Čínská ostrá sladkokyselá polévka se zastřeným vejcem (Dělená strava podle LK - Zvířata)

Suroviny

1,5 l kuřecího vývaru
půl svazku krájené lahůdkové cibulky
4 strouhané mrkve
posekaná chilli paprička bez semínek
6 žampionů
vařená kuřecí prsa (nebo obraný skelet)
čtvrt pokrájené zelné hlávky
1/2 mocca lžičky Psyllia
3 PL rýžového octa
1 lžička březového nebo kokosového cukru
půl lžíce worchesteru
slunečnicový olej
libovolný počet čerstvých vajec
3 PL obyčejného octa

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji zpěním půl svazku nakrájené lahůdkové cibule, strouhané mrkve, chilli papričku a restuji. Přidám nakrájené žampiony a opět restuji. Zaliji 1,5 l kuřecího vývaru.

  2. Oberu prsa z grilovaného nebo vařeného kuřete, přidám do vývaru spolu s kusem pokrájené zelné hlávky. Psyllium namočím do malého množství vody, nechám 10 minut nabýt. Vliji do polévky, zamíchám, převařím. Dochutím solí, rýžovým octem a kokosovým cukrem (med mi v tomto případě nepřipadal vhodný).

  3. Ještě jsem přidala velkou špetku mletého chilli, byla málo pálivá a pro tmavší barvu asi půl lžíce worchesteru.

  4. Zastřená vejce: Uvedeme do varu 2 litry vody, kterou jsme okyselili 3 PL octa (stačí obyčejný kvasný lihový). Lžící nebo vařečkou uděláme ve vodě vír a do jeho středu opatrně vyklopíme ze skořápky vejce. Var okamžitě ztlumíme na minimum. Vejce v horké vodě pošírujeme cca 3 minuty, pak ho opatrně vylovíme třeba sítkem na čaj a necháme na ubrousku odkapat přebytečnou vodu. Zastřené vejce má mít tuhý bílek a tekutý žloutek.

Poznámka od kuchařky

Psyllium není nutné, ale polévku zahustí do správně "blemcavé" konzistence čínské polévky.

Recept inspirován internetem.

Komentáře k receptu Čínská ostrá sladkokyselá polévka se zastřeným vejcem (Dělená strava podle LK - Zvířata)

  • Taevita Taevita (autorka receptu)

    Simona Skolakova: Proč bych si proboha "obhajovala" recepty? Podle zásad Dělené stravy dle LK jsou v pořádku, doufám, že lidem, kteří se touto cestou snaží zhubnout pomohou a to je asi tak vše.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Bublifuk: vyhledavač pracuje tak - jestli je to ok či ne, toť otázka - že přiřazuje recepty podle částí názvu - takže pokud mám všude "dělená strava podle LK" tak mi vyhledavač přiřadí dort ke guláši...

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Vsichni dobre vime, ze worcester je typicke cinske dochucovadlo, ze ;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Bublifuk: nedělejte advokáta autorce,ona si svoje recepty jistě sama obhájí;-)Jinak souhlasím s cathleen,založte diskuzi;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    Bublifuk: slovíčkaření. Jak v tomto komentáři, tak i v těch dalších dvou. Jde o to, vložit sem co nejlépe napsané recepty (pokud se chci pochlubit), aby se mohli ostatní inspirovat a uvařit podle nich.
    Forma receptů je zde daná, kdo chce být součástí komunity, koukne, jak na to a přizpůsobí se. - To je vše a vše je mimo recept, nepatří k němu. Chcete-li, můžete si založit diskuzi a povídat si tam.

