Gemerské koule II.
Suroviny
Porce: 2 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 7 616 kJ / 1 820 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,35 g |
Tuky | 82,58 g |
Vláknina | 23,86 g |
Cholesterol | 321 mg |
Sodík | 946 mg |
Sůl | 2,21 g |
Sacharidy | 217,95 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto jídlo jsem připravovala jako samostatný pokrm pro sebe, jak je v receptu, jen se zelím, ale manželovi jsem přidala pečené vepřové maso, které zbylo ze včerejška a místo osmažené cibulky jsem na polití použila výpek z masa.
Recept mám léta ze sady pohlednic. Autora neznám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 1. 2021 15:42
Tonja: to je úplně jednoduché. Třebaže se u nás peklo hodně, určitě jsem po příchodu z práce neměla chuť zadělávat třeba na dukátové buchtičky atd. Taková jídla si dával manžel v práci, když byl ještě zaměstnanec. Až když pracoval z domu, skladba obědů se trochu změnila. Myslím, že dnes to má většina pracujících kuchařek stejně. Ne, že by primárně neuměly nebo nechtěly dělat sladká jídla, ale priority jsou jinde. Hlavní je dobře a rychle nasytit
19. 1. 2021 23:41
mirca75: Čtu komentáře a všiml jsem si, že když (nejen Vy, ale spousta dalších kuchařek) přidává navíc ještě kus masa, svádí to na manžela. Jakoby chlapi byli samí masožrouti. Když jsem ještě chodil do práce a firma objednávala obědy, právě chlapi si objednávali častěji sladká bezmasá jídla než ženy. A potvrdila to i firma, která obědy vařila pro vícero firem. Také u nás doma maso vyžaduje manželka více než já.
19. 1. 2021 18:32
spagetka: Moje mami dělala blbouny jako větší kynuté koule, roztrhla je po vyndání z hrnce nahoře a polila je teplými borůvkami, jahodami i meruňkami a omastila máslem. Co právě bylo. Někdy i jahodovým džemem s kusy jahod. Nebylo to špatné, ale já bych potřebovala o moc víc toho ovoce, abych necítila kynuté těsto. Jako dítě jsem měla různé chutě a nechtě, ale musela jsem jíst všechno. Špenát mně obracel žaludek, ovšem vařený zdravě, naučila jsem se ho jíst až ve školní jídelně. Byl to takový řídký kydanec, ale mně to chutnalo.
8. 8. 2009 08:46
Piprezajímavé jídlo(hlavně to těsto na "blbouny) a myslím že by ho papal i můj manžel,ovšem asi jako tvůj by k tomu musel mít kus masa,ale to nebude problém,vždy něco zbyde.Nafukuji oblíbené a zkusím nezapomenout(tedy jestli sním vše co budu vařit,budu jako přerostlý melounek)
6. 8. 2009 15:59
Jejda, Jani, já nějak myslela, že píšeš ty..Zmátlo mne, že si na ty pohlednice pamatuje..myslela jsem, že jsi je u mne viděla ty a že jsi je také měla ..úplně jsem se zapomněla podívat, kdo to píše ..tím se omlouvám Špagetce, že jsem ji přehlédla
6. 8. 2009 15:17
Pipre, sice spagetka není Jana, ale asi ti rozuměla Máš to moc hezé a moje slabá strana, tady ten druh vaření...Asi mi je příjdeš udělat
6. 8. 2009 13:36
Babenky ( ak vám to oslovenie nevadí ), v každom prípade je to pekné slovo - blbouni
6. 8. 2009 13:34
U nás - teď mluvím ne o Praze , ale o východních Čechách, se říká blbouni kynutým knedlíkům se sladkou náplní.
6. 8. 2009 13:31
Iljuso - vidíš jak nemá cenu se dohadovat o názvu jídla - víš čemu se zas u nás říká "blbouni"? - kynutým knedlíkům s borůvkama
6. 8. 2009 13:26
Terezko, také mám ráda staré recepty, které mnozí mladí vůbec neznají a které jsou i vzpomínkou na mé mládí Všímám si i v televizi, že se kuchaři k těm receptům začínají vracet a to je dobře
6. 8. 2009 13:25
já ti nevím holka - říkáme jim tak lééééta
6. 8. 2009 13:23
Teď jsem se pořádně koukla na obal a jsou to recepty a rok vydání je 1988
6. 8. 2009 13:22
Iljusa, to je od slova blbý?
6. 8. 2009 13:20
Pipre, ja viem, všimla som si, a som rada, že si ho vložila, lebo tie tvoje sú z varených zemiakov, také som ešte nerobila. Musím vyskúšať, ale určite budú dobré, také vecičky sú vždy chutné, máš bodíka, škoda, že sa dá dať len jeden. Mám rada recepty starých mám
6. 8. 2009 13:20
Jani,já si fakt nepamatuji, možná víc jak 20 let Jsou ze sady pohlednic pod názvem "Tradiční slovenská jídla"
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 15 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 15 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 17 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 20 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 21 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno 22. 4. 2024 23:54
Právě bylo uvařeno:
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Luciksch uvařil před 6 hodinami
Těsto na pizzu
Bretik uvařila před 6 hodinami
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
aerdna uvařila před 7 hodinami
Nadýchaný mrkvový dort
Mlsani uvařila před 8 hodinami
Špenátové lasagne s kuřecím masem
Alexandra1 uvařila před 8 hodinami
Hummus pomazánka
annasmitkova uvařila před 8 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Moanka uvařila před 8 hodinami
Rajská omáčka
Fleep uvařila před 9 hodinami
Mandarinkový koláč s drobenkou
Redpelikan uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit gnocchi. Bramborové italské nočky jsou jemné, chutné a rychle uvařené. Poradíme nejlepší recepty
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Další recepty
Tématické fráze: gemerské koule gemerské gule cukrovi melounky gemerské knedlíky bramborove koule gemerské kuličky slovenské gule - koule bramborove koule cukrovi gemerské jiedla slovenské bramborové koule gule slovenske jidlo gremelské koule melounky-cukroví kynuté bramboračky koule gemerské gule recept gemelské koule gemeské koue bramborová koule cukroví gemerské gule-recepty gemerské gule recepty
Suroviny: brambory, slanina uzená, vejce, sádlo, mouka hrubá, cibule, pepř, sůl, majoránka, česnek, mouka hladká
Gemerské koule II.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/32OR
19 názorů