Zastřená vejce smažená v trojobalu

Suroviny 2 porce

4 vejce
2 lžíce octa
Trojobal:
hladká mouka
2 vejce + sůl
strouhanka
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme misky s moukou, rozšlehanými vejci s trochou soli a strouhankou.
    Do kastrůlku dáme vařit vodu se dvěma lžícemi octa. Jakmile začne vařit, zamícháme ji lžící, aby vznikl vír a doprostřed opatrně vklepneme vejce. Zmírníme plamen a vaříme 3-4 minuty. Pak opatrně vejce vyjmeme a necháme okapat na ubrousku.

  2. Vejce opatrně pomocí lžíce obalíme v trojobalu a vložíme do hodně rozpáleného oleje. Oleje musí být tolik, aby byla vejce potopená, tak asi 3 cm, stačí na to malý kastrůlek. Smažíme velmi krátce, jen aby zezlátla strouhanka. Žloutek uvnitř bude krémový.

  3. Podáváme s bramborovou kaší.

Komentáře k receptu Zastřená vejce smažená v trojobalu

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes:<3 dělávala to moje mamka, už jsem na to nějak zapomněla - díky za recept :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    casino: Dík za odkaz, to je velice zajímavé a musí to být delikátní! Taky zkusím, jsem zvědavá bába! ;-):-D:-D:-D :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    magdalenka: Dík za odkaz, já to sice dělala jinek, jak jsem prve psala hospodyni, ale s tou strouhankou na pánvičku to také zkusím, moc jsi mne potěšila tím odkazem! Díky, takhle si to někdy taky udělám, s pár čerstvě vařenými bramborami večeře jako vyšitá! Bude to asi hodně podobné, jako ten můj původní receptík, ale možná jednodušší na přípravu. Vždycky jsem měla obavu, aby se nepoškodil žloutek a nevytekl. ;-):-8:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    hospodyne: Myslím, že přesně tak jsem to dělala, s brkaší omaštěnou máslem a nakládanou zeleninou nebo salátem. To vajíčko se okoulelo v té strouhance a nechalo se skutálet z talíře se strouhankou na pánvičku. Jo je to tak, už si vzpomínám, okraj toho talíře musel být posypaný také vrstvou strouhanky, aby se jí na vajíčko nabalilo co nejvíc. A já pořád přemýšlela, jestli jsem něco nezapomněla, protože se mi to zdálo až moc jednoduché. ;-):-D Díky za nápovědu! :-8:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    magdalenka: no ano, je to ono:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

  • hospodyne hospodyne

    MamlajdaD: kdysi to moje maminka dělala - vyklepla vejce do strouhanky, nechalo se to postát, trochu vsáknout a pak se to usmažilo ke špenátu. Vzpomínám, že babička brblala, že mamka zdržuje:-D:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Podobně lze připravit i žloutky sólo :-)
    https://www.labuznik.cz/recept/smazeny-zloutek/
    Převeliká dobrota je to...:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Robím niečo podobné, ale z vajec varených natvrdo: https://www.toprecepty.cz/recept/1660-smazena-plne.... Niekedy skúsim aj takto.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Škoda, Romčo, žes to nevyfotila rozkrojené. Docela by mě po tom smažení zajímala ta textura žloutku.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Zajímavý postup, kdysi jsem dělávala vajíčka obalená ve strouhance a usmažená, ale nepamatuji si, jak jsem je dělala. Tohle je určitě jiný postup, ale líbí se mi. ;-)<3:yes: Pro finanční nenáročnost by se to mohlo jmenovat večeře za hubičku, a přitom se člověk dobře nají. Dík za prima recept, někdy zkusím! :-8:-D :-K

    Odpovědět