Pistáciový vaječný likér
Sezóna likérů nepřeberných chutí začíná zpravidla s adventem. Klasický vaječný likér tentokrát můžete vyšperkovat o skvělou chuť pistácií a zelené potravinářské barvivo, které dopomůže k tradiční pistáciové barvě.
Suroviny pro 1 litr
1litr
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 420 kJ / 2 013 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 44,47 g |
| Tuky | 72,77 g |
| Vláknina | 3,90 g |
| Cholesterol | 549 mg |
| Sodík | 456 mg |
| Sůl | 0,81 g |
| Sacharidy | 292,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pistáciové oříšky a mandle najemno umeleme, vložíme do hrnce, dáme na vařič, nastavíme poloviční výkon a za občasného míchaní opékáme zhruba 5 minut tak, aby se směs oříšků krásně rozvoněla.
Krok 2: Do hrnce s opečenými oříšky nalijeme 2/3 dávky plnotučného mléka, přidáme vanilkový lusk, který nejdříve podélně rozřízneme a vyškrábneme z něj semínka, která i s luskem přidáme do hrnce s mlékem. Za častého míchání přivedeme k varu.
Krok 3: Do misky nalijeme zbývající 1/3 dávky plnotučného mléka, přidáme puding, potravinářské zelené barvivo a dobře rozmícháme. Tuto směs nalijeme do hrnce s vroucím mlékem a za stálého míchání provaříme ještě 1 minutu. Hrnec s takto provařenou směsí odstavíme z vařiče a necháme za občasného prošlehání metlou chladnout.
Krok 4: Na vodní lázni šleháme vaječné žloutky s cukrem, dokud nám nevznikne horká pěna. Po částech přidáme kondenzované mléko, vanilkové a mandlové aroma. Vše pořádně prošleháme, poté odstavíme z vařiče a necháme chladnout.
Krok 5: Do vlažné pudinkové směsi přidáme směs z vaječných žloutků, bílý rum a vše pečlivě prošleháme buď metlou nebo ponorným mixérem. Přecedíme přes velice jemný cedník a plníme do skleněných lahví.
Zveřejněno 16. 12. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pistáciový vaječný likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XDrpV
Moje poznámka
Pistáciový vaječný likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XDrpV
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 5 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 7 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 19 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 21 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:57:18
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:05:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jehněčí kotletky v marinádě
[email protected] před 30 minutami
Domácí veka
KucharkaRenata před 33 minutami
Patero slaných závinů
ladiksubrt před 50 minutami
Kanadské kuře
pesinova.k před 2 hodinami
Vepřová kýta se zeleninou a klobásou
Leni1970 před 2 hodinami
Vydatná vločková polévka s česnekem
Janousek před 2 hodinami
Slepice na paprice
vladhn před 3 hodinami
Medovníkové koule
milhausz1984 před 3 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
milhausz1984 před 3 hodinami
Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)
Rebeca před 3 hodinami
Suroviny:
žloutek,
lusk vanilkový,
vanilkové aroma,
mandlové aroma,
ořechy pistácie,
mandle loupané,
pudinkový prášek,
cukr krupice,
mléko kondenzované slazené,
mléko plnotučné,
rum bílý
Komentáře (1)