    Odpovědět

  • Bublifuk Bublifuk

    Eja57: Ano, představte si, že pokud v dnešní moderní době chce člověk na jakékoli stránce vyjádřit názor, tak se musí přihlásit, docela novinka co. ;-)
    Nevím co vám na názvech receptů přijde nesmyslné. "Čínská sladkokyselá pálivá polévka (Dělená strava podle LK - zvířata)" jsou tam potřebný informace - Co to je, kam se to řadí a zařazení mezi rostlinnou a živočišnou skupinu) to je naprosto normální název, chcete třeba aby tam byl název "Pálivá polívka po čínsku"? I normálního člověka když potkáte na ulici a čte si nějaký článek, tak proč si čte třeba zrovna téma, o které by normálně ani okem nezavadil?
    Protože ho zaujal název a když vás zaujme název, má autor z poloviny vyhráno.
    No ohledně toho kvanta receptů které tu autor/ka přidává, tak pokud nemá tolik času přidávat recepty postupně například každý den jeden, tak prostě jen vynahrazuje dny, kdy na to čas nebyl. (Vím že to není nejlepší příklad, ale třeba vemte si, že milujete ježdění na kole, každý den si uděláte krátký výlet na 10 kilometrů, ale třeba 2 dny na to mít čas nebudete a bude vás to hodně mrzet, vy by jste si to nevynahradil/la a neudělala si větší výlet? Já osobně tedy ano.)
    A pokud vím tak ty "kecy" o totáči či jiné politické straně tu zakázané či omezené nejsou, takže hold your horses, ok :-8 .

    Odpovědět

  • Bublifuk Bublifuk

    magdalenka: A představte si že se tu za den objeví desítky lidí a ani tu účet nemají, to je panečku věc, že?

    Odpovědět

  • Bublifuk Bublifuk

    cathleen: Takže
    1. Nepíši že někoho urážíte, jen že poučujete.
    2. Chápu že moderátoři tu odvádí kus práce, ale to že tady ve dvou slovech použitá majuskula (velké písmeno) není po gramatické ani češtinářské stránce špatně a nedá se počítat jako chyba, to je asi tak všechno co vám k tomu řeknu.
    3. Otázku "proč zrovna v těchto dvou slovech jsou použita velká písmena" neházejte na mou osobu, nevidím autorovi/ce do hlavy, takže nevím jaký byl důvod aby to tak bylo napsáno, jen hádám a uvažuji nad tím proč by to tak může být...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Zahadny obhajca Bublifuk sa objavil prave dnes a prave tu... :-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Eja57: Divím se Teavitě, že si neotevře svůj blog, receptů už má na to dost. Její příznivci a příznivci Dělené stravy podle Lenky Kořínkové by k receptům měly snadnější přístup a snazší vyhledávání. A způsob publikování receptů na vlastním blogu by si mohla určit podle sebe, nemusela by se podřizovat žádným stanoveným pravidlům. Jednoduchých návodů, jak si otevřít svůj blog je na webu celá řada. :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Taevita: Bublifuk se kvůli tomu zastání dokonce přihlásil....
    Ano - obtěžuje mne, že nerespektujete nic - nesmyslné názvy receptů znemožňují obvyklé funkce webu - k čemukoli se přiřadí recepty úplně mimo jen díky závorce v názvu....A obtěžuje mne otevřít TOPky a vypadne na mne dalších X receptů od jednoho autora a nic jiného...
    A věřím, že nejenom mne....
    A ty kecy o totáči si nechte laskavě od cesty....

    Odpovědět

  • Taevita Taevita (autorka receptu)

    Bublifuk: Konečně se mě někdo zastal, děkuji. Zatím jsem tady měla pocit, jako pacient za totáče v nemocnici-obtěžuje a sestrám vyloženě překáží v práci.

    Odpovědět

  • Taevita Taevita (autorka receptu)

    cathleen: V SUROVINÁCH si opravím moka lžičku. Děkuji.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Taevita: tak to je dobrá zpráva:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    Taevita: v suroviách je velká špetka Psyllia, v textu moka lžička - co z toho je správně:-?

    Odpovědět

Předchozí 1 2

TIP dne na email

Další inspirace

Přidat podobné recepty