

Malý domácí chléb pro dva
Suroviny 1 bochník
- 100 g hladké mouky
- 120 g špaldové mouky
- 100 g žitné mouky
- 1 lžička rovná soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce oleje + pár kapek na ruce a mísu
- 1/2 lžičky medu nebo 1 lžička cukru
- 125 ml (půl hrnku) teplé vody
- 100 ml podmáslí (lze bílý jogurt)
- 1/4 kostky droždí (10 g)
- vejce na pomazání
Postup přípravy receptu
Mouky prosejeme do mísy a 1 lžíci odebereme do malé misky, do které přidáme droždí, med nebo cukr a 3 lžíce teplé (ne horké)¨vody, promícháme a necháme zakryté asi 15 minut vzejít kvásek .
K mouce v míse přidáme sůl, kmín, olej, podmáslí, kvásek a zbytek vody. Vše promícháme nejprve měchačkou , pak přendáme na vál nebo podložku a ručně (lehce potřeme ruce olejem) zpracujeme hladké nelepivé těsto asi 10 minut.
Těsto přendáme do misky na kynutí lehce vytřené olejem a necháme vykynout - trvá cca 30 minut, než zdvojnásobí velikost.Vykynuté těsto vyndáme na vál nebo podložku, ještě párkrát prohněteme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Vytvoříme bochánek nebo šišku, nebo dáme do formy a přikryté utěrkou necháme ještě vykynout. Zatím zapneme troubu na 190-200° C spodek/ vršek.
Vykynuté těsto ve formě nebo na plechu potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na mřížku nastavenou o 1 níž než uprostřed. Ve formě jsem pekla 45 minut (čas je orientační, sledujte vlastní troubu a pečte do světle hnědé barvy). Upečený chléb necháme 10 minut stát, pak vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. .
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Malý domácí chléb pro dva
-
Veronika.Hrozna:
super , jsem moc ráda, že vám chutnal, pekárnu nemám ale nevadí mí to . Ráda vařím a peču "růčo" , mám mixéry, šlehače atd ale nějaké ty přístroje co všechno by dělaly za mne nepotřebuji ani nechci. Užijte si hezký a zdravý večer
a díky za zprávu.
-
Teď před chvilkou jsme nakrojili a mně i manželovi velmi chutná. Dala jsem tu žito-pšeničnou jemnou mouku 220 g +100 g hladkou T 650 a je to výborná kombinace. Určitě nepeču naposled. Chlebík ke všemu a čerstvý. Kmín jsem dala celý. Obávám se, že z pekárny by nebyl tak dobrý, jako z trouby!
-
Veronika.Hrozna: Děkuji i za komenmtář a jsem ráda, že se povedl upéct, ono je jedno v čem , já také tyto skleněné zapékací mísy používám běžně jen jsem tentokrát zkusila jiný tvar - už jsem zkusila i v topinkovači opéct plátky a je to výborné (třeba k vajíčkům
)
-
Marie Svarcova: Chlebík se povedl, dodržela jsem vše, dle receptu. Ještě musím nakrojit a ochutnat.
Šoupla jsem do toho půl lžíce toho kvásku ze sáčku , od Etkéra , (Oetkera), no a pekla jsem přesně 40 minut. Posledních pár minut 10-12 se to musí hlídat, mě to peče víc svrchu, takže hlídám, jako ostříž, ať to není na uhel!
Konečně se mi nějaký povedl! Teď se chladí, tak jsem využila příležitost, když se nemůže bránit a pořídila pár foteček!
Je fajn, že si dala fotku v čem to pečeš, nemám takový plech, tak jsem objevila tuhle jenskou a vrazila to tam! -
Veronika.Hrozna: Jééé
moc děkuji za fotky , vypadá velmi dobře tak ať i chutná
Krásný den
-
Veronika.Hrozna: kombinovanou !
žitnou s pšeničnou bych viděla jako nejlepší , pokud le hodně tmavá tak ubrat trošku a nahradit bíloupšeničnou ale záleží jak chceš mít ten chléb tmavý,
ať se povede. Ty misky jsou na kynutí ideální mám různé velikosti podle toho z kolika mouky dělám těsto , na málo těsta je lepší menší, aby tam nebylo moc zbytečného vzduchu.
-
Marie Svarcova: Mám čistou žitnou jemně mletou a kombinovanou žitnou a pšeničnou spolu. Kterou ? Teď jsem koukla všechny fotky , jak vylezlo těsto z misky.....
-
magdalenka:
moc děkuji, opravila jsem - to je tak , když něco dělám automaticky a pak mi to vůbec nedojde. Hezké a zdrasvé dny vám všem
-
Marie Svarcova: z postupu ti vypadlo drozdie. Pekny den!
-
Veronika.Hrozna: Verunko dá se udělat jen ze samotné hladké - váha celkem, nebo přímo z chlebové, nebo namíchané podle svých zásob atd. není to podstatné ale já mám raději něco přimíchat, aby to nebyla jen bílá mouka. Letos jsem zkoušela všechno možné i nemožné, když se nemohlo moc ven tak jsem pekla různé chleby a rohlíky. Tento jsem schválně udělala ve formě, je moc dobrý jemný a lehký, jsem zvědavá když bude pár dní jestli půjde do topinkovače. Vydrží mi celý týden když teď ke mně nikdo nejezdí .
Přeji superzdravé a slunné dny
-
Marie Svarcova: Musí být spaldova mouka ? Nedá se nahradit ?
-
JanaDorazinova:
Děkuji a přeji krásný superzdravý den i všechny další
-
Super!