

Kyselé brambory
Suroviny
- 1 kg brambor
- 4 kyselé okurky
- 2 cibule
- vývar nebo 1 kostka masoxu
- 1/4 l vody
- sůl
- ocet
- cukr
- pepř
- asi 5 lžic oleje
Postup přípravy receptu
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na plátky nebo kostičky (jak je kdo zvyklý). Polijeme olejem, opepříme. Okurky i cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k bramborám.
Do hrnku si dáme vývar nebo rozvařený masox, přidáme ocet a cukr, případně sůl tak, aby byl nálev chutný sladkokyselý. Záleží na chuti.
Teplé nalijeme na brambory a opatrně promícháme, aby se brambory úplně nerozbily. Dochutit můžeme přilitím nálevu z okurek, případně přisypat cukr, přidat ocet nebo sůl.
Poznámka od kuchařky
Podáváme s jakýmkoliv pečeným nebo smaženým masem.
Ty řízečky jsou z býčích žláz podle receptu
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kyselé brambory
-
Iriska: když do něj přimícháte 1 vajíčko uvařené na tvrdo (a vynecháte cukr s masoxem) je to starý bramborový salát,u nás moc oblíbený.Vařila ho už moje babička - u nás se jí vychlazený ,např. ke kaprovi na vánoce.
-
Koubkova:Cathleen to správně zodpověděla. Já už jsem taky psala, že to je jedno, jak kdo má rád. Může se jíst teplý, ale musí se velice opatrně promíchat, aby se brambory při promíchání úplně nerozmačkaly. I studený chutná dobře.
-
Koubkova: než se tu třeba Iriska staví - my ho měli vychlazený, manžel si ho maličko ohřál (nemá rád na zuby kombinaci horkého masa a studeného salátu)
-
Iriska -mám otázku brambory se jí, teplé nebo studené
-
babiminka:Vyzkoušej, je malinko jiný než ten tvůj. Ale určitě bude taky chutnat. Já zase vyzkouším ten tvůj.
-
cathleen: Ivi, nám taky. Moc. A jakémukoliv masu. A děkuji za fotečky.
-
tenhle recept někdy vyzkouším, já dělávám tzv."rychlý bramborový salát",někdy taky zvaný"židovský" - do nakrájených uvařených brambor přidám lák z okurek, česnek utřený se solí,okurky na kostičky, kapku oleje a dávám i jarní cibulku +pepř-máme to moc rádi
-
Včera jsem dělala už aspoň potřetí - moc nám brambory v této úpravě chutnají
-
-
Takové jednoduché saláty mám moc rád, dělávala je babička i maminka a já je také dělávám v různých obměnách. Posílám pátý bodík.
-
Tento salát pamatuji z dětství!
pouze bez vývaru z masoxu. Už jsem ho dělala i já, manžel majonézu moc nechce a tak kombinuji salát všelijak
+4.
-
Ano, podobný salát s hořčicí jsem už taky dělala. Je podle receptu pana Petra Stupky. Uvařené žloutky ze 3-4 vajec jsem rozmíchala s hořčicí, uvařené bílky jsem nasekala na drobno a přidala do salátu. To už je podobné jako kdyby tam byla majonéza.
-
Dávám +. Moc dobře znám, dělala už moje babička. Přidávala do zálivky hořčici.
-
Dělám docela často, nejvíc nám chutná vlažný a přidávám ještě trochu hořčice, ale nedávám cukr. Většinou ho máme ke karbanátkům nebo k sekané
-
tak tento salát dělala i moje nebožka tchýně (Slovensko), byl velmi jedlý