Knedlíky s dušenými jablíčky

Suroviny 5 porcí

Těsto:
500 g polohrubé mouky
špetka soli
citronová kůra dle chuti
1 vanilkový cukr
30 g droždí
300 ml vlažné vody
Náplň:
cca 600 g očištěných jablek (lze použít i hrušky)
mletá skořice
vanilkový cukr
citronová šťáva a kůra
rozinky nebo brusinky
cukr krupice dle sladkosti jablek
rum
Dále:
zakysaná smetana nebo jogurt
moučkový cukr
skořicový cukr
tvrdý nebo olešnický tvaroh
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme částí vlažné vody. Mírně promícháme na řidší kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které zakryté utěrkou necháme v míse na teplém místě kynout cca 40 minut.

  2. Očištěná jablka pokrájíme na menší kusy a dáme do kastrolu. Dochutíme dle vlastní chuti citronovou šťávou a kůrou, skořicí nebo vanilkou, přidat můžeme i trošku rumu a rozinky nebo brusinky. Pod poklicí, na mírném ohni podusíme doměkka. Dusíme na skus, ne na pyré a doba dušení záleží na druhu jablek. Většinou není nutné ani podlévat a jablka se podusí ve vlastní šťávě. Poté necháme odklopené zchladnout.

  3. Vykynuté těsto opět propracujeme na pomoučněném stole a rozdělíme na cca 15 kousků. Z těch uděláme placičky, které naplníme zchladlou směsí, pevně uzavřeme. Naplněné knedlíky klademe spojem na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě zhruba čtvrt hodinky kynout. Knedlíky po vykynutí naházíme do vroucí vody, kde je za občasného promíchání, vaříme 5 - 7 minut, dle velikosti knedlíků. Nejlepší je, jeden vyndat na zkoušku a natržením těsta zjistit, zda jsou hotové.

  4. Knedlíky svižně vyndáme cedníkem z hrnce do mísy, kde je okamžitě propícháme jehlicí či vidličkou, aby odešla přebytečná pára, která by knedlíky srazila. Pak knedlíky posypeme moučkovým cukrem nebo pokapeme máslem, aby se neslepily.

  5. Knedlíky rozdělíme na talíře a dle chuti, buď přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem se skořicí nebo rozdrobeným olešnickým či strouhaným tvarohem, přelijeme zakysanou smetanou nebo jogurtem, oslazeným vanilkovým cukrem... a podáváme.

Komentáře k receptu Knedlíky s dušenými jablíčky

K receptu nejsou žádné komentáře.