Bramborové knedlíky plněné klobásou

Suroviny 4 - 5 porcí

Těsto:
700 g oloupaných, ve slupce vařených brambor
cca 250 g hrubé mouky + na podsypání
1 vejce
1 lžička soli
Dále:
cca 5 ks kvalitních klobás: ostravská, maďarská, šunková, papriková, zabijačková... (dle velikosti)
cibulka dozlatova osmažená
zelí kysané, dušené, sterilované...
dušený špenát, řepa, patizon, cuketa atd.

Postup přípravy receptu

  1. Vychladlé vařené brambory oloupeme a nastrouháme do mísy na jemném struhadle. Přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme vláčné těsto, do kterého se budou dobře balit námi vybrané klobásy.

  2. Z těsta na pomoučněném stole utvoříme větší silnější placky (7-10mm), do kterých pevně zabalíme vybrané klobásy. Takto připravené bramborové knedlíky - šišky, vložíme do vroucí osolené vody a od vyplavání vaříme cca 7 minut. Nejlépe je, když jeden knedlík vyndáme a zkusíme mírným natržením těsta, zda jsou hotové.

  3. Po vyndání knedlíků (nejlépe pomocí vařečky a menšího prkýnka) a krátkého odpočinutí na stole, je krájíme ostrým nožem, který před řezem máčíme ve vodě, aby se na něj těsto nelepilo.

  4. Podáváme s osmaženou cibulkou, dušeným zelím, řepou, cuketou, špenátem....

Poznámka od kuchařky

Vybírejte pečlivě, osvědčené a chutné uzeniny a vyhněte se napodobeninám uzenin, jako je libový párek atp.. To už je pak mnohem lepší vložit do těsta celé jelito či jitrnici.

Komentáře k receptu Bramborové knedlíky plněné klobásou