

Vánoční štika zasněžená parmezánem
Suroviny 4 porce
- 4 filety štiky
- 10 dkg sýru Parmigiano-Reggiano
- přepuštěné máslo
- sůl
- olivový olej
- mletá paprika
Postup přípravy receptu
Filety štiky opláchneme vodou, osušíme, osolíme a ze strany kde není kůže lehce posypeme červenou mletou paprikou.
Na přepuštěném másle s trochou olivového oleje začneme lehce opékat. Během opékání vrchní stranu bez kůže posypeme trochou sýru Parmigiano-Reggiano. Po opečení filetu ze strany kde je kůže opatrně filety obrátíme a opékáme i druhou stranu. Lehce opět posypeme sýrem Parmigiano-Reggiano i stranu s kůží.
Po upečení dáme na talíř a bohatě posypeme sýrem Parmigiano-Reggiano a dáme zapéct na 5 minut pod gril, buďto do trouby (vhodná a rychlá je mikrovlnná s grilem).
Filety necháme ještě dojít 5 minut na talíři a podáváme o vánocích s bramborovým salátem a jinak třeba s bramborovou kaší, hranolky. Sýr Parmigiano-Reggiano lze nahradit sýrem Gran Moravia, což je sýr parmazánového typu české výroby.
Poznámka od kuchařky
Parmesan, (česky parmazán nebo parmezán) je sýr původem z Itálie. Má žlutou barvu, zrnitou strukturu a hladkou kůrku.
Pravý italský parmezán se nazývá Parmigiano-Reggiano a je chráněnou značkou původu. Název parmezán se používá pro sýry ho napodobující.
Vyrábí se z čerstvého, částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru mezi 35 - 45 centimetrů a tloušťce 18 - 34 cm, které se nechají 15 - 20 dnů máčet v solném roztoku. Následuje zrání na dřevěných policích, které se pohybuje od 1 roku do 3 let.
Parmesan se snadno rozpouští, používá se do polévek, omáček, do těstovin, jako posyp či se dá konzumovat samotný s vínem.
Solný roztok z parmezánu se používá i k výrobě další parmské speciality, krmí se jím prasata, ze kterých se pak vyrábí proslulá parmská šunka. Zdroj Wikipedie
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánoční štika zasněžená parmezánem
-
V jednoduchosti je nejen krása, ale i chuť a vůně
.
+6
-
Jani Parmigiano mají v Tescu(ale připrav se na vyšší cenu
) nebo nahraď českým Grand Moravia, který mají strouhaný i v Albertu.
-
Bibi, nevím, jak daleko máš do nějakého marketu, ale štika se sehnad dá i v tom našem vidlákově
Každopádně je to úžasná ryba, moc dobrá a recept vypadá moc dobře. Bohužel, vůbec neznám sýr Parmigiano-Reggiano
, ale to už je můj problém.
-
Ottíku, krása nesmírná a ta chuť, ta musí být
mám s tím receptem jeden problém, kde vzít tu štiku, když kolem mne není žádný rybář
Jedině, že bys mi jí ulovil ty sám, jako Vánoční dárek
bodík letí za tebou
-
Setkala jsem se s názorem, že ryby se mají připravovat co nejjednodušším způsobem, aby vynikla jejich skutečná chuť. Ale sama to nedělám, i když ryby jsou mé nejoblíbenější, vždy se je snažím nějak vylepšit. Jen na pstruha používám pouze máslo, sůl a kmín. Za štiku zasněženou posílám bodík.