Octíčky koprový a meduňkový

klukodvody Kuchař: klukodvody

Doba přípravy: 6 týdnů 1 l Zavařeniny 16 názorů

Suroviny

1 l ocet obyčejný 8%
3 dcl kopru čerstvý
1 l ocet obyčejný 8%
3 dcl citronové čerstvé meduňky
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do dvou 1/2 litrových sklenic rozdělíme vypraný a upravený kopr. Z velkého stonku utrhané ty větvičky a zalijeme octem. Dobře uzavřeme a na teplém místě (okno, sluníčko) macerujeme 6 týdnů. Pravidelně každý den hezky protřepeme.

  2. Po 6ti týdnech si do dalších dvou sklenic dáme po pěkném stonku kopru a přelijeme vylouhovaným octem. Ten samý postup je u octa meduňkového. Je to nádherná chuť i vůně.

Poznámka

Tyto recepty nejsou moje, ale převzaté z různých bylinkářských knížek.

Dávám dost důraz na přípravu takových věciček, protože si myslím, že sebelepší recept a sebelepší chuť kuchaře nemohou nahradit vynikající ingredience.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Octíčky koprový a meduňkový

  • magdalenka magdalenka

    Dnes som minula posledné zvyšky, je to veľmi dobrý recept, doporučujem. Kôprový som využila do šalátov, do kyslých polievok (s mliekom a smotanou), dnes do hubovej omáčky. :yes:

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Aj ja som rada,že sa ozval sám autor receptu;-)lebo som tiež nevedela,kam by som ten medovkový ocot použila.Ďakujem,budem skúšať rôzne varianty:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    klukodvody:ďakujem, v tejto oblasti mám veľké medzery, idem oškubať tú meduňku!

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    Pokud máte meduňku citronovou,tak tento octík jde přidat do marinády na ryby,jinak na zeleninové saláty a nakládání masa.Více na červená masa - hovězí zvěřina a ty ryby.Před přípravou ryby,alespoň dvě hodiny předem pokapat octíkem,ale nesolit,aby nepustila šťávu a nechat odležet.Potom osolit a upravovat.I na smažení.Zdravím klukodvody

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ďakujem za odpoveď, medzitým som natrhala kôpor a napchala ho do malej fľašky s octom (cca 300 ml). Určite to bude dobré.
    Mám aj meduňky kopec, len potom ako sa meduňkový ocot použije?
    Ešte raz ďakujem za rady a samotnému receptu dávam bod.

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    Dobrý den.Ten kopr jsou opravdu 3 dcl lehce natlačené a zalité octem do půllitrové lahve.Po 6 týdnech se ten ocet ocedí,vylouhovaný kopr vyhodí a do čisté láhve vložíte čerstvou pěknou snítku kopru a zalijete vylouhovaným octem.Ta snítka je tam pro ozdobu a také orientaci.Ocet dělám vždy ve větším množství a klidně dva roky vydrží.Ať se Vám vydaří.Klukodvody

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Magdalenka,ja som to pochopila tak,že do 3-dcl pohára nastrkám natesno vetvičky,ako píšeš aj ty.Ale keďže ja som nerobila z litra octu,tak som ten kôpor dala asi do polovice pohára,nie úplne natesno a zaliala.Myslím,že som tým nič nepokazila.A ano,bylinky čerstvé.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ivana79:v recepte sa píše - 3 dcl kopru, to je myslené do 3 dcl pohára dám na tesno listy a vetvičky kôpru alebo medunky? Ty si dávala čerstvé oregano a bazalku? Odhadujem slabé 1 dcl vňate na trojdecový pohár? Či? Ďakujem za odpoveď!

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Tak som si včera urobila po 3-dcl z každého (len namiesto medovky som si urobila bylinkový-oregano,bazalka...)a som moc zvedavá za tých 6 týždňov:-))aké to bude

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak toto mne hodně zaujalo,to na mne juklo z náhodných a jsem za to moc ráda.;-):yes:+1ukládám

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Pepíku, koprový ocet dělávám mnoho let. Zmínil jsem se o něm v receptu http://www.toprecepty.cz/recept/5030-zadelavane-ke...;-). Meduňkový ocet určitě vyzkouším:-).
    Posílám pátý bodík. :-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    :-)Tady platí to co u olejů,taky dělám a nakládám do různých octů-klasický,vinný.Dávám šalotku,rozmarýn,..Sice dělám jednou za "uherák",ale vždy se tím velmi potěším;-).Opět boďka

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Také zírám, to je něco! Fakt, perfektní nápad i fotky:yes::yes:

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    Já vám všem děkuji.Zatím mám málo času,ale budu i trochu vařit.Jen co zjistím co kde je.Ještě si tam večer něco přidám.:-8

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Hmmm, to je fakt něco.;-):yes:

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: meduňkový sirup recept meduňkový olej recept koprový ocet meduňkový olej recept na medunkovy sirup koprovy caj medunkový ocet meduňkový sirup koprový olej recept domaci meduňkovy olej meduňková šťáva recept na medunkovy olej bylinkářské recepty kopr nakladani sirup medunkovy domácí uherák nakladani kopru koprový ocet recept koprový olej recept meduňkový olej

Zapomněl/a jsem heslo