Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí uzené na polský způsob

Češi jsou mistry v mnoha směrech a uzení patří mezi ně. Vyudit si doma maso zvládne spousta z nás. Mnozí s uzením teprve začínají, a tak se jim hodí pár rad či inspirace, například uzené na polský způsob.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min + 4 až 5 dní naložení masa a několikahodinové uzení

60 min (60 min příprava, + 4 až 5 dní naložení masa a několikahodinové uzení)

20. 12. 2009 11:59

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

1 dávka 10 kg

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie136 684 kJ / 32 668 kcal
Bílkoviny1 455,40 g
Tuky2 970,36 g
Vláknina12,60 g
Cholesterol 4,60 g
Sodík 85,92 g
Sůl10,00 g
Sacharidy27,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Doporučuji naložené maso před uzením vložit na nějakou dobu do studené vody, aby se povrchová sůl spláchla, maso poté nechat okapat a oschnout a teprve vložit do předem vyhřáté udírny. Ještě bych doporučil rychlosůl řádně rukou rozmíchat až je sůl zcela rozpuštěná

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

pavelk pavelk

16. 1. 2011 18:47

Paní Ilono,velice mne potěšila zpráva,že se vám,podle mého receptu,podařilo maso vyudit podle svých představ.Gratuluji!
Byl bych rád viděl vaší udírnu i to maso,tedy pokud nějaké zůstalo.Samozřejmě že na fotkách. :-D Pavel

Ilona

16. 1. 2011 12:54

Musím poděkovat za tento recept. Po různých pokusech to bylo poprvé, kdy se maso opravdu povedlo. Máme naloženou již druhou várku a konečně si nemyslíme, že stavět udírnu byla ztráta času. Ještě jednou - děkuji :yes:

pavelk pavelk

1. 1. 2011 21:27

Paní Ilono,já se učím udit bezmála 35 let a stane se,že se mi to nepodaří podle svých představ a velmi mě rozesmála ta připomínka k filmu Slavnosti sněženek.:-D
A nejen Vám přeji vše nejlepší do nového roku!

Ilona

1. 1. 2011 14:25

Děkuji Pavlovi za vyčerpávající odpověd. Udírnu máme asi rok a stále se učíme. Pořád tomu něco chybí. Největší obavy mám z toho, až tam pošlu manžela po těch čtyřech hodinách s nožem, aby ochutnal, aby to nedopadlo jako ve filmu Slavnosti sněženek. :-)) Vše nejlepší do nového roku !!

pavelk pavelk

30. 12. 2010 15:10

Vzkaz pro congera. Uvedené koření je počítáno na jeden litr láku.Nevím,kolik zůstane vody z deseti kila masa.

conger

30. 12. 2010 12:52

chtěl bych se jenom zeptat, jestli uvedené suroviny /množství/ odpovídá těm 10 KG /počet porcí -(kusů) / jak je uvedeno na zač. receptu.Dík

pavelk pavelk

28. 12. 2010 13:54

Paní Ilono,uzení je individuální a záleží na mnoho faktorech.Například velikost uzeného masa,velikost udírny a materiálu ze kterého byla zhotovena,na dřevě,kterým se udí,na počasí(větrno) a různě. Má praxe je taková,že udím ve zděné udírně,topím tvrdým dřevem jako je buk,olše nebo dřevo z ovocných stromů.Pokud udím tímto způsobem,tak cca 6 hodin a při stále teplotě cca 80-90 stupňů C,ale nejlepší je,vzít si sebou k uzení nůž a po 4-5-ti hodinách si kousek ukrojit,ochutnat a tak nejlepší poznám jestli maso už je nebo ještě chvilku.

Přeji Vám,aby se to povedlo. PavelK:-)

Ilona

28. 12. 2010 11:31

Tak maso jsme právě naložili. Máme za sebou několik pokusů a nikdy to za moc nestálo. Mohu se zeptat, jak dlouho to asi tak udíte a při jaké teplotě? Fakt začínáme. Děkuji.

Betyna

22. 12. 2010 11:51

:yes: teď ještě sehnat udírnu... škoda že nemáme

eva hubova eva hubova

22. 12. 2010 01:20

:-p:-p:yes:+8

PavelK

21. 12. 2010 23:33

Blažeji,je mi blaze s takového ohodnocení.Děkuji!:yes:

Blažej

21. 12. 2010 21:44

Postavil jsem novou udírnu a hned na poprvé jsem vyskoušel tvůj recept a bomba všichni měli mastnou hubu a na podruhe už jsem udil všem co to ochutnali.Maso je pěkně štavnaté a jen se rozpadá na jazyku.Je to skvělý recept,jen tak dál.:-www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/5.gifp

Dana61

16. 12. 2010 12:06

Pavlíku, nálev je vynikající :-D:yes: a uzené máš velmi hezké - paráda:-p

maris maris

14. 12. 2010 20:51

Bože - to je krása, ono to je maso !! Já už jsem tady tak zblblá z toho cukroví, že na první pohled se mi zdálo, že to jsou nějaké čokoládové válečky:-O:-8:-D:-D

pavelk pavelk

26. 11. 2010 09:36

Rád si přečtu s jakým výsledkem přijdeš.:-)

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: uzení masa v udírně domaci uzene domaci uzeni jak udit maso jak udit jak udit sýr domácí uzené maso domácí uzení masa domaci uzeny syr jak vyudit bucek rychlosul na uzení rychlosůl jak vyudit maso jak udit vepřové maso domácí udírna jakym dřevem udit domácí uzený bůček domácí uzená kýta uzení masa recept na domácí uzené maso

Suroviny: bůček vepřový, voda, rychlosůl, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, česnek

TopRecepty.cz

Domácí uzené na polský způsob

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8qp