Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slepice po zahrádkářsku

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Snadný

Doba přípravy 35-40 minut + vaření slepice

35-40 minut + vaření slepice

Přidat do oblíbených MamlajdaD MamlajdaD Přečíst komentáře 8

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 535 kJ /
1 084 kcal
Bílkoviny13,03 g
Tuky88,57 g
Vláknina18,87 g
Cholesterol 107 mg
Sodík 1,55 g
Sůl3,74 g
Sacharidy34,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slepici vaříme v osolené vodě na polévku spolu s kuličkami pepře a nového koření (6+3 nebo podle zvyku). Téměř doměkka uvařenou slípku naporcujeme, (do omáčky používám jen prsa a stehna, zbytek slepice případně dovařím v polévce úplně doměkka, a zbylé maso oberu do polévky). Část vývaru odebereme na podlévání omáčky. Krok 2: Na nakrájené slanině a másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou karotku, celer a petržel, po chvíli přidáme cukr a necháme ho do žluta zkaramelizovat, stále mícháme. Podlijeme vývarem, přidáme maso, koření (v čajítku) a dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme a přeléváme vydušenou šťávou a maso upravíme zcela doměkka.
Pokud dáte hned na začátku dost kořenové zeleniny, nemusíte pak zahušťovat moukou, rozmixovaná zelenina omáčku dostatečně zahustí. Krok 3: Měkké maso a koření vyjmeme, omáčku prolisujeme nebo umixujeme. Přidáme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku, ochutíme citronovou šťávou i omytou a nastrouhanou kůrou a povaříme (já jsem dala místo smetany jen pomazánkové máslo bez příchuti, omáčka byla dost hustá od zeleniny). Před koncem varu přidáme víno a příp. trochu cukru. Pak v omáčce porce slepice prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem. Krok 4: Polévka:
Do zbylého slepičího vývaru přidáme polévkovou zeleninu, povaříme asi 10 minut, přidáme maso obrané ze zbytku slepice, polévku zavaříme oblíbenou zavářkou a podle potřeby dochutíme.

Zveřejněno 12. 7. 2020 21:39

Poznámka autorky MamlajdaD

Lze uvařit i zcela bez smetany, přírodní, pokrm se může podávat třeba s rýží, nočky apod. To je také moc dobré. (Aby se dosáhlo dostatečně husté omáčky, dávám hodně zeleniny, nebo v případě potřeby zahustím záklechtkou.)

Spodní stehno (vpravo) a falešné stehno (vlevo) z tzv. "těžké slepice". Půlka slepice v balení vážila 1,8 kg. Popisek mně nešel vložit k fotkám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slepice po zahrádkářsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Qyj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

magdalenka: Děvče zlatý, já pozoruji ledacos, třeba to, jak šikovná jsi, :yes: anebo to, jak zasvěceně umíš spoustu věcí vysvětlit jiným :yes: a kolik máš zkušeností. :yes: Takže jsem vůbec nepřeháněla, ani si nevymýšlela. :-K Posílám ti krásný pozdrav a přejí ti hezký den! :-K:-K:-K

Jaromíra18: Dík za milý komentář a za pochvalu! :-8:-K Přidala jsem recept hlavně jako další možnost využití masa z vařené slípky. Jde to i z kuřete, ale lepší je to fakt ze slepičky. Jestli recept zkusíš, budu ráda a jestli ti bude chutnat, budu šťastná. Udělej s vínem, nebo bez, podle toho, co máte rádi. ;-) Diky a moc zdravím! :-K:-K:-K

MamlajdaD: neprehanaj... Cervenam sa. :-8

magdalenka: Děkuji za pěkný komentář! :-8 Já vím, že jsi moc dobrá kuchařka, a šikovná. Tak jsem rada, že také tento starý recept děláš, nobo jsi dělávala. Jde o to, co jsi výstižně napsala - že je ze slepice ten dvojí užitek - dobrá polévka a ještě i dobré hlavní jídlo. ;-):-D. Díky a moc zdravím! :-K:-K:-K

Recept je vynikající, :yes::yes::yes: vařím jí trochu podobně, uvařím jí takhle moc ráda.:-K:-K

Keď boli moje deti malé, varila som často - jednou ranou dve muchy. Po uvarení mäso vykostím, zbavím kože, pokrájam. Karamel robím zvlásť, zalejem vodou a rozvarím, omáčku dochucujem aj horčicou, ale to je detail. Niekedy víno dám, niekedy nie - nemám vždy po ruke, slaninu zas vynechávam. Pekný deň!

hospodyně: Děkuji za milý komentář! :-8:-K Ano, omáčka je podobná se svíčkovou, ale přece jen trochu jiná a dost jí ozvláštní i to přidané víno. Ale jako všechny takovéto omáčky - rozleželá druhý den nemá chybu! ;-):-D I ze slepice se dá dělat bez předvaření, ale jednak to dlouho trvá a navíc je škoda přijít o tak výbornou polévku! ;-) Díky a moc zdravím! :-K:-K:-K

:-KJe to hezký recept, nám také chutná, hlavně vnuci jsou omáčkoví. Co také pořád vymýšlet ze slepice, že? Někdy dělám z kuřecích stehen, ta dusím přímo v zelenině bez ováření.Je to vlastně podobná omáčka jako ke svíčkové:yes:.

Podobné recepty

Zobrazit více

Suroviny:
slepice, slanina, máslo, cibule, karotka, petržel, celer, cukr, pepř, koření nové koření, bobkový list, vývar drůbeží, smetana, mouka hladká, citron, víno červené suché, slepice, sůl, koření nové koření, směs zeleninová do polévky, zavářka

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slepice po zahrádkářsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Qyj

Přidat fotografie receptu