Netradiční česnečka se zakysankou

Jaaja Kuchařka: Jaaja

Polévky 14 názorů

Suroviny

1 palička česneku
1 cibule
50 g sádla nebo másla
1,5 litru vývaru nebo masoxu
30 g hladké mouky
sůl
pepř
kapka worchesteru
1/4 l zakysané smetany
3 rohlíky
tuk na opečení
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Česnek a cibuli jemně usekáme. V hrnci na polévku rozpálíme sádlo nebo máslo, přidáme cibuli, po chvíli česnek a mouku a za stálého míchání osmažíme do zlatohněda. Zalijeme studeným vývarem, metličkou rozmícháme a na mírném ohni vaříme 1/2 hodiny za občasného promíchání.

  2. Přidáme zakysanou smetanu (já do smetany naleju naběračku polévky, rozmíchám a teprve potom šupnu do polévky), osolíme, opepříme, zakápneme worchesterem, promícháme a ručním šlehačem rozmixujeme. Opečený rohlík na kolečka nebo kostičky podáváme zvlášť.

  3. Můžeme posypat pažitkou nebo zelenou petrželkou.

    Tuto polévku jsem objevila před lety v časopise a vyzkoušela jsem ji. Tam nebyla rozšlehaná, ale nám to vyhovuje víc rozšlehané na krém. Od té doby ji dělávám jako posilující a energii dodávající polévku v chladném počasí nebo po probdělé noci :)

    Někdy mám pocit, že zrovna tato polévka mě postaví na nohy.

Poznámka

Česneku se nebojte, já dávám obrovskou palici, ztratí opečením a vařením typickou chuť, polévka je jiná než jak jsme zvyklí na česnečku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Netradiční česnečka se zakysankou

  • Jaaja Jaaja(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: děkuji, my ji v tomto období vaříme často :-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jelikož jsem ji dnes odzkoušela u mne za 1* , nakonec jsem dala velikou hrst:-! česnekové pažitky :-!najemno nasekané , ta stvrdila tu jemnou česnekovou chuť, mňamka. Dala jsem celou lžíci Worchesteru a hodně pepře ! Nakonec lžičku másla ,nechala hodinku uležet a super!<3 :yes: Díky za skvělý recept!

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Bohužel tuhle polévku si dát nemůžu, ale fotka je krásná :-)

    Odpovědět

  • Kacexx Kacexx

    Polívka výborná, jen jsem přidala brambory místo mouky a přidala jsem parmezan a špetku kurkumy. :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Je to vynikajúce! S čistým svedomím dávam +!
    Cesnak som dala až ku koncu smaženia cibule. Neviem, či je to cibuľová alebo cesnaková polievka, každopádne mala úspech. Manžel si dvakrát naložil, prílohou boli iba topinky z topinkovača. Odolala som nutkaniu nepoužiť tyčový mixér (nechcelo sa mi umývať ho) a rozmixovala som to. Miesto peržlenovej vňate som dala trochu mladučkého ligurčeka - libečku.

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Iljušo:-)opravdu krása:-p;-).

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Eli - já se toho také trochu bála a nakonec je v návodu, promixovat a tak jsem to "projela" přes ponor. mixer a bylo to OK ;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Iljušo, ty máš tak krásné fotky...:-K
    Tohle mě také zaujalo: "Přidáme zakysanou smetanu (já do smetany naleju naběračku polévky, rozmíchám a teprve potom šupnu do polévky)". Že bych se tu díky vám ještě nakonec naučila vařit se zakysankou, aniž by vytvářela nevzhledné sraženinky...:-8;-)?

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Jaajo - děkuji ti za receptík, vynikající polévka, jemná chuť česneku ;-):yes: + bodík a foto :-)

    Odpovědět

  • Jaaja Jaaja(autorka receptu)

    Opravdu se nebojte, možná je to tím, že se ten základ hned zasype moukou, nerestuje se to bez mouky. Jen cibulku tam dám o malinko dřív, pak česnek a hned jak zpění tak mouku.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Také restuji česnek až nakonec a ještě krátce. Ale nic se nestane, když vyzkouším i tento způsob. Česnečku dělám na vícero způsobů, tak mohu vyzkoušet i tento :-)

    Odpovědět

  • Jaaja Jaaja(autorka receptu)

    Z tohoto jsem měla také poprvé strach, ale dám nejprve cibulku a potom česnek, riskla jsem to a s tou moukou do zlatohněda nezhořkne. V podstatě vám ztmavne ta mouka. Nesmíte to udělat úplně hnědé, jen takovou tu světlou zlatohnědou barvičku. Však opečte třebas trošku míň a uvidíte. Polévka je opravdu jiná, ale není hořká.

    Odpovědět

  • Dr.Holub Dr.Holub

    Podle svých zkušeností vím, že česnek opékáme vždy naposledy a jen krátce,protože když zhnědne, ztratí chuť a zhořkne.
    Jinak je to zajímavá polévka.:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, líbí se mi ten recept, jen mne napadlo, že česnek máme smažit dohněda? Já vím, hodně se s tím setkávám, že smažit česnek dorůžova, ale nestratí chuť? Já bych možná dala toho česneku u méně, ale až nakonec a jsem si jistá, že by měl pořádné grády. Jinak s tou smetanou to vyzkouším;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: česnečka se smetanou česnečka se zakysanou smetanou opečený rohlík do polévky cesnecka se zakysanou opečený rohlík do polívky netradyční recept s česnekem jak uvarit česnecku polévka po probdělé noci návod na česnecku smazit cesnek cibulačka se zakysankou cesnecka ze zakyslou smetanou cesnakova polivka česnečka opečený česnek jak opéci rohlíky do polévky česnecku netradiční recepty z česneku netradiční recept s česnekem cesnakova polevka kremova do cesnecky cesnek az naposled

Zapomněl/a jsem heslo