibule a na hrubém struhadle nastrouháme očištěnou mrkev. Na zbylém oleji v pánvičce necháme zesklovatět cibuli, přidáme mrkev a smažíme až začne mrkev zlátnout. Přendáme na talíř .
    Na čisté pánvičce usmažíme játrové "palačinky" z obou stran. Jde to velmi dobře, netrhají se ani nelepí, krásně se obrací. Záleží na průměru pánvičky - při průměru 18 cm jich bylo z uvedeného množství 9 ks. Pokud je pánvička větší, bude jich méně, ale je potřeba udělat alespoň 5 ks.

  3. Na talíř položíme palačinku, potřeme majonézou podle chuti (někdo má rád víc, někdo jen lehce), pomocí vidličky rozprostřeme směs cibule s mrkví, pokračujeme další palačinkou až do spotřebování všech (nebo jednu můžeme nechat na ozdobu). Poslední (vrchní) palačinku potřeme majonézou a posypeme nastrouhanými vařenými vejci - zvlášť žloutky uprostřed a bílky okolo. Dozdobíme petrželkou a necháme v chladničce aspoň 2 hodiny vychladit.

Poznámka

Za recept děkuji mé známé paní Oksaně, která říká, že v jejich kraji se bez tohoto dortu neobejdou žádné oslavy. Ráda zkouším recepty z cizích zemí a tento slaný dort je opravdu výborný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 27 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Játrový dort podle starého receptu

  • Eja57: děkuji:-K, já také dělávám různé palačinky naslano červené, zelené atd. vždy mají úspěch ale tohle je fakt něco jiného. Překvapila mě chuť a lehká příprava, velmi pěkně se pečou. Jestli zkusíš dej prosím fotečku. Až to budu dělat příště tak dám víc cibule do náplně , je moc dobrá. Hezký večer <3:-K:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Souhlasím s předřečnicemi - zajímavý recept, bude to určitě moc dobré, jako všechny Tvoje recepty :yes::-K
    ( Palačinkové "dorty" občas dělám - sladké i slané, je to prima změna, zas něco jiného. Už jsem dělala jednou jako netradiční pohoštění slané "jednoporcovky", tenké palačinky jsem dělala v lívanečníku, plnila sýrovými a šunkovými pomazánkami, pažitka pro oživení, 6 na sebe a dozdobila, vypadalo to dobře a i to dobře chutnalo...)

    Odpovědět

  • magdalenka: děkuji:-) paní Oksana je z Ukrajiny ale recept je zřejmě starý ruský jelikož ho dědí po generace Jestli zkusíte přidejte prosím foto - díky . :-KHezký den

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Marie, vdaka za krasny a netradicny recept. Urcite vyuzijem, velmi sa mi paci. Prosim, odkial pochadza? Dakujem.

    Odpovědět

  • Hambro: děkuji, přidejte foto , určitě se povede :-K hezký den

    Odpovědět

  • Lenunka: děkuji, je to opravdu moc dobré, pokud máte rádi játra neváhejte, je to lehké a dobře se dělá :-K hezký den

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    Krásný dort a věřím, že i chuťově výborný . Určitě vyzkouším :-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    vypadá to opravdu lákavě :-):yes::-K

    Odpovědět

Tématické fráze: játrové palačinky

Zapomněl/a jsem heslo