Hovězí líčka po staročesku

Hovězí maso Doba přípravy: 3 hodiny 0 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 3 hodiny 0 názorů

Suroviny 4 porce

2 ks hovězích líček (očištěná 750 g)
2 lžíce sádla
5-6 cibulí
2 lžíce rajčatového protlaku
4-6 stroužků česneku
2 lžíce koření Staročeské domácí nebo koupené
čerstvou snítku rozmarýnu (není nutný)
sůl dle chuti
125 ml černého piva
250 i víc ml vývaru hovězího
dále 6-8 středních žampionů
lžíci másla

Postup přípravy receptu

  1. Očištěná, kuchyňsky upravená líčka (zbavíme blan, ale ponecháme tuk) nakrájíme na kostky větší než na guláš. Do rozehřáté hluboké pánve dáme sádlo, kusy masa opečeme ze všech stran a vyndáme stranou do pekáče vhodného do trouby. Troubu zapneme na 160 °C spodek/vršek. Ve stejné pánvi osmahneme dohněda cibuli nakrájenou nahrubo, před odstavením ještě přidáme rozmáčknutý česnek. Cibule dáme tak velkou hromádku, jako nakrájeného masa.

  2. Maso v pekáči osolíme, posypeme kořením, přidáme protlak a promícháme. Zasypeme cibulí s česnekem, podlijeme pivem a polovinou vývaru. Zakryjeme víkem, vložíme do předehřáté trouby a min. 2 hodiny neotevíráme. Připravíme žampiony, pokud jsou hezké, bílé stačí je otřít papírovou utěrkou nebo je sloupneme. Hlavičky nakrájíme na osminy (klínky) a osmahneme na másle dozlatova.

  3. Po 2 hodinách zjistíme vidličkou tvrdost masa, dle potřeby přilijeme horký vývar a pečeme ještě cca
    45 minut - hodinu. Po této době už je masíčko krásně měkké a podušená cibule zahustila omáčku. Můžeme maso dát stranou a omáčku propasírovat nebo lehce rozmixovat. Dle potřeby dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a přidáme připravené žampiony. Podáváme s bramborovou kaší, celerovým pyré, šťouchaným bramborem nebo domácími bramborovými noky či knedlíky. Doplníme hlávkovým nebo okurkovým salátem.

Poznámka od kuchařky

Staročeské koření můžeme dle chuti udělat domácí bez soli, jelikož obsahuje koření, které máme běžně doma. Mletý i celý kmín, nové koření a černý pepř, sladkou papriku, promnutou majoránku, muškátový květ a mletý sušený zázvor, bobkového listu můžeme dát 1-2 celé a pak po vyndání z trouby odstranit. Ostatní koření umeleme v mlýnku nebo podrtíme v hmoždíři, ale každé se prodává i mleté.

Komentáře k receptu Hovězí líčka po staročesku

K receptu nejsou žádné komentáře.