Vánoční štika zasněžená parmezánem

Colombo65 Kuchař: Colombo65

Doba přípravy: 45 minut 4 porce Ryby 5 názorů

Suroviny

4 filety štiky
10 dkg sýru Parmigiano-Reggiano
přepuštěné máslo
sůl
olivový olej
mletá paprika
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Filety štiky opláchneme vodou, osušíme, osolíme a ze strany kde není kůže lehce posypeme červenou mletou paprikou.

  2. Na přepuštěném másle s trochou olivového oleje začneme lehce opékat. Během opékání vrchní stranu bez kůže posypeme trochou sýru Parmigiano-Reggiano. Po opečení filetu ze strany kde je kůže opatrně filety obrátíme a opékáme i druhou stranu. Lehce opět posypeme sýrem Parmigiano-Reggiano i stranu s kůží.

  3. Po upečení dáme na talíř a bohatě posypeme sýrem Parmigiano-Reggiano a dáme zapéct na 5 minut pod gril, buďto do trouby (vhodná a rychlá je mikrovlnná s grilem).

  4. Filety necháme ještě dojít 5 minut na talíři a podáváme o vánocích s bramborovým salátem a jinak třeba s bramborovou kaší, hranolky. Sýr Parmigiano-Reggiano lze nahradit sýrem Gran Moravia, což je sýr parmazánového typu české výroby.

Poznámka

Parmesan, (česky parmazán nebo parmezán) je sýr původem z Itálie. Má žlutou barvu, zrnitou strukturu a hladkou kůrku.

Pravý italský parmezán se nazývá Parmigiano-Reggiano a je chráněnou značkou původu. Název parmezán se používá pro sýry ho napodobující.

Vyrábí se z čerstvého, částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru mezi 35 - 45 centimetrů a tloušťce 18 - 34 cm, které se nechají 15 - 20 dnů máčet v solném roztoku. Následuje zrání na dřevěných policích, které se pohybuje od 1 roku do 3 let.

Parmesan se snadno rozpouští, používá se do polévek, omáček, do těstovin, jako posyp či se dá konzumovat samotný s vínem.

Solný roztok z parmezánu se používá i k výrobě další parmské speciality, krmí se jím prasata, ze kterých se pak vyrábí proslulá parmská šunka. Zdroj Wikipedie

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 62 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční štika zasněžená parmezánem

  • Jenda1 Jenda1

    V jednoduchosti je nejen krása, ale i chuť a vůně;-). :-!:-)):yes::yes::-K +6

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Jani Parmigiano mají v Tescu(ale připrav se na vyšší cenu;-)) nebo nahraď českým Grand Moravia, který mají strouhaný i v Albertu.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Bibi, nevím, jak daleko máš do nějakého marketu, ale štika se sehnad dá i v tom našem vidlákově:-D Každopádně je to úžasná ryba, moc dobrá a recept vypadá moc dobře. Bohužel, vůbec neznám sýr Parmigiano-Reggiano:-O, ale to už je můj problém.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Ottíku, krása nesmírná a ta chuť, ta musí být:-p:-!mám s tím receptem jeden problém, kde vzít tu štiku, když kolem mne není žádný rybář:-?Jedině, že bys mi jí ulovil ty sám, jako Vánoční dárek:-Dbodík letí za tebou:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Setkala jsem se s názorem, že ryby se mají připravovat co nejjednodušším způsobem, aby vynikla jejich skutečná chuť. Ale sama to nedělám, i když ryby jsou mé nejoblíbenější, vždy se je snažím nějak vylepšit. Jen na pstruha používám pouze máslo, sůl a kmín. Za štiku zasněženou posílám bodík. :-):-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: štika recepty štika na grilu čím nahradit parmazán štika recept recepty štika příprava štiky top moravia kucharka náhrada parmazánu parmazán náhrada rybi recepty stika grand moravia výroba sýrů štika obecná wikipedie syr grand moravia top moravia recepty štika na másle štika s parmazánem grand moravia parmazan kucharka top moravia štika parmazán bramborová kaše s parmezánem

Zapomněl/a jsem heslo