Polévka kudlanka ze žlutých fazolek

Suroviny 6 porcí

200 g žlutých fazolek
3 větší brambory
kelímek kysané smetany + trochu mléka
2 lžíce hladké mouky
kmín
2 bobkové listy
sůl
2 vejce natvrdo
asi 2 lžíce octa
asi 2 l vody

Postup přípravy receptu

  1. Do osolené vody dáme vařit na kousky rozkrájené fazolové lusky (fazolky to chce každopádně žluté, ze zelených to není ono), nadrobno nakrájené oloupané brambory, přidáme bobkové listy a kmín.

  2. Když jsou lusky i brambory měkké, zahustíme polévku kysanou smetanou, naředěnou mlékem, do které jsme zakudlali mouku a necháme ještě asi 10 min. povařit.

  3. Podle chuti dochutíme octem. Nakonec do hotové polévky přidáme nadrobno nasekané vejce.

Poznámka od kuchařky

Pozor! Před vlitím smetany musí být už polévka dostatečně slaná, pak nehrozí sražení smetany.

Babička byla z jižních Čech, odtud název kudlanka, neboli polévka zahuštěná moukou, zakudlanou do podmáslí nebo kysané smetany.

Komentáře k receptu Polévka kudlanka ze žlutých fazolek

K receptu nejsou žádné komentáře.