Malý domácí chléb pro dva

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: do 2 hodin 1 bochník Slané pečivo 13 názorů

Suroviny

100 g hladké mouky
120 g špaldové mouky
100 g žitné mouky
1 lžička rovná soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce oleje + pár kapek na ruce a mísu
1/2 lžičky medu nebo 1 lžička cukru
125 ml (půl hrnku) teplé vody
100 ml podmáslí (lze bílý jogurt)
1/4 kostky droždí (10 g)
vejce na pomazání
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouky prosejeme do mísy a 1 lžíci odebereme do malé misky, do které přidáme droždí, med nebo cukr a 3 lžíce teplé (ne horké)¨vody, promícháme a necháme zakryté asi 15 minut vzejít kvásek .

  2. K mouce v míse přidáme sůl, kmín, olej, podmáslí, kvásek a zbytek vody. Vše promícháme nejprve měchačkou , pak přendáme na vál nebo podložku a ručně (lehce potřeme ruce olejem) zpracujeme hladké nelepivé těsto asi 10 minut.
    Těsto přendáme do misky na kynutí lehce vytřené olejem a necháme vykynout - trvá cca 30 minut, než zdvojnásobí velikost.

  3. Vykynuté těsto vyndáme na vál nebo podložku, ještě párkrát prohněteme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Vytvoříme bochánek nebo šišku, nebo dáme do formy a přikryté utěrkou necháme ještě vykynout. Zatím zapneme troubu na 190-200° C spodek/ vršek.

  4. Vykynuté těsto ve formě nebo na plechu potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na mřížku nastavenou o 1 níž než uprostřed. Ve formě jsem pekla 45 minut (čas je orientační, sledujte vlastní troubu a pečte do světle hnědé barvy). Upečený chléb necháme 10 minut stát, pak vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. .

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 38 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Malý domácí chléb pro dva

  • Veronika.Hrozna: :-) super , jsem moc ráda, že vám chutnal, pekárnu nemám ale nevadí mí to . Ráda vařím a peču "růčo" , mám mixéry, šlehače atd ale nějaké ty přístroje co všechno by dělaly za mne nepotřebuji ani nechci. Užijte si hezký a zdravý večer :-K:-K:-K a díky za zprávu.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Teď před chvilkou jsme nakrojili a mně i manželovi velmi chutná. Dala jsem tu žito-pšeničnou jemnou mouku 220 g +100 g hladkou T 650 a je to výborná kombinace. Určitě nepeču naposled. Chlebík ke všemu a čerstvý. Kmín jsem dala celý. Obávám se, že z pekárny by nebyl tak dobrý, jako z trouby!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: Děkuji i za komenmtář a jsem ráda, že se povedl upéct, ono je jedno v čem , já také tyto skleněné zapékací mísy používám běžně jen jsem tentokrát zkusila jiný tvar - už jsem zkusila i v topinkovači opéct plátky a je to výborné (třeba k vajíčkům<3):-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Marie Svarcova: Chlebík se povedl, dodržela jsem vše, dle receptu. Ještě musím nakrojit a ochutnat. :-D Šoupla jsem do toho půl lžíce toho kvásku ze sáčku , od Etkéra , (Oetkera), no a pekla jsem přesně 40 minut. Posledních pár minut 10-12 se to musí hlídat, mě to peče víc svrchu, takže hlídám, jako ostříž, ať to není na uhel! ;-) Konečně se mi nějaký povedl! Teď se chladí, tak jsem využila příležitost, když se nemůže bránit a pořídila pár foteček! :-D:-D:-D
    Je fajn, že si dala fotku v čem to pečeš, nemám takový plech, tak jsem objevila tuhle jenskou a vrazila to tam!:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: Jééé <3 moc děkuji za fotky , vypadá velmi dobře tak ať i chutná :-K Krásný den :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: kombinovanou ! :-D žitnou s pšeničnou bych viděla jako nejlepší , pokud le hodně tmavá tak ubrat trošku a nahradit bíloupšeničnou ale záleží jak chceš mít ten chléb tmavý, :-K ať se povede. Ty misky jsou na kynutí ideální mám různé velikosti podle toho z kolika mouky dělám těsto , na málo těsta je lepší menší, aby tam nebylo moc zbytečného vzduchu. :-):-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Marie Svarcova: Mám čistou žitnou jemně mletou a kombinovanou žitnou a pšeničnou spolu. Kterou ? Teď jsem koukla všechny fotky , jak vylezlo těsto z misky.....:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka: :-K moc děkuji, opravila jsem - to je tak , když něco dělám automaticky a pak mi to vůbec nedojde. Hezké a zdrasvé dny vám všem :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Marie Svarcova: z postupu ti vypadlo drozdie. Pekny den!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: Verunko dá se udělat jen ze samotné hladké - váha celkem, nebo přímo z chlebové, nebo namíchané podle svých zásob atd. není to podstatné ale já mám raději něco přimíchat, aby to nebyla jen bílá mouka. Letos jsem zkoušela všechno možné i nemožné, když se nemohlo moc ven tak jsem pekla různé chleby a rohlíky. Tento jsem schválně udělala ve formě, je moc dobrý jemný a lehký, jsem zvědavá když bude pár dní jestli půjde do topinkovače. Vydrží mi celý týden když teď ke mně nikdo nejezdí . :-K Přeji superzdravé a slunné dny :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Marie Svarcova: Musí být spaldova mouka ? Nedá se nahradit ?

    Odpovědět

  • JanaDorazinova: :-K Děkuji a přeji krásný superzdravý den i všechny další :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :yes::yes::yes: Super! :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: malý chléb recept recept na dobry domaci chleb domácí žitný chléb recept droždí

Zapomněl/a jsem heslo