Slepice po zahrádkářsku

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Doba přípravy: 35-40 minut + vaření slepice 4 porce Drůbeží maso 8 názorů

Suroviny

Na omáčku:
slepičí stehna a prsa uvařená skoro doměkka
80 g slaniny
2 lžíce másla
1 cibule
karotka, petržel a 1/2 celeru
1 rovná lžíce cukru
6 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 bobkové listy
½ l slepičího vývaru
kelímek kyselé smetany (i více) nebo kelímek pomazánkového másla bez příchuti
1-2 lžíce hladké mouky (pokud je třeba)
1/2 citrónu
1 dl suchého červeného vína
Na polévku:
1 slepice
sůl
několik kuliček pepře a nového koření
zelenina do polévky
zavářka
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Slepici vaříme v osolené vodě na polévku spolu s kuličkami pepře a nového koření (6+3 nebo podle zvyku). Téměř doměkka uvařenou slípku naporcujeme, (do omáčky používám jen prsa a stehna, zbytek slepice případně dovařím v polévce úplně doměkka, a zbylé maso oberu do polévky). Část vývaru odebereme na podlévání omáčky.

  2. Na nakrájené slanině a másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou karotku, celer a petržel, po chvíli přidáme cukr a necháme ho do žluta zkaramelizovat, stále mícháme. Podlijeme vývarem, přidáme maso, koření (v čajítku) a dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme a přeléváme vydušenou šťávou a maso upravíme zcela doměkka.
    Pokud dáte hned na začátku dost kořenové zeleniny, nemusíte pak zahušťovat moukou, rozmixovaná zelenina omáčku dostatečně zahustí.

  3. Měkké maso a koření vyjmeme, omáčku prolisujeme nebo umixujeme. Přidáme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku, ochutíme citronovou šťávou i omytou a nastrouhanou kůrou a povaříme (já jsem dala místo smetany jen pomazánkové máslo bez příchuti, omáčka byla dost hustá od zeleniny). Před koncem varu přidáme víno a příp. trochu cukru. Pak v omáčce porce slepice prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.

  4. Polévka:
    Do zbylého slepičího vývaru přidáme polévkovou zeleninu, povaříme asi 10 minut, přidáme maso obrané ze zbytku slepice, polévku zavaříme oblíbenou zavářkou a podle potřeby dochutíme.

Poznámka

Lze uvařit i zcela bez smetany, přírodní, pokrm se může podávat třeba s rýží, nočky apod. To je také moc dobré. (Aby se dosáhlo dostatečně husté omáčky, dávám hodně zeleniny, nebo v případě potřeby zahustím záklechtkou.)

Spodní stehno (vpravo) a falešné stehno (vlevo) z tzv. "těžké slepice". Půlka slepice v balení vážila 1,8 kg. Popisek mně nešel vložit k fotkám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Slepice po zahrádkářsku

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    magdalenka: Děvče zlatý, já pozoruji ledacos, třeba to, jak šikovná jsi, :yes: anebo to, jak zasvěceně umíš spoustu věcí vysvětlit jiným :yes: a kolik máš zkušeností. :yes: Takže jsem vůbec nepřeháněla, ani si nevymýšlela. :-K Posílám ti krásný pozdrav a přejí ti hezký den! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Jaromíra18: Dík za milý komentář a za pochvalu! :-8:-K Přidala jsem recept hlavně jako další možnost využití masa z vařené slípky. Jde to i z kuřete, ale lepší je to fakt ze slepičky. Jestli recept zkusíš, budu ráda a jestli ti bude chutnat, budu šťastná. Udělej s vínem, nebo bez, podle toho, co máte rádi. ;-) Diky a moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: neprehanaj... Cervenam sa. :-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    magdalenka: Děkuji za pěkný komentář! :-8 Já vím, že jsi moc dobrá kuchařka, a šikovná. Tak jsem rada, že také tento starý recept děláš, nobo jsi dělávala. Jde o to, co jsi výstižně napsala - že je ze slepice ten dvojí užitek - dobrá polévka a ještě i dobré hlavní jídlo. ;-):-D. Díky a moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Recept je vynikající, :yes::yes::yes: vařím jí trochu podobně, uvařím jí takhle moc ráda.:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Keď boli moje deti malé, varila som často - jednou ranou dve muchy. Po uvarení mäso vykostím, zbavím kože, pokrájam. Karamel robím zvlásť, zalejem vodou a rozvarím, omáčku dochucujem aj horčicou, ale to je detail. Niekedy víno dám, niekedy nie - nemám vždy po ruke, slaninu zas vynechávam. Pekný deň!

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    hospodyně: Děkuji za milý komentář! :-8:-K Ano, omáčka je podobná se svíčkovou, ale přece jen trochu jiná a dost jí ozvláštní i to přidané víno. Ale jako všechny takovéto omáčky - rozleželá druhý den nemá chybu! ;-):-D I ze slepice se dá dělat bez předvaření, ale jednak to dlouho trvá a navíc je škoda přijít o tak výbornou polévku! ;-) Díky a moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KJe to hezký recept, nám také chutná, hlavně vnuci jsou omáčkoví. Co také pořád vymýšlet ze slepice, že? Někdy dělám z kuřecích stehen, ta dusím přímo v zelenině bez ováření.Je to vlastně podobná omáčka jako ke svíčkové:yes:.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo