

Hovězí líčka a jablíčka...
Suroviny 4 porce
- 1 ks hovězích líček cca 500 g
- 4 středně velké cibule
- 4 jablka
- 2OO ml bílého vína
- máslo
- olej
- hovězí vývar dle potřeby
- čerstvý zázvor asi 10g
- špetka třtinového cukru
- lžička bílého vinného octa
- sůl
- pepř dle potřeby
Postup přípravy receptu
Oloupanou cibuli překrojíme napolovic a dále na "céčka". Dvě ze čtyř jablek zbavíme jadřinců, nikoliv slupek a následně tato rozčtvrtíme. Druhá dvě jablka zatím ponecháme osudu :-).
V hrnci na 4 lžících oleje orestujeme dosklovata cibuli.
Na pánvi z rozpuštěným máslem (cca 1 lžíce) a olejem (cca 3 lžíce) opečeme líčka, která jsme si překrájeli na čtvrtiny (záleží na velikosti), osolili mořskou solí a opepřili čerstvě drceným pepřem. Restujeme 3 minuty z každé strany, až změní barvu.... ta líčka přece!!
Líčka přendáme do hrnce k cibuli a necháme 3 minuty odležet. Poté do hrnce přidáme čtvrtky jablek, zázvor, který jsme očistili, nakrájeli na plátky, a vše zalijeme vínem a vývarem, nejméně do poloviny výšky masa. Víte, jak to myslím? Víte.. jste šikovní :-). Přikryjeme poklicí a dusíme cca 2 hodiny. Nebo tak dlouho, až je maso zcela měkké.
Mezitím, co maso měkne, zpracujeme ta dvě zbývající jablka. Oloupeme je, vykrojíme jadřince a nakrájíme na plátky, resp. půlplátky. Na pánvičce rozpustíme ždibec másla, cca lžíci, vhodíme jablkové plátky a krátce restujeme asi minutku. Poté přidáme špetku třtinového cukru (malou lžičenku) a po další minutce restování lžičku bílého vinného octa a trochu osolíme. Odstavíme z plamene.
Líčka vyjmeme z hrnce a přendáme na prkýnko, kde je budeme krájet na centimetrové plátky.
Pokud máme šťávy z pod líček hodně, necháme na plameni zredukovat, přibližně do hustoty gulášové šťávy. Orestovaná jablka i s voňavým máslíčkem přendáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájená líčka a šťávu přepasírujeme přes sítko na všechny ty dobroty v hrnci.
Vše spolu krátce prohřejeme a můžeme servírovat. Jako příloha se budou hodit brambory v jakékoliv úpravě. Já jsem měla rozmarýnové, opečené..
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem čerpala na NETu, a jak už je mým zvykem, upravila dle svého.
P.S. připravovala jsem v PH, na II.st ( HIGH??.. nikdy to nevím :-( ) 3,5 hodiny.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí líčka a jablíčka...
-
Simona Kucerova: děkuji moc, jsem ráda, že chutnalo, Simonko
-
Dnes jsem Rébínko spáchala Tvůj receptík,neb konečně jsem sehnala líčka
Taky jsem dala práci frajerovi a je to vynikající mňamka
Doporučuji tuto mňamku všem,je to skvělé papáníčko -
veradok@seznam.cz
Recept vypadá parádně - vyzkouším. Hovězí líčka občas mívají v řeznictví u CHodury na Proseku.
-
Já jedla líčka snad jen jednou v životě a to na plese
nikdy jsem na ně v žádném obchodě ani u řezníka nenatrefila...škoda
jsou výborná a tento receptík je super a výsledek je jistě úžasný
-
Tak tohle bych měl taky brzy vyzkoušet...
-
BILKOVAI: něco na tom je,včera jsem viděla krásnou kližku, také jsem na to myslela, jako Ty Ivetko
-
Jana Remkova: woe
-
Ještě, že máš ten fotopostup!
-
HankaCh: tak to bude úplná delikatesa
-
BILKOVAI: děkuji za nápovědu, já je nikdy nejedla, kližku nemám, tak jsem z mrazáku vytáhla kližku ze srnky, zítra vyzkouším
-
BILKOVAI: přesně tak
já myslím, že by to z té kližky šlo taky
-
HankaCh: mě líčka připomínají kližku, akorát líčka jsou křehčí a jemnější
-
nádhera, slintám tu a přemýšlím, čím líčka nahradím
-
Dana61:
tak určitěěě
, to raději něco jiného.. nebo odjinud
-
no to je skvost
líčka neměli, nemají a mít nebudou - takže zase zbyde kližka, protože z těch pražských 201 ks by nám bylo velmi špatně od žaludku, že jo