Gemerské koule II.

Suroviny 2 porce

60 dkg brambor
5 dkg uzené slaniny
1 vejce
3 dkg sádla
5 dkg hrubé mouky
1 cibule
pepř
sůl
lžička majoránky
2 stroužky česneku
10 dkg hladké mouky na obalení knedlíků

Postup přípravy receptu

  1. 20 dkg brambor uvaříme ve slupce den před přípravou knedlíků.

  2. Zbytek brambor oloupáme a nastrouháme, vymačkáme(nejlépe přes plátno, abychom odstranili co nejvíce škrobu a aby vznikla tužší hmota). Škrob nevyléváme, můžeme ho použít na zahuštění uvařeného zelí.

  3. Oloupáme brambory ve slupce a umeleme na masovém strojku.

  4. Přidáme k nastrouhaným a vymačkaným syrovým bramborám.

  5. Osmahneme na nudličky nakrájenou slaninu a výpek slijeme zvlášť.

  6. Bramborovou směs mírně osolíme, opepříme, přidáme majoránku, utřený česnek a nudličky slaniny. Promícháme a tvarujeme větší kuličky (o průměru asi 6 cm), které obalíme v hladké mouce.

  7. Vaříme asi 15 minut ve větším množství osolené vody.

  8. Uvařené knedlíky vyjmeme, vložíme do mísy a promícháme s výpekem ze slaniny.

  9. Gemelské kuličky polijeme na talíři cibulkou osmaženou na vepřovém sádle a podáváme je s uvařeným kyselým zelím.

Poznámka od kuchařky

Toto jídlo jsem připravovala jako samostatný pokrm pro sebe, jak je v receptu, jen se zelím, ale manželovi jsem přidala pečené vepřové maso, které zbylo ze včerejška a místo osmažené cibulky jsem na polití použila výpek z masa.

Recept mám léta ze sady pohlednic. Autora neznám.

Komentáře k receptu Gemerské koule II.

  • hospodyne hospodyne

    Tonja: to je úplně jednoduché. Třebaže se u nás peklo hodně, určitě jsem po příchodu z práce neměla chuť zadělávat třeba na dukátové buchtičky atd. Taková jídla si dával manžel v práci, když byl ještě zaměstnanec. Až když pracoval z domu, skladba obědů se trochu změnila. Myslím, že dnes to má většina pracujících kuchařek stejně. Ne, že by primárně neuměly nebo nechtěly dělat sladká jídla, ale priority jsou jinde. Hlavní je dobře a rychle nasytit:-D:-D

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    mirca75: Čtu komentáře a všiml jsem si, že když (nejen Vy, ale spousta dalších kuchařek) přidává navíc ještě kus masa, svádí to na manžela. Jakoby chlapi byli samí masožrouti. Když jsem ještě chodil do práce a firma objednávala obědy, právě chlapi si objednávali častěji sladká bezmasá jídla než ženy. A potvrdila to i firma, která obědy vařila pro vícero firem. Také u nás doma maso vyžaduje manželka více než já.

    Odpovědět

  • janky3 janky3

    spagetka: Moje mami dělala blbouny jako větší kynuté koule, roztrhla je po vyndání z hrnce nahoře a polila je teplými borůvkami, jahodami i meruňkami a omastila máslem. Co právě bylo. Někdy i jahodovým džemem s kusy jahod. Nebylo to špatné, ale já bych potřebovala o moc víc toho ovoce, abych necítila kynuté těsto. Jako dítě jsem měla různé chutě a nechtě, ale musela jsem jíst všechno. Špenát mně obracel žaludek, ovšem vařený zdravě, :-8naučila jsem se ho jíst až ve školní jídelně. Byl to takový řídký kydanec, ale mně to chutnalo.

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Pipre:-)zajímavé jídlo(hlavně to těsto na "blbouny:-D) a myslím že by ho papal i můj manžel,ovšem asi jako tvůj by k tomu musel mít kus masa:-(;-),ale to nebude problém,vždy něco zbyde.Nafukuji oblíbené a zkusím nezapomenout:-D(tedy jestli sním vše co budu vařit,budu jako přerostlý melounek:-D)

    Odpovědět

  • pipre pipre (autorka receptu)

    Jejda, Jani, já nějak myslela, že píšeš ty:-)..Zmátlo mne, že si na ty pohlednice pamatuje..myslela jsem, že jsi je u mne viděla ty a že jsi je také měla:-) ..úplně jsem se zapomněla podívat, kdo to píše :-)..tím se omlouvám Špagetce, že jsem ji přehlédla :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Pipre, sice spagetka není Jana:-D, ale asi ti rozuměla;-) Máš to moc hezé a moje slabá strana, tady ten druh vaření...Asi mi je příjdeš udělat:-)):yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Babenky ( ak vám to oslovenie nevadí ;-)), v každom prípade je to pekné slovo - blbouni:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • maris maris

    U nás - teď mluvím ne o Praze , ale o východních Čechách, se říká blbouni kynutým knedlíkům se sladkou náplní.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Iljuso - vidíš jak nemá cenu se dohadovat o názvu jídla - víš čemu se zas u nás říká "blbouni"? - kynutým knedlíkům s borůvkama ;-)

    Odpovědět

  • pipre pipre (autorka receptu)

    Terezko, také mám ráda staré recepty, které mnozí mladí vůbec neznají a které jsou i vzpomínkou na mé mládí :-) Všímám si i v televizi, že se kuchaři k těm receptům začínají vracet a to je dobře :-)

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    já ti nevím holka - říkáme jim tak lééééta;-)

    Odpovědět

  • pipre pipre (autorka receptu)

    Teď jsem se pořádně koukla na obal a jsou to recepty a rok vydání je 1988 :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Iljusa, to je od slova blbý?:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Pipre, ja viem, všimla som si, a som rada, že si ho vložila, lebo tie tvoje sú z varených zemiakov, také som ešte nerobila. Musím vyskúšať, ale určite budú dobré, také vecičky sú vždy chutné, máš bodíka, škoda, že sa dá dať len jeden. Mám rada recepty starých mám:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre (autorka receptu)

    Jani,já si fakt nepamatuji, možná víc jak 20 let :-) Jsou ze sady pohlednic pod názvem "Tradiční slovenská jídla"

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: gemerské koule gemerské gule cukrovi melounky gemerské knedlíky bramborove koule gemerské kuličky slovenské gule - koule bramborove koule cukrovi gemerské jiedla slovenské bramborové koule gule slovenske jidlo gremelské koule melounky-cukroví kynuté bramboračky koule gemerské gule recept gemelské koule gemeské koue bramborová koule cukroví gemerské gule-recepty gemerské gule recepty