Českolipský řízek se špenátem a Nivou
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 047 kJ / 250 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 17,35 g |
Tuky | 19,56 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 302 mg |
Sodík | 899 mg |
Sůl | 2,21 g |
Sacharidy | 1,23 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plátky masa dobře naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme po obou stranách, opepříme a okořeníme granulovaným česnekem. Plátky potřeme dlaní s malou troškou oleje a dáme odležet (Můžeme připravit ráno nebo i den předem večer a uchovat v ledničce.).
Krok 2: Připravíme nádivku do řízků:
Na pánev dáme lžičku oleje a malý kousek másla, při střední teplotě podusíme plátky žampionů asi 5-8 minut (doměkka) a dáme je stranou. Krok 3: Na zbylém tuku v pánvi podusíme sekaný listový špenát (mražený nebo čerstvý), malinko opepříme, přidáme špetku sušeného česneku a do trochu změklého špenátu přidáme rozdrobenou Nivu (nesolíme!!!). Mícháme, aby se Niva rozpustila a nepřichytla k pánvi. Přidáme připravené, vidličkou našlehané vajíčko a umícháme jako řidší míchanici. Necháme trochu vychladnout. Vše jsem dusila na el. sporáku na trojku, žampiony i polorozmrzlý špenát, jen na přidané vajíčko jsem zapnula na čtyřku. To píšu jen pro orientaci, každý sporák hřeje trochu jinak. Krok 4: Rozložíme plátky masa, poklademe anglickou slaninou, na půlky plátků rozdělíme špenátovou nádivku a na ní poklademe podušené žampiony. Maso přehneme a okraje spíchneme párátkem nebo kovovými jehlami (V kotletách můžeme také plnit do proříznuté kapsy.). Krok 5: Řízky pečeme na pánvi na oleji, potom olej slijeme a řízky dopékáme pod pokličkou při velmi nízké teplotě, jednou obrátíme. Nebo je přendáme do zapékací misky a zaklopené dáme asi na 10-15 minut dodělat do horké trouby. Podáváme s přílohou z brambor (máslem politá bramborová kaše, máslové brambory, opékané brambory, smažené hranolky, kroketky, podle toho, co má kdo rád). Podáváme se zeleninovým salátem nebo na talíři obložíme kousky čerstvé nebo nakládané zeleniny.
Na pánev dáme lžičku oleje a malý kousek másla, při střední teplotě podusíme plátky žampionů asi 5-8 minut (doměkka) a dáme je stranou. Krok 3: Na zbylém tuku v pánvi podusíme sekaný listový špenát (mražený nebo čerstvý), malinko opepříme, přidáme špetku sušeného česneku a do trochu změklého špenátu přidáme rozdrobenou Nivu (nesolíme!!!). Mícháme, aby se Niva rozpustila a nepřichytla k pánvi. Přidáme připravené, vidličkou našlehané vajíčko a umícháme jako řidší míchanici. Necháme trochu vychladnout. Vše jsem dusila na el. sporáku na trojku, žampiony i polorozmrzlý špenát, jen na přidané vajíčko jsem zapnula na čtyřku. To píšu jen pro orientaci, každý sporák hřeje trochu jinak. Krok 4: Rozložíme plátky masa, poklademe anglickou slaninou, na půlky plátků rozdělíme špenátovou nádivku a na ní poklademe podušené žampiony. Maso přehneme a okraje spíchneme párátkem nebo kovovými jehlami (V kotletách můžeme také plnit do proříznuté kapsy.). Krok 5: Řízky pečeme na pánvi na oleji, potom olej slijeme a řízky dopékáme pod pokličkou při velmi nízké teplotě, jednou obrátíme. Nebo je přendáme do zapékací misky a zaklopené dáme asi na 10-15 minut dodělat do horké trouby. Podáváme s přílohou z brambor (máslem politá bramborová kaše, máslové brambory, opékané brambory, smažené hranolky, kroketky, podle toho, co má kdo rád). Podáváme se zeleninovým salátem nebo na talíři obložíme kousky čerstvé nebo nakládané zeleniny.
Zveřejněno 10. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Českolipský řízek se špenátem a Nivou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G3Y8
Moje poznámka
Českolipský řízek se špenátem a Nivou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G3Y8
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 11 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 19 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
bodie před 5 hodinami
Kapr na zelenině
Blofas před 7 hodinami
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 7 hodinami
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 9 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 9 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 9 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 9 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 10 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 10 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 10 hodinami
Suroviny:
plátek vepřový,
sůl,
pepř,
česnek granulovaný,
slanina anglická,
vejce,
žampióny,
sýr niva,
špenát mražený,
špenát,
olej
Komentáře (4